Life

Το νέο λεξικό του καλοκαιριού

Οι καινούργιες λέξεις ενός παράξενου καλοκαιριού, που δίνουν όνομα σε απολύτως γνώριμες καταστάσεις και χαρακτήρες

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 746
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νέο λεξικό του καλοκαιριού

Ο Νίκος Ζαχαριάδης μας μαθαίνει τις νέες λέξεις του καλοκαιριού 2020.

«Ανέμπαφος»
Αυτός που συμμετέχει ακούσια στην κατανάλωση μπάφου, όταν βρίσκεται για κάποιο διάστημα δίπλα σε παρέες που καπνίζουν σε δημόσιο χώρο και αναπνέει τον καπνό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μετά από λίγη ώρα αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που θα είχε αν είχε καπνίσει κι εκείνος. Λέγεται και «Μπαφιτικός Καπνιστής».

«Συναγερματαιότητα»
Ψυχική κατάσταση που προκύπτει από την επανάληψη ενός συναγερμού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται κατά κανόνα για καλοκαιρινό φαινόμενο, καθώς ο επίμονος και ενοχλητικός ήχος του «τουουίιιιι-τουτουίιιιι», προέρχεται από κάποιο κοντινό διαμέρισμα του οποίου οι ένοικοι λείπουν διακοπές – άρα δεν υπάρχει κανείς να τον κάνει να σταματήσει. Αυτό, δεδομένου ότι πρόκειται για ήχο ειδικά μελετημένο ώστε να επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα, επιδεινώνει τον αρχικό εκνευρισμό, που γρήγορα μετατρέπεται σε οργή και στη συνέχεια σε ένα αίσθημα ματαιότητας. Ιδιαίτερα όταν αρχίζει να προκαλεί σκέψεις για κλείσιμο της μπαλκονόπορτας καλοκαιριάτικα (εκούσια απομόνωση) ή για την αξία της σιωπής και την έννοια της ανθρώπινης συνύπαρξης, γενικότερα με άμεση αναφορά στη γνωστή ρήση του Ζαν Πολ Σάρτρ «Η κόλαση είναι οι άλλοι».

«Σκυλληλεγγύη»
Το ακαριαίο αίσθημα οικειότητας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ιδιοκτήτες σκύλων, όταν εκείνοι διασταυρώνονται κατά τη διάρκεια της βόλτας –ιδιαίτερα τις μικρές ώρες– και υπακούοντας στις επιθυμίες των ζώων τους τα αφήνουν για λίγο να αλληλεπηδράσουν, κάνοντας και εκείνοι το ίδιο, καθώς πίσω από τις τυπικές ερωτήσεις του τύπου «αρσενικό είναι;» ή «πώς τον λένε;», κρύβεται πραγματικά η οικειότητα που συνδέει τους ανθρώπους όταν εκείνοι συνειδητοποιούν την κοινή τους μοίρα. Δηλαδή, να πρέπει να ξεκουνηθούν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα σε μια έρημη καλοκαιρινή πόλη. 

«Πλάτινγκ»
Σύνθετη λέξη που προέρχεται από τον συνδυασμό της «πλατείας» και του «κλάμπινγκ» και αφορά τη νέα νυχτερινή τάση, σύμφωνα με την οποία, ο ανοιχτός χώρος μιας πλατείας λειτουργεί εξίσου καλά –ίσως και καλύτερα– από πλευράς κοινωνικοποίησης, σε σχέση με το περιορισμένο περιβάλλον ενός μπαρ όπου όσοι θαμώνες δεν έχουν τραπέζι κάθονται όρθιοι μεν, αλλά στον δρόμο. Ενώ στις πλατείες, η μπίρα του περιπτέρου και η χωροταξική ελευθεριότητα των παγκακιών, προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη άνεση. 

«Χιποφάνεια»
Η εντατική χρήση ρούχων και αξεσουάρ της κατηγορίας «Boho», προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας «χίπικης χαλαρότητας» κατά την διάρκεια των διακοπών. Κατά κανόνα συνοδεύεται από επιλογή «εναλλακτικού» προορισμού και υιοθέτηση «εναλλακτικής» συμπεριφοράς.

Λολοβίλημμα
Ο βαθύς και υπαρξιακός εσωτερικός διχασμός, κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων στο Messenger ή στο WhatsApp ή στο Instagram, ανάμεσα στην αντίδραση με το emoticon «καρδούλα» (Love) και στην αντίδραση με emoticon «δάκρυα από γέλια», όταν ο συνομιλητής λέει κάτι αστείο και κατά συνέπεια γίνεται αξιαγάπητος. Και με δεδομένη την απουσία ενός emoticon που να εκφράζει αυτό ακριβώς, ο συνομιλητής καλείται να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει την – ενίοτε παρεξηγήσιμη, λόγω υπερβολικής οικειότητας– καρδούλα, ή το –ελαφρώς ουδέτερο– γέλιο.  

Γλουτενάκριση
Ο σταδιακός προβιβασμός της «γλουτένης» από ανεπιθύμητο συστατικό στα συμβατικά τρόφιμα σε δηλητήριο που καταστρέφει τον οργανισμό με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της ηρωίνης. Με αποτέλεσμα η διευκρινιστική ερώτηση «έχει γλουτένη;» κατά τη διάρκεια μιας παραγγελίας να αποκτά το ύφος και τον τόνο μιας αυστηρής ανάκρισης σχετικά με τις προθέσεις του εστιατορίου να παρασύρει τους πελάτες του στον όλεθρο. 

Αντισηπτίκ
Η αντανακλαστική κίνηση της απολύμανσης των χεριών, κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται μπροστά σε διαθέσιμο αντισηπτικό. 

Θερινοστοίχηση
Η συνήθεια ορισμένων θερινών κινηματογράφων να στοιχίζουν τα τραπεζάκια που βρίσκονται ανάμεσα στις θέσεις, για τη διευκόλυνση των θεατών, ακριβώς το ένα πίσω από το άλλο, υποχρεώνοντας με αυτόν τον τρόπο, τους θεατές που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν, να κάθονται και αυτοί υποχρεωτικά ο ένας πίσω από τον άλλον, ενώ ο υπόλοιπος κινηματογράφος παραμένει εμβληματικά άδειος. 

Ινσταγκροφύλακας
Δημοσιογράφος σε site ποικίλης ύλης, επιφορτισμένος με το καθήκον να παρακολουθεί τις αναρτήσεις επωνύμων στο Instagram, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό πότε ακριβώς έκανε τη βουτιά της η Ελένη Μενεγάκη και με ποιους ακριβώς φωτογραφήθηκε το ζεύγος Σάκη Τανιμανίδη - Χριστίνα Μπόμπα.  

Πριζεπετηρίδα
Η διαδικασία τήρησης προτεραιότητας για τη φόρτιση διαφόρων συσκευών στις ελάχιστες πρίζες του ενοικιαζόμενου δωματίου που όταν χτίστηκε δεν είχε πρόβλεψη ότι κάποια στιγμή, στο μέλλον, οι παραθεριστές θα πρέπει να φορτίζουν 3-4 γκάτζετ ο καθένας. 

Αλαργουρία
Η ξαφνική ανησυχία που σε καταλαμβάνει όταν αισθάνεσαι εκείνον που βρίσκεται πίσω σου στην ουρά, να ξεχνιέται και να πλησιάζει επικίνδυνα, παραβιάζοντας κατάφωρα το προσωπικό σου fir των 2 μέτρων, που έχει γίνει συνείδηση από την εποχή των σκληρών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Συνήθως η ανησυχία συνοδεύεται και από νευρικό βήμα προς τα εμπρός, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μήνυμα «αλάργα να αγαπιόμαστε».

Μασκάρφωμα
Το χαρακτηριστικό διπλό σημάδι ψηλά στο μάγουλο, που αφήνει το λάστιχο της μάσκας στο πρόσωπο ενός εργαζόμενου μαρτυρώντας ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων που είναι υποχρεωμένοι ακόμα να τη φορούν κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. 

Κορωνοκήρυκας
Η ειδική κατηγορία συνανθρώπων μας που αισθάνονται την ανάγκη, όποτε βρεθούν σε χώρο συνάθροισης, να εκτοξεύσουν ένα προσωπικό status update πολλών ντεσιμπέλ (σαν να το φωνάζουν με κεφαλαία) προς τους υπόλοιπους, καταγγέλλοντας την απάτη του κορωνοϊού, την παγκόσμια συνωμοσία που στρέφεται εναντίον των δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας τους, σε τόνο που ξυπνάει αναμνήσεις από κυρία Λουκά σε κρίση.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ