Γευση

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Μεζέδες, μαγειρίτσες και κρεατικά ζητούν συνοδό

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list
© Freepik / ededchechine

8 υπέροχες ελληνικές ετικέτες για το τραπέζι του Πάσχα

Λοιπόν λοιπόν σας έχω νέα! Έχω ετοιμάσει την λίστα με τα Easter must-have κρασιά, και τα έχω διαλέξει ένα προς ένα για να ανταποκριθούν σε όλες τις προσδοκίες και τα σενάρια. Ναι αμέ, και μαγειρίτσα θα φάμε, και αυγά θα τσουγκρίσουμε, και τον οβελία θα δοξάσουμε και ότι άλλο νόστιμο ας προσέλθει στο τραπέζι μας, εμείς θα το τιμήσουμε (…τσακίσουμε). Άλλωστε, γι αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σας έχω έτοιμη την «smart» πασχαλινή wine list να το ταιριάξουμε!

Μαγειρίτσα & wine partners
Η πληθωρική μαγειρίτσα, είναι η πρωταγωνίστρια παμψηφεί και ο οινικός της συνοδός οφείλει να είναι του ίδιου βεληνεκούς. Η σούπα -δυναμίτης γεύσης απαιτεί το κρασί που θα σταθεί στο πλάι της να χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα και υποδομή. Μπορεί η πρώτη επιλογή να είναι ένα στιβαρό λευκό, αλλά έχετε κατά νου και κάποιο γαστρονομικό ροζέ ως plan b, δεν είναι κακό. Αν είσαστε από αυτούς που δεν αγαπάνε την μαγειρίτσα, πολύ πιθανό να διαλέξετε μια συκωταριά λεμονάτη, μια χοιρινή τηγανιά με δενδρολίβανο, ή ένα κατσικάκι φρικασέ. No worries, πάλι στο ίδιο μήκος κύματος κινούμαστε, αφού η λιπαρότητα των κρεατικών και τα μυρωδικά δεν θα λείψουν σε καμία περίπτωση.

Νυχτέρι- Santo Wines

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Νυχτέρι διαλέγω εσένα γιατί είσαι ένα κρασί με σώμα, υψηλό αλκοόλ και διαπεραστική οξύτητα, ότι ακριβώς ονειρευόμουν για τη μαγειρίτσα μου. Έντονο ώριμο φρούτο, αρώματα που παραπέμπουν σε γιασεμί, νυχτολούλουδο και πράσινα φρούτα, καθώς και κάποιες νότες βανίλιας από το βαρέλι, συνθέτουν μια ολοκληρωμένη αρωματική προσωπικότητα που ξέρει πως να ισορροπεί δίπλα σε δυναμικές πολύπλοκες γεύσεις. Το αγαπώ και το «πιστεύω» πολύ. Ενδεικτική τιμή: 23,50 €

Δάκρυ του Πεύκου- Οινοποιείο Κεχρής

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Νομίζω η πιο «smart» επιλογή που μπορείς να κάνεις για ένα κατσικάκι φρικασέ ή μια τηγανιά με μυρωδικά. Όλα τα έχει. Θέλεις βαρέλι; Έξι μήνες παρακαλώ! Βοτανικότητα; Είναι ρετσίνα! Τραγανή οξύτητα; Mε Ασύρτικο ποτέ δεν χάνεις… Και συνεχίζω με ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών που δένουν υπέροχα με τα διακριτικά στοιχεία πεύκου και μαστίχας κάνοντας ακόμη καλύτερη την επιλογή. Για το τέλος λίγες βουτυρένιες νότες, νύξεις βανίλιας και πινελιές που θυμίζουν καπνό έρχονται να κλείσουν την πολύπλοκη προσωπικότητα αυτής της ρετσίνας.
Υ.Γ. Σε προκαλώ να την δοκιμάσεις και με τα welcome μεζεδάκια της Κυριακής. Δεν περιγράφω άλλο…
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €

Welcome μεζεδάκια & wine partners
Τα welcome drinks και τα μεζεδάκια ώσπου να ψηθεί ο οβελίας είναι τα απαραίτητο σκαλοπάτι για να πάμε στο τραπέζι… ψύχραιμοι! Ξεκινάμε λοιπόν με σπανακόπιτες, τυρόπιτες, τάρτες λαχανικών, ντολμαδάκια, δροσερές σαλατούλες εποχής και άλλα τέτοιας φύσεως  finger foods που δεν τα τρώμε για να μας χορτάσουν αλλά για να μας ανοίξουν ακόμα περισσότερο την όρεξη. Κάπου εδώ θα χρειαστούμε και ένα κρασί πλούσιου αρωματικού χαρακτήρα, με φρουτώδη και βοτανικά στοιχεία ώστε να γεμίσει το στόμα με φρεσκάδα και να χαράξει τον δρόμο προς τον οβελία που έπεται.

Σαββατιανό- Κτήμα Μάτσα

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Είναι μια ποικιλία που αγαπώ μαζί με τέτοια μεζεδάκια, χαβαλέ και ψιλοκουβεντούλα. Φρουτώδες, δροσερό, με ευχάριστη οξύτητα και μέτριο σώμα, ένα Σαββατιανό «μούρλια» που ταιριάζει τρομερά με την ελληνική κουζίνα και τα ελαφριά πιάτα. Ο αρωματικός του χαρακτήρας προσφέρει φρουτώδη στοιχεία που θυμίζουν μήλο, lime, αχλάδι, καθώς επίσης και λίγες ακόμη ευχάριστες νότες βιολέτας και μέντας που συμπληρώνουν την παλέτα. Είναι όπως στα λέω και ακόμα καλύτερα.
Ενδεικτική τιμή: 8,80 €

Ξινόμαυρο -Κτήμα Γεροβασιλείου

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Άνοιξη στο φουλ, ροζέ στο φούλ, γεύσεις στο φουλ, γι’αυτό πάμε με ένα γαστρονομικό ροζέ Ξινόμαυρο να απολαύσουμε τους μεζέδες μας, και όχι μόνο. Το φετινό χρώμα το λατρεύω, το έχω πει (και πιει) 100 φορές, και θα ήθελα να ξέρεις ότι η τραγανή οξύτητά του είναι ότι καλύτερο για να κοντράρει τις γεμάτες γεύσεις των ημερών. Στο μεταξύ αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων του δάσους, κερασιού, φράουλας, καθώς και διακριτικές νότες φυτικότητας συνθέτουν το «ροζέ» αρωματικό προφίλ του. Αν μάλιστα έχεις κατά νου να φτιάξεις για ορεκτικό και κάποιο σαγανάκι με ντομάτα, ή μια εύκολη σαλάτα με ντοματίνια, πάστα ελιάς και παξιμάδι, θα-το-λα-τρέ-ψεις!
Υ.Γ. Ορίστε το ροζέ πρόκληση που λέγαμε να δοκιμάσουμε με την μαγειρίτσα.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

Στο ψητό
Τα κρεατικά της ημέρας, όπως και ο λαχταριστός οβελίας χαρακτηρίζονται από λιπαρές υφές και πλούσια γευστική δομή, οπότε με ένα ερυθρό παίζουμε πάντα safe. Μην ρωτάς το γιατί…η αγάπη αυτή των τανινών ως προς την πρωτεΐνη του κρέατος είναι παλιά ιστορία, και δημιουργεί μονομιάς αυτή την γευστική πληρότητα που θέλεις εκείνη την στιγμή. Ποια λιπαρότητα να φοβηθείς μετά… Από την άλλη, για εσένα που θα πας στην λατρεμένη εκδοχή με αρνάκι στον φούρνο και κληματόβεργες, ένα λευκό με λίγο βαρέλι είναι το wine other half σου.

Enotria Ερυθρός- Οινοποιείο Δουλουφάκης

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Syrah 60%, μαζί με 30% Κοτσιφάλι, και το υπόλοιπο το συμπληρώνει το Λιάτικο (κάνε εσύ τα μαθηματικά). Δεν καταλαβαίνεις πως πηγαίνεις από το ένα ποτήρι στο άλλο (και μπουκάλι μην σου πω), γιατί είναι από την φύση του από εκείνα τα φοβερά κόκκινα, τα «της παρέας» που λέμε. Φυσικά και η ποικιλιακή έκφραση είναι στα high της, γι’αυτό θα συναντήσετε πληθωρικά αρώματα κόκκινων φρούτων, διακριτικές νότες φυτικότητας, και κομψά στοιχεία που θυμίζουν μαύρο πιπέρι. Εγώ στα είπα… σειρά σου να με επαληθεύσεις.
Ενδεικτική τιμή: 6,80 €

Μονόλιθος Ερυθρό- Κτήμα Μπαϊρακτάρης

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Το Κτήμα Μπαϊρακτάρη δηλώνει ανοιχτά την αγάπη του για τις επιβλητικές ελληνικές ποικιλίες. Έχεις καταλάβει λοιπόν τι πάει να πει 100% Αγιωργίτικο Μπαϊρακτάρη, πριν καν σου πω πως εδώ μιλάμε και για «Νεμέα». Αρώματα μαύρων φρούτων,  που θυμίζουν δαμάσκηνο, μαύρα μούρα, κεράσι και γλυκά μπαχαρικά, δικαιώνουν το αγαπημένο της Πελοποννήσου Αγιωργίτικο και για να είμαι ειλικρινής δικαιώνουν και τον οβελία, καθώς οι καλοσμιλεμένες τανίνες του κρασιού αγκαλιάζουν υπέροχα την λιπαρή υφή του. Μιλάμε για super combo, όχι αστεία.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Χαρούλα Ερυθρός- Οινοποιείο Αργατία

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

80% Ξινόμαυρο, 10 % Νεγκόσκα και 10% Μαυροδάφνη μας φτιάχνουν την «Χαρούλα», η οποία δεν μπορεί να λείψει από το τραπέζι μας, το γεμάτο… χαρούλες. Ο φρουτώδης χαρακτήρας της με φράουλες και βύσσινα, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την γήινη παλέτα που θα ακολουθήσει, με ευδιάκριτο το άρωμα φρέσκιας ντομάτας. Στο τέλος φυτικές νότες που θυμίζουν φύλλα δάφνης δίνουν τη σκυτάλη στις καλοδουλεμένες τανίνες του κρασιού, πλαισιώνοντας μοναδικά το δυναμικό ταμπεραμέντο του οβελία.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €

Fume-Κτήμα Καριπίδη

Tα 8 κρασιά της πασχαλινής wine list

Παρέα με την φουρνιστή εκδοχή, να εμπιστευτείς μια δοξασμένη ποικιλία σαν το Sauvignon Blanc. Ώριμα φρούτα, όπως πεπόνι, ροδάκινο και κυδώνι ακροβατούν πάνω σε στοιχεία φυτικότητας που θυμίζουν βασιλικό, και γλυκών μπαχαρικών όπως η βανίλια. Οι 6 μήνες που περνάει στα γαλλικά δρύινα βαρέλια του δίνουν την δύναμη που χρειάζεται για να σταθεί στο πληθωρικό τραπέζι της Λαμπρής. Από οξύτητα πάμε υπέροχα, καθώς η φρεσκάδα του στο στόμα διασπά κάθε είδους λιπαρότητα από τα κρεατικά. Αν σε ψήνει, δοκίμασε το και εσύ που προτιμάς την σούβλα. Στο εγγυώμαι «μπορεί» και με το παραπάνω!
Ενδεικτική τιμή: 17,60 €

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.