Life

Ποια δράση στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες με καθαρά, στεγνά ρούχα;

Ένας θεσμός αλληλεγγύης που προσφέρει δωρεάν πλύσεις σε όσους έχουν ανάγκη

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινωνικό Πλυντήριο Skip: O θεσμός αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε

Το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip κάνει #SkipTousDiaxorismous και στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και μέσα στην πανδημία.

Πριν 4 χρόνια, γεννήθηκε μια δράση που είχε στόχο να εξασφαλίσει ένα από τα βασικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικά συμπολιτών μας –αυτό των καθαρών ρούχων- και σήμερα παραμένει απαραίτητη. Το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip άρχισε να προσφέρει δωρεάν πλύσεις σε ανθρώπους οι οποίοι στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα, συνεχίζει την κοινωφελή δράση του μέσω της σταθερής δομής στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων όπου έχουν τοποθετηθεί επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια, ενώ το 2020 δημιούργησε και δεύτερη σταθερή δομή στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης και με αποδέκτες, οικογένειες με μεγάλες ανάγκες, φοιτητές κλπ.

Οι τελευταίοι μήνες με την πανδημία του κορωνοϊού να απειλεί την υγεία μας, έκαναν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για καθαριότητα και απολύμανση. Στα δύο σταθερά κέντρα πραγματοποιούνται λοιπόν καθημερινά δεκάδες δωρεάν «πλύσεις αγάπης», βοηθώντας χιλιάδες λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους μας να έχουν πρόσβαση σε καθαρά και στενά ρούχα και, κατά συνέπεια, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Κοινωνικό Πλυντήριο Skip: O θεσμός αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε

Ακόμη, το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip λειτουργεί και ως κινητή μονάδα όταν και όπου υπάρχει ανάγκη, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, η ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Κινέτα, την Εύβοια και την Καρδίτσα. Το 2020 ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία νέων δομών αστέγων δωρίζοντας στεγνωτήρια, ενώ πρόσφερε και απορρυπαντικά στο Γηροκομείο Αθηνών και Καστοριάς αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Επιπλέον, βοηθώντας όπου και όπως χρειάζεται, με ενέργειες στα σημεία πώλησης και στα social media –όπως το #WhiteTshirtChallenge-, έχει εξασφαλίσει δωρεάν απορρυπαντικά για ένα χρόνο στα «Παιδικά Χωριά SOS» όλης της Ελλάδας, στα σωματεία «Ένα παιδί – Ένας κόσμος» και «Οι Φίλοι του Παιδιού» και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας. Στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε μία ακόμα κοινωνική δράση στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο, με σκοπό να προσφέρει στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους τον καθαρισμό των ρούχων τους δωρεάν και άμεσα.

Έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 187.500 πλύσεις, το Κοινωνική Πλυντήριο Skip έχει παραδώσει πάνω από 1.500 τόνους καθαρών ρούχων, συμβάλλοντας στο να ενισχυθεί το αίσθημα αυτοπεποίθησης αμέτρητων συνανθρώπων μας. Είναι φανερό ότι δεν αποτελεί απλά μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης αλλά ένα θεσμό αλληλεγγύης και την αφετηρία στον αγώνα του Skip κατά των διαχωρισμών. Οι ανθρώπινες ανάγκες είναι ίδιες άλλωστε ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας ή οικονομικής κατάστασης οπότε καλό είναι όλοι να κρατάμε τους διαχωρισμούς μόνο για το πλυντήριο.

Μάθε περισσότερα για το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip στο www.skip.gr/koinoniko-plyntirio

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ