- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μήπως ο μεθυσμένος σου εαυτός δεν διαφέρει πολύ από τον κανονικό σου;
Μάλλον πρέπει να βρεις νέα δικαιολογία για τα «μεθυσμένα» σου μηνύματα
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δικαιολογήσει συμπεριφορές – δικές μας ή άλλων -, γιατί έγιναν μετά από πολλά σφηνάκια και «δεν ήμασταν ο εαυτός μας». Ωστόσο, είναι πράγματι βάσιμη αυτή η δικαιολογία ή απλά μας βολεύει να την λέμε; Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Clinical Psychological Science», η απάντηση είναι πιο κοντά στο δεύτερο.
Συγκεκριμένα, μία ομάδα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι συγκέντρωσε 156 άτομα, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν πράγματι διαφορές στην προσωπικότητά μας όταν είμαστε μεθυσμένοι. Η διαδικασία, που ακολουθήθηκε, ήταν η εξής: όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με την κανονική και την μεθυσμένη προσωπικότητά τους, δύο βδομάδες πριν το εφαρμοσμένο πείραμα, ενώ αργότερα συμπλήρωσαν ένα μικρότερου μεγέθους ανάλογο ερωτηματολόγιο όντας μεθυσμένοι. Το ίδιο ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν για τους μεθυσμένους φίλους τους και άτομα που τους γνωρίζουν και είχαν εκπαιδευτεί σε τρεις διαφορετικούς τρόπους μέτρησης των στοιχείων της προσωπικότητας.
Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα είναι ότι οι μεθυσμένοι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι τα πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητας τους (δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, περιέργεια, εξωστρέφεια, προθυμία, νευρωτισμός), απέκλιναν πολύ από το συνηθισμένο τους, όταν είχαν πιει, ενώ οι φίλοι-παρατηρητές τους θεωρούσαν πως είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Μόνη εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσε η εξωστρέφεια, την οποία και οι δεύτεροι θεώρησαν αυξημένη – όχι ότι αυτό μας προκαλεί τρομερά μεγάλη έκπληξη -.
Σε περίπτωση που τα νέα αυτά σας έκαναν εντύπωση, μην ανησυχείτε, αφού εξέπληξαν μέχρι και την επικεφαλή επιστήμονα της έρευνας, Rachel Winograd, η οποία σχολίασε στην επιστημονική πλατφόρμα «EurekAlert!»: «Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε τόση διαφορά ανάμεσα στην αντίληψη αυτών που ήπιαν για τις υπό την επήρεια αλκοόλ προσωπικότητές τους και στην αντίληψη αυτών που τους παρατηρούσαν. Πιστεύουμε ότι και οι συμμετέχοντες και οι βαθμολογητές τους ήταν τόσο ακριβείς, όσο και ανακριβείς – οι βαθμολογητές καταγράψαν με αξιοπιστία αυτό που ήταν ορατό στους ίδιους και οι συμμετέχοντες βιώσαν εσωτερικές αλλαγές, οι οποίες ήταν αληθινές για τους ίδιους, αλλά αδιόρατες στους παρατηρητές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το νέο επάγγελμα του Joey δεν έχει να κάνει με την ηθοποιία
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Μια καλή χρονιά και για τη μικρή οθόνη
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Γυναίκες και άνδρες ηλικίας 56 έως 70 ετών αναζητούν τον έρωτα και την αγάπη βγαίνοντας ραντεβού στα τυφλά
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Αντί να εκβιάσει το συναίσθημα, παρουσιάζει την πραγματικότητα με σεβασμό και ευαισθησία
Πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου με διπλό επεισόδιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.