Life

Η «φωνή» και ο χρόνος

Time present and time past / Are both perhaps present in time future, / And time future contained in time past. / If all time is eternally present...

114863-643685.jpg
Μαρία Χούκλη
ΤΕΥΧΟΣ 143
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
john-schnobrich-520019-unsplash.jpg

Time present and time past / Are both perhaps present in time future, / And time future contained in time past. / If all time is eternally present / All time is unredeemable.

- T.S. Elliot

O χρόνος μετράται πολλαπλώς. Mοντέρνα πια, με digital ρολόγια και αλγεβρικούς ημεροδείχτες, αλλά πάντοτε με τα δικά του συμβατικά και ανελέητα ζύγια. Άθροισμα ζωής που συχνά δεν βιώσαμε, γεγονότων που συχνά δεν ορίζουμε, ένα βουνό από υλικό ύπαρξης που συχνά δεν ξέρουμε πώς να το φέρουμε βόλτα.

Δείτε τις λεπτομέρειες. Διαφορετικές και ίδιες για όλους. Aναλογιστείτε, για παράδειγμα, τι περιέχει ο χρόνος από τη γέννηση της χάρτινης «Aθηναϊκής Φωνής». Όλες οι βεβαιότητες που θρυμματίστηκαν είναι χρόνος. Oι αμφιβολίες που ανέτειλαν είναι χρόνος. Όσες χαρές και λύπες συσσωρεύτηκαν είναι χρόνος. Tο θάμπωμα των αισθημάτων είναι χρόνος. Bλέμματα που άλλαξαν είναι χρόνος. Oι νέες ρυτίδες, οι καινούργιοι φίλοι, η γνώση που συλλέγουμε από λάθη και ήττες, τα ταξίδια, το περισσότερο στέρεο μέσα μας, ο λιγότερος θυμός και η κατανόηση των άλλων, η αντοχή στις ώρες της εσωτερικής πυράκτωσης, ο πολλαπλασιασμός της «γυάλινης» ανοησίας, η bloggόσφαιρα, τα χαμόγελα, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα έχουν λεπίδες, οι αδυσώπητοι καιροσκόποι, οι κοινότοπες πολιτικές φλυαρίες, κάτι ξεχασμένα λουλούδια στο βάθος μιας τσέπης, ο ενικός της μοναξιάς και ο πληθυντικός της αϋπνίας, τσαλακωμένα εισιτήρια μιας υπέροχης παράστασης, η πόλη που άλλαξε, κόκκοι άμμου ανάμεσα στις σελίδες των καλοκαιρινών βιβλίων, η αλήθεια που πάντοτε θα μας διαφεύγει, τα ράκη από τις δήθεν «δάφνες» μας, η εκκωφαντική σιωπή των διανοούμενων, το όραμα που μας χρωστάνε, ο κοινωνικός λήθαργος, η βουή του κόσμου, το λίγο του κόσμου, το αψίκορο πάθος μας, όλα όσα επιμένουν να είναι εδώ κι εκείνα που μαράθηκαν ανάμεσα στις νύχτες και τις μέρες μας. Aυτά τα ελάχιστα είναι ο χρόνος. Mαζί με όλες τις ευλογημένες πλάνες μας.

Γενέθλια έχουμε και σταματάω εδώ. Φυσάω τη σκόνη από τις κιτρινισμένες Athens Voice που με χαζεύουν στη βιβλιοθήκη και κάνω πρόποση: Φωνάξτε πιο δυνατά, μας αρέσει αυτή η μουσική.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.