Life

Νέο καλοκαιρινό λεξικό της πόλης

Οι νέες λέξεις που αργά ή γρήγορα θα καθιερωθούν

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 706
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
forrest_gump_athens_hot.jpg

Αν οι υπάρχουσες λέξεις δεν μπορούν πλέον να περιγράψουν τις νέες καταστάσεις που διαμορφώνονται σε μια πόλη, πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες.

«Πατινοφοβία» 
Η διαρκής αίσθηση ότι κάθε ήχος που ακούς καθώς περπατάς μέσα στην πόλη, προέρχεται από ένα πατίνι που έρχεται καταπάνω σου.

«Ερμπιροδία» 
Ο ήχος από τα ροδάκια των βαλιτσών στο πεζοδρόμιο καθώς οι φιλοξενούμενοι AirBnB της περιοχής σου, ψάχνουν να βρουν την ακριβή διεύθυνση.

Βραχιολανεξία 
Η αποδοχή που απολαμβάνουν όσοι εμφανίζονται σε κοσμικά μέρη που μεσουρανούσαν τις χρυσές εποχές, όταν ξαναεμφανίζονται φορώντας ειδικό βραχιολάκι κρατούμενου.

«ΚΠΚ»
Αρχικά του Κώδικα Πεζοδρομιακής Κυκλοφορίας, που πρέπει να θεσπιστεί καθώς πλέον τα μηχανάκια κυκλοφορούν σχεδόν νόμιμα στα πεζοδρόμια της πόλης.

«Αποχαιρετοδρομία»
Το να αποχαιρετάς μια παρέα με την οποία καθόσασταν μαζί και μετά να ανακαλύπτεις ότι έχετε παρκάρει προς την ίδια κατεύθυνση και ότι πρέπει να προχωρήσετε μαζί.

«Σερβιτοπρεμούρα»
Η φοβία ότι ο σερβιτόρος θα έρθει να μαζέψει το πιάτο σου πριν απολαύσεις τις τελευταίες μπουκιές που έχεις κρατήσει, αναγκάζοντάς σε να του ζητήσεις παράταση για να τις καταναλώσεις γρήγορα μήπως και ξανάρθει.

«Ασανσενοχή» 
Το επίμονο κοίταγμα προς ένα συγκεκριμένο σημείο του ασανσέρ, όταν αναγκάζεσαι να συνυπάρξεις μέσα στον θάλαμο με εκείνον που έτρεχε να το προλάβει, ενώ εσύ δεν μπήκες στον κόπο να πατήσεις το κουμπί για να μην κλείσουν οι αυτόματες πόρτες.

«Ψευδοκαθρεφντροπή»

Η στιγμή που κάποιος συνειδητοποιεί ότι πίσω από το τζάμι που χρησιμοποιούσε ως καθρέφτη κάνοντας χαζομάρες και γκριμάτσες βρίσκεται ένας άνθρωπος που τον βλέπει πεντακάθαρα.

«Αστραγαλοφανεία»  
Ενδυματολογικό κίνημα που αναδεικνύει τους αστραγάλους σε ένα ακόμα από τα σημεία του σώματος που μπορούν να κυκλοφορούν ακάλυπτα.

«Ψευδοκλησία» 
Τα προεκλογικά φυλλάδια πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, που όταν τα βλέπεις από μακριά, μοιάζουν με κλήση της τροχαίας.

«Ανταγωνοντροπή»
Η ενοχή που αισθάνεται κάποιος όταν τον χαιρετάει εγκάρδια ιδιοκτήτης μαγαζιού στη γειτονιά, ενώ εκείνος κρατάει προϊόν από ανταγωνιστικό μαγαζί γιατί του αρέσει περισσότερο.

«Ομπρελάλομ» 
Οι συνεχόμενες επιδέξιες κινήσεις που αναγκάζεται να κάνει όποιος κρατάει ομπρέλα για να περνάει από τον χώρο ανάμεσα από τα δέντρα και τους τοίχους καθώς είναι μικρότερος από την διάμετρο της ομπρέλας.

«Παραχωρύφος»
Η απολύτως συγκεκριμένη έκφραση –συνδυασμός παράκλησης και απαίτησης– που παίρνει κάποιος όταν βρίσκεται με ένα μόνο αντικείμενο στη σειρά του super market, ελπίζοντας ότι ο μπροστινός θα του παραχωρήσει τη θέση του.

«Ντεζητιανβού» 
Το να πετυχαίνεις κάθε μέρα, την ίδια ακριβώς ώρα, τον ίδιο ακριβώς ζητιάνο στο μετρό, ο οποίος λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα – και έχει να φάει ακριβώς τον ίδιο ακριβώς αριθμό ημερών όπως και χθες.

«Γεραγωνία» 
Το άγχος που σε καταλαμβάνει όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο μέσο μεταφοράς ότι στην επόμενη στάση θα μπει κάποιος ηλικιωμένος και θα πρέπει να του παραχωρήσεις τη θέση σου.

«Συνταξιουχοκατάφαση»
Το να απαντάς με νεύματα και κινήσεις του κεφαλιού στις επανειλημμένες προσπάθειες ενός συνταξιούχου να σου πιάσει κουβέντα, ενώ βρίσκεστε στην ουρά αναμονής.

«Βενετοπερίστερο»
Η ειδική εκείνη συνομοταξία ευτραφούς περιστεριού, που διαβιεί έξω από φούρνους και αναζητά την τροφή του σε απομεινάρια τυρόπιτας σφολιάτα και τρίμματα πιροσκί.

«Backgroundαιωνιότητα» 
Η σταδιακή εξοικείωση με τους άγνωστους που βρέθηκαν τυχαία στο φόντο των αναμνηστικών φωτογραφιών μας από ταξίδια ή εξόδους.

«Καθησυχοτάχυνση» 
Το να επιταχύνεις το βήμα όταν περπατάς πίσω από κάποιον –και κυρίως κάποια– σε πολύ κοντινή απόσταση, προκειμένου να προσπεράσεις και να πάψει να νομίζει ότι σκοπεύεις να επιτεθείς.

«Σιχτιρίστηση» 
Το δολοφονικό συναίσθημα που σε καταλαμβάνει όταν, λόγω στενού δρόμου, περιμένεις ευγενικά να περάσει ο οδηγός που έρχεται παράνομα από απέναντι και εκείνος δεν σου λέει ούτε ευχαριστώ.

«Στοπυντονισμός»
Η στιγμή κατά την οποία δύο αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει ταυτόχρονα σε μια διασταύρωση παραχωρώντας το ένα την προτεραιότητα στο άλλο, ξεκινούν επίσης ταυτόχρονα.

«Μποτοξυγκατάθεση» 

Το μην μπορείς λόγω botox να κάνεις με σαφήνεια το αρνητικό νεύμα στους πακιστανούς των φαναριών, με αποτέλεσμα εκείνοι να εκλαμβάνουν την ακινησία του προσώπου ως συγκατάθεση για το καθάρισμα των τζαμιών

«Τηγανοστάσιο»
Η χαρακτηριστική μυρωδιά τηγανήλας που διατηρούν σαν ανεξίτηλο άρωμα τα κλιμακοστάσια των παλιών πολυκατοικιών.

«Γιουτουμποδοξία»
Η επιπλέον επιτήδευση κάθε αυθόρμητης ανθρώπινης εκδήλωσης που συντελείται μπροστά σε κάμερα κινητού τηλεφώνου, επειδή οι συμμετέχοντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που συμβαίνει, θα παραμείνει για πάντα, ως video στο Youtube.

«Αναλογικάρφωμα»
Το να μαντεύεις την έκβαση μιας φάσης ακούγοντας τους πανηγυρισμούς όσων παρακολουθούν τον αγώνα σε αναλογική τηλεόραση, πριν προλάβεις να τη δεις στην ψηφιακή μετάδοση, που έχει 20΄΄ καθυστέρηση

«Σποντακρόαση»
Το να βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που έχει την ένταση της μουσικής στα ακουστικά του τόσο δυνατά, ώστε να ακούς κι εσύ πεντακάθαρα τους στίχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ