Life

World Economic Forum: Η τετραήμερη εργασία μπορεί να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του πλανήτη

Θα είναι Δευτέρα, αλλά θα μοιάζει Κυριακή

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
office_work.jpg
© StartupStockPhotos

Δεν υπάρχει Δευτέρα που να μην έχουμε όλοι σκεφτεί ότι το σαββατοκύριακο ήταν σαν να κράτησε μια ώρα και ότι χρειαζόμαστε άλλη μία μέρα για να φορτίσουμε μπαταρίες. Η αίσθηση που έχουμε δεν είναι τυχαία, αφού φαίνεται να στέκει και επιστημονικά.

Πιο πρόσφατα, το τριήμερο σαββατοκύριακο ήρθε να στηρίξει ο ιστορικός Ρούτγκερ Μπρίγκμαν στο World Economic Forum στο Νταβός. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών σε τέσσερεις θα μπορούσε να λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας, από την κλιματική αλλαγή έως και τα θέματα ισότητας των δύο φύλων και το ατέλειωτο άγχος, που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Λιγότερες εργάσιμες μέρες, αλλά και ώρες, σημαίνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και κατά συνέπεια περισσότερη χαλάρωση. Την ίδια στιγμή, τις ώρες εκτός δουλειάς τις περνάμε ως επί το πλείστον είτε μόνοι μας με τον εαυτό μας, είτε με δικούς μας ανθρώπους, όπως φίλους και συγγενείς. Με άλλα λόγια, με ανθρώπους που δεν νιώθουμε την ανάγκη να εντυπωσιάσουμε μέσω υλικών αγαθών και επιφανειακών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα λεφτά, που θα χαλάγαμε για να πάρουμε, για παράδειγμα, ένα καινούριο ρούχο, ένα κινητό ή ακόμα και ένα αμάξι, να τα ξοδεύουμε σε πράγματα που κάνουν εμάς πραγματικά χαρούμενος ή και πουθενά.

Επιπλέον, η μείωση του χρόνου εργασίας δεν θα ωφελήσει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την επιχείρηση, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι ο ίδιος άνθρωπος, που τώρα μπορεί να δουλεύει 8 ώρες την ημέρα επί 5 μέρες την εβδομάδα, είναι περισσότερο παραγωγικός, όταν εργάζεται 5 με 6 ώρες την ημέρα επί 4 μέρες την εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ένα από τα πιο παραγωγικά είναι η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι έχει τις λιγότερες εργάσιμες ώρες από όλα τα άλλα.

Η πρόταση αυτή εξάλλου δεν αποτελεί κάποια πρωτοπόρα καινοτομία. Από την δεκαετία του ’20 έως και του ’70, μεγάλες εταιρίες ακολούθησαν πιστά την 4ήμερη εργασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ford, η οποία είχε μειώσει τις εργάσιμες ώρες από 60 σε 40, όταν διαπίστωσε ότι, λόγω της λιγότερης κούρασης στον ελεύθερο χρόνο τους, οι υπάλληλοι γίνονταν πολύ πιο παραγωγικοί.

Σήμερα, η νεοζηλανδική εταιρία Perpetual Guardian, μετά την πραγματοποίηση του 4ήμερου πειράματος, αποφάσισε να το κάνει μόνιμο καθεστώς της. Ο λόγος ήταν πολύ απλά ότι, κατά την δοκιμαστική περίοδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι υπάλληλοι της εταιρίας παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ευχαρίστησης, ενώ βελτιώθηκε η αίσθηση ισορροπίας της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή τους, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητά τους να αυξηθεί κατά 20%.

Ωστόσο, παρά τα αποτελέσματα αυτού, αλλά και άλλων παρόμοιων πειραμάτων, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των εταιριών δεν φαίνεται να είναι καν κοντά στο να αλλάξει τα συνήθη ωράρια των υπαλλήλων της. Πάντως, σταδιακά θα ήταν καλό να δώσουν περισσότερη σημασία στα παραπάνω στοιχεία. Στο κάτω κάτω, και οι δυο πλευρές θα βγουν κερδισμένες στο τέλος.
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ