- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κατσούρμπος: Έμφαση στις παλιές κρητικές συνταγές
Με ονομασία εμπνευσμένη από την ομότιτλη αναγεννησιακή κρητική κωμωδία του Γεωργίου Χορτάτζη, με φιλόξενη διάθεση και vintage πολύ ωραία διακόσμηση, ο Κατσούρμπος βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια στο Παγκράτι, απέναντι από την αγαπημένη πλατεία του Μάνου Χατζιδάκι, αναδεικνύοντας καθημερινά παλιές κρητικές συνταγές που υπήρχαν αλλά είχαν ξεχαστεί.
Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Μάνος Λαμπράκης, γιος της κυρίας Εύας, ήρθε στην Αθήνα ως φοιτητής της Αρχαιολογίας και δεν μπορούσε να βρει πουθενά στην πόλη τις παραδοσιακές γεύσεις με τις οποίες είχε μεγαλώσει. Κάπως έτσι βρέθηκε η κυρία Εύα Λαμπράκη πίσω από την κουζίνα να δημιουργεί μαζί με άλλους μάγειρες συνταγές που μέχρι τότε το αθηναϊκό κοινό αγνοούσε.
Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Γρήγορα έγινε στέκι διανοουμένων, θεατρόφιλων και καλλιτεχνών, ενώ στην πορεία έγινε αγαπημένη πρόταση ξένων πρεσβειών καθώς άρχιζαν να διοργανώνονται εδώ διάφορα συνέδρια και συνεντεύξεις τύπου. Είδε το όνομά του να φιγουράρει σε ευρωπαϊκές λίστες του διεθνούς γαστρονομικού καταλόγου της Zagat και του περιοδικού Monocle αλλά ποτέ δεν έχασε τον αγνό χαρακτήρα του. Συνεχίζει και σήμερα να είναι απλός, φιλόξενος και αυθεντικός χωρίς να κρύβει την αγάπη του για τον Χατζιδάκι, αφού θα δεις ακόμα και αφίσες από συναυλίες που έδωσε κάποτε στην Κρήτη να στολίζουν διάφορα σημεία στους τοίχους.
Το Α και το Ω εδώ είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (δικής τους παραγωγής) από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Και όλες οι πρώτες ύλες όμως προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού που φτάνουν στο κατάστημα κάθε εβδομάδα. Παρόλο που σήμερα μπορεί να βρει κάποιος στο κέντρο κρητικά προϊόντα σε αφθονία εκείνοι συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους προμηθευτές. Τα χωριάτικα λουκάνικα και το απάκι, για παράδειγμα, προέρχονται αποκλειστικά από τις Ασίτες. Στο μενού εισέρχονται κατά καιρούς νέες γεύσεις. Πρόσφατα έκανε την είσοδό του το χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια, πατάτες, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ντομάτες, σουσάμι και πιπέρι.
Από τον κατάλογο δε λείπει ποτέ το κουνέλι στιφάδο, το συκώτι στη σχάρα, οι λαχανοντολμάδες, οι χρυσαφένιες πατάτες και η λατρεμένη σαρικόπιτα από τα χεράκια της κυρίας Εύας. Το ψωμί είναι εφτάζυμο και φυσικά χειροποίητο όπως και τα ζυμαρικά. Ωστόσο, ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφθείς και τα καλούδια που έχουν καταφθάσει από το νησί, θα συναντήσεις ξεχωριστά εδέσματα όπως η μουσταλευριά που δοκιμάσαμε ένα Σεπτέμβρη και έκτοτε έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη μας.
Info: Ανοιχτά κάθε μέρα 13.00 – 1.00 (διαθέτει και delivery service), Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 7222167-8 www.katsourbos.gr, fb: Katsourbosgr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης σχεδιάζει το μενού αξιοποιώντας κάθε κομμάτι του ψαριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.