Life

Η μεγάλη βόλτα

Εκείνοι, οι αρχαίοι, κάθονταν, έτρωγαν, έπιναν και φιλοσοφούσαν. Εμείς θα έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν περίπατο στα στέκια τους, από το 2011, όταν θα έχει υλοποιηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη φάση του σχεδίου «Αθήνα - Αττική 2014».

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 307
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
slide0307_image023.jpg

Εκείνοι, οι αρχαίοι, κάθονταν, έτρωγαν, έπιναν και φιλοσοφούσαν. Εμείς θα έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν περίπατο στα στέκια τους, από το 2011, όταν θα έχει υλοποιηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη φάση του σχεδίου «Αθήνα - Αττική 2014». Πρώτη «στάση» η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, που θα ολοκληρώνει τον Αρχαιολογικό Περίπατο της Αθήνας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ενοποίηση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου μήκους 4 χιλιομέτρων (ο μεγαλύτερος της Ευρώπης), ο οποίος θα ξεκινάει από το Καλλιμάρμαρο και θα «ενώνει» Εθνικό Κήπο, Ζάππειο, Ολυμπιείο, Ακρόπολη, λόφο Φιλοπάππου, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, καταλήγοντας στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι.

Για το έργο, που θα κοστίσει 4 εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στο 2010 και τον επόμενο χρόνο να είναι έτοιμος ο Αρχαιολογικός Περίπατος.

Κατά τη διάρκεια της πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν τα αρχαία τα οποία είναι θαμμένα κάτω από τον ασφαλτοτάπητα, ενώ είναι πιθανό οι ανασκαφές να συνεχίζονται ακόμη και όταν ο πεζόδρομος λειτουργεί, προκειμένου οι επισκέπτες να βλέπουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και την αρχαιολογική διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων οι δύο γραμμές του τραμ θα παραμείνουν, όπως και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων που τώρα παρκάρουν παράνομα στη Β. Όλγας, εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών αλλά και την οπτική επαφή με το Ολυμπιείο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ