Life

Μένουμε σπίτι: Παίζουμε 10 δημοφιλή παιχνίδια με κάρτες

10 ξεχωριστά παιχνίδια με κάρτες, γεμάτα γρίφους, αινίγματα, γρήγορα αντανακλαστικά, φαντασία και χιούμορ, για τις μέρες που μένουμε σπίτι.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το παιχνίδι Magic: The Gathering
Magic: The Gathering - Photo: Wayne Low I Unsplash

Επιλέγουμε 10 δημοφιλή παιχνίδια με κάρτες για να περάσουμε το χρόνο μας ευχάριστα, μένοντας σπίτι την περίοδο του κορωνοϊού.

Σε προηγούμενο αφιέρωμα, είχαμε γράψει για 5 δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια (board games) που μπορούν να παιχτούν και από δύο άτομα, ότι καλύτερο για να περάσει ευχάριστα η ώρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ήταν μία πολύ μικρή εισαγωγή, σε ένα «σύμπαν» επιτραπέζιων παιχνιδιών με, κυριολεκτικά, εκατοντάδες νέους τίτλους.

Επιτραπέζια παιχνίδια
Παιχνίδια με κάρτες και επιτραπέζια - Photo: Morningbird I Pixabay


Επανερχόμαστε, με ένα νέο αφιέρωμα με 10 από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια με κάρτες, πολλά από αυτά είναι οικογενειακού τύπου και γρήγορα, κάποια απαιτούν περισσότερο χρόνο και υπομονή. Με μία ελάχιστη «επένδυση» 10-20 €, με εξαίρεση το «Magic: The Gathering» που και εκεί δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά, μπορούμε να αγοράσουμε ένα από αυτά τα παιχνίδια από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή από μαγαζιά με παιχνίδια, να ψυχαγωγηθούμε και να «ξύσουμε» λίγο τον εγκέφαλο, μέχρι να βγούμε έξω στον κόσμο. Η λίστα είναι ενδεικτική, σίγουρα έχουν θέση πολλά ακόμα παιχνίδια με κάρτες, εκτός αν έχετε μόνο το πόκερ στο μυαλό σας.

Magic: Τhe Gathering

Το παιχνίδι Magic: The Gathering
Magic: the Gathering


Ένα από τα πιο δημοφιλή καρτοπαίχνιδα όλων των εποχών, κυκλοφόρησε το 1993 από την αμερικάνικη Wizards of the Coast και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με τα πιο οικογενειακά και γρήγορα παιχνίδια που παρουσιάζουμε παρακάτω, το «Magic: The Gathering» απαιτεί από εσένα περισσότερο χρόνο και υπομονή για να το μάθεις και να χτίσεις τη δική σου deck-τράπουλα με τις κατάλληλες κάρτες (τις αγοράζεις σε «τυφλά» booster-φακελάκια ή σε πακετάκια, ενώ κάποιες είναι πολύ σπάνιες και δυσεύρετες). Το «Magic» κινείται σε έναν κόσμο φαντασίας, με μάγους, δράκους, μινώταυρους, διάφορα άλλα πλάσματα, από διάφορες φυλές και φατρίες. Κάθε κάρτα, πέραν από φοβερό artwork από διάφορους γνωστούς εικονογράφους-καλλιτέχνες, δείχνει τι δυνάμεις και δυνατότητες έχει, πληροφορίες για τον χαρακτήρα-πλάσμα, πόσο θα σου κοστίσει να πετάξεις ένα spell κ.α. Χτίζεις decks-τράπουλες και «αμολάς» spells στους αντιπάλους σου μέχρι να χάσουν όλα τα points ζωής, αυτό είναι με – πολύ – λίγα και απλά λόγια το «Magic: The Gathering». Οι κάρτες είναι συλλεκτικές, αρκετοί αγοράζουν κάρτες ακόμα και όταν έχουν σταματήσει να παίζουν. Περιττό να πούμε πως με 27 χρόνια ζωής, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες επεκτάσεις και συνέχειες του παιχνιδιού. Μετά το «Magic: The Gathering» ακολούθησαν πολλά άλλα ανάλογα παιχνίδια με κάρτες, όπως τα «KeyForge», «Legend of the Five Rings», «Android: Netrunner», «Warhammer: Invasion», «Call of Cthulhu» αλλά και «Pokemon», «Yu-Gi-Oh!», «The Lord of the Rings», «A Game of Thrones», «Star Wars».

UNO

Το παιχνίδι UNO
UNO


Σίγουρα, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια καρτών. Κυκλοφόρησε ευρύτερα το 1992 από την Mattel, με την ιστορία του να μας πηγαίνει μερικές δεκαετίες πίσω. Ο Merle Robbins δημιούργησε το παιχνίδι το 1971 στο Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ λίγο αργότερα πουλάει τα δικαιώματα του παιχνιδιού σε έναν ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών. Πίσω από το γραφείο κηδειών θα ήταν τα νέα γραφεία του UNO, με τις πωλήσεις του παιχνιδιού να πηγαίνουν εξαιρετικά. Μέχρι που ήρθε η μεγαλύτερη Mattel και εξαγόρασε την εταιρία παιχνιδιών που είχε, παράλληλα, ιδρύσει ο… νεκροθάφτης και οι συνέταιροί του. Στο παιχνίδι, προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε γρήγορα τις κάρτες ταιριάζοντας το χρώμα, αριθμό ή σύμβολο. Χρησιμοποιείστε τις Κάρτες Δράσης εναντίον των αντιπάλων σας για να βγείτε πρώτοι. Και μην ξεχάσετε, όταν μείνετε με μία κάρτα φωνάξτε UNO. Για 2 με 10 παίκτες, κατάλληλο για παιδιά 7 ετών και άνω.

Munchkin

Το παιχνίδι Munchkin
Munchkin


Λατρεμένο και στην Ελλάδα, μία σύλληψη και δημιουργία του αμερικάνου σχεδιαστή παιχνιδιών Steve Jackson, με την χαρακτηριστική εικονογράφηση του John Kovalic. Κυκλοφορεί σε διάφορες συνέχειες, μία χιουμοριστική εκδοχή των παραδοσιακών role-playing games. Κατεβείτε στο μπουντρούμι. Σκοτώστε ότι και όποιον συναντήσετε. Μαχαιρώστε πισώπλατα τους φίλους σας και κλέψτε τα πράγματά τους. Αρπάξτε το θησαυρό και τρέξτε. Αυτό το παιχνίδι σας βάζει στο κλίμα της εξερεύνησης, χωρίς τα βαρετά χαρακτηριστικά των παιχνιδιών ρόλων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σκοτώσετε τέρατα και να αρπάζετε μαγικά αντικείμενα. Και τι αντικείμενα! Φορέστε το Κράνος με τα Κέρατα και τις Μπότες για Πολλές Κλωτσιές. Κρατήστε το Ραβδί «Ναπάλμ» ή ίσως το Αλυσοπρίονο του Ολέθρου. Ξεκινήστε σφάζοντας τη Γλάστρα και την Σιχαμερή Γλίτσα, και προχωρήστε έως τον Ραδιενεργό Δράκο. Γρήγορο και παρανοϊκό, το Munckin μπορεί να οδηγήσει τους παίκτες σε υστερία. Και, ενώ αυτοί γελάνε, εσείς μπορείτε να κλέψετε τα πράγματά τους. Για 3-6 παίκτες.

Ιστορίες Μυστηρίου

Το παιχνίδι Ιστορίες Μυστηρίου
Ιστορίες Μυστηρίου


Ένα εξίσου δημοφιλές παιχνίδι με αινίγματα και γρίφους, υπάρχει στις βιβλιοθήκες πολλών σπιτιών και στην Ελλάδα. 50 ιστορίες μυστηρίου, 31 εγκλήματα, 49 πτώματα, 11 δολοφόνοι, 12 αυτοκτονίες και ένα θανάσιμο γεύμα. Οι Ιστορίες Μυστηρίου («Black Stories» στα αγγλικά) μπορεί να είναι πονηρές, τρομακτικές ή μακάβριες, άλλες φορές βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα και άλλες φορές εντελώς φανταστικές. Ένας παίκτης, ο αφηγητής, παίρνει μια κάρτα ιστορίας στα χέρια του, και διαβάζει από μέσα του και τις δυο πλευρές της: η μια περιγράφει μια περίεργη συνήθως κατάσταση, και η άλλη εξηγεί τι έχει ακριβώς συμβεί. Κατόπιν, διαβάζει δυνατά στους υπόλοιπους παίκτες την πλευρά με την περιγραφή, και τους καλεί να λύσουν το μυστήριο. Οι παίκτες-ντετέκτιβ πρέπει να κάνουν ερωτήσεις στον αφηγητή για να μπορέσουν να φτάσουν στη λύση. Όμως οι ερωτήσεις πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μπορούν να απαντηθούν μόνο με ένα ναι ή ένα όχι. Για 2+ παίκτες και ηλικίες άνω των 16 ετών. Κυκλοφορεί σε πολλές συνέχεις και παραλλαγές.

ΥΠΕΡΑΤΟΥ

Το παιχνίδι ΥΠΕΡΑΤΟΥ
ΥΠΕΡΑΤΟΥ


«ΥΠΕΡΑΤΟΥ; Wow!» όπως θα έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης ή κάπως έτσι, δεν έχει σημασία. Μέχρι και πριν λίγους μήνες δεν είχα ιδέα ότι το κλασικό παιχνίδι με κάρτες, που παίζαμε σαν τρελοί στα 90s, θα επέστρεφε. Διάλεξε χαρακτηριστικό, σύγκρινε το με του αντιπάλου, και κέρδισε την κάρτα. Χρησιμοποίησε έξυπνα την κάρτα ΥΠΕΡΑΤΟΥ και βγες μπροστά. Αν δεν έχετε κρατήσει τις παλιές κάρτες, κυκλοφορεί ξανά με 11 δημοφιλείς κατηγορίες: Πολεμικά Αεροσκάφη, Φόρμουλα 1, Υπερ-Αυτοκίνητα, Μοτοσυκλέτες, Super Bikes, Δεινόσαυροι, Διάσημα Αυτοκίνητα, Vintage Αυτοκίνητα, Cabrio, Σκύλοι, Γάτες Θηρευτές. Δεν ξέρω πόσο θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον εν έτη 2020, αλλά σίγουρα θα φέρει πίσω πολλές στιγμές νοσταλγίας και ξεγνοιασιάς.

Jungle Speed

Το παιχνίδι Jungle Speed
Jungle Speed


Πόσο γρήγορα αντανακλαστικά έχετε; Θα το διαπιστώσετε με αυτό το εξαιρετικά απλό και εθιστικό παιχνίδι. Για να νικήσετε χρειάζεστε δυο πράγματα: γρήγορη σκέψη, και γρήγορη κίνηση του χεριού. Σκοπός σας, να αρπάξετε το «τοτέμ» όσες περισσότερες φορές μπορείτε, βλέποντας όμοιες κατεβασμένες κάρτες στο τραπέζι. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι και τόσο. Για 2-10 παίκτες και μέση διάρκεια παιχνιδιού τα 15’, ένα παιχνίδι που μας έρχεται από τη Γαλλία και παίζεται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 25 χρόνια. Με διάφορες επεκτάσεις και εκδόσεις με νέες εικονογραφήσεις, όπως και μία έκδοση για παιδιά.

Dobble

Το παιχνίδι Dobble
Dobble


Στη Βρετανία είναι το καρτοπαίχνιδο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Tο Dobble είναι μια σειρά από μίνι-παιχνίδια ταχύτητας στα οποία όλοι οι παίκτες παίζουν ταυτόχρονα. Σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι να είστε οι γρηγορότεροι στον εντοπισμό του κοινού συμβόλου σε ένα ζευγάρι καρτών, ώστε να το ονομάσετε δυνατά και ή να κερδίσετε την κάρτα ή να την ξεσκαρτάρετε, ανάλογα με τους κανόνες του μίνι - παιχνιδιού που παίζετε. Όποιος έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες κάρτες όταν η τράπουλα των 55 φύλλων τελειώσει, κερδίζει. Για 2-8 παίκτες και μέση διάρκεια παιχνιδιού τα 15'.

Σαμποτέρ

Το παιχνίδι Σαμποτέρ
Σαμποτέρ


Μία έμπνευση και δημιουργία του βέλγου σχεδιαστή παιχνιδιών Frederic Moyersoen από το 2004. Σκάβετε για χρυσό στα βάθη ενός ορυχείου. Ξαφνικά, μια αξίνα σπάει και το φως της λάμπας σβήνει. Ο σαμποτέρ ξαναχτύπησε - ποιος ή ποιοι όμως από τους συμπαίκτες σας είναι σαμποτέρ; Θα βρείτε πρώτοι το χρυσό, ή οι δόλιες ενέργειες του σαμποτέρ θα είναι επιτυχείς; Μετά από τρεις γύρους, ο παίκτης με τα περισσότερα κομμάτια χρυσού είναι ο νικητής. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για 3-10 παίκτες και μέση διάρκεια παιχνιδιού: 30'

Εκρηκτικά Γατάκια

Το παιχνίδι Εκρηκτικά Γατάκια
Εκρηκτικά Γατάκια


Ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2015, με τους δημιουργούς του (Elan Lee, Matthew Inman, Shane Small) να ζητάνε μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Kickstarter 10 χιλιάδες δολάρια για να το «τρέξουν» μόνοι τους και τελικά μάζεψαν ένα ποσό κοντά στα… 9 εκατομμύρια! Στο παιχνίδι μας τώρα, ετοιμαστείτε για μια γατένια, στρατηγική παραλλαγή της Ρώσικης Ρουλέτας. Οι παίκτες τραβάνε κάρτες προσπαθώντας να μετακινήσουν ή να αποφύγουν Εκρηκτικά Γατάκια. Αν κάποιος τραβήξει ένα Εκρηκτικό Γατάκι, ανατινάζεται και βγαίνει από το παιχνίδι - εκτός και αν ο παίκτης αυτός έχει μια Κάρτα Προστασίας, με την οποία μπορεί να εξουδετερώσει το Γατάκι χρησιμοποιώντας πράγματα όπως δείκτες λέιζερ και σάντουιτς με λιχουδιές. Για 2-5 παίκτες και μέση διάρκεια παιχνιδιού τα 15’.

Sushi Go!

Το παιχνίδι Sushi Go!
Sushi Go!


Σε αυτό το γρήγορο παιχνίδι καρτών, ο σκοπός σας είναι να αρπάξετε τους καλύτερους συνδυασμούς πιάτων σούσι καθώς αλλάζουν συνέχεια χέρια. Κερδίστε πόντους για τα περισσότερα μάκι ρολς ή γιατί μαζέψατε ένα πλήρες σετ σασίμι. Βουτήξτε το αγαπημένο σας νιγκίρι σε γουασάμπι για να τριπλασιάσετε την αξία του. Φροντίστε όμως να αφήσετε χώρο και για το γλυκό στο τέλος, ειδάλλως θα χαλάσετε τη βαθμολογία σας. Μαζέψτε τους περισσότερους πόντους και γίνετε ειδικοί στο σούσι. Για 2-5 παίκτες. Από τον Αυστραλό σχεδιαστή παιχνιδιών Phil-Walker Harding, κυκλοφορεί και η νεότερη εκδοχή «Sushi Go Party!». Ένα από τα πιο fun, γρήγορα και… νόστιμα παιχνίδια με κάρτες που μπορείτε να παίξετε, κυκλοφόρησε το 2013 και είναι από τα πιο νέα παιχνίδια από όσα παρουσιάζουμε στο αφιέρωμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ