Life

Cirque du soleil

Για το ότι αναμένεται θρίαμβος δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός πως προστέθηκαν τρεις επιπλέον ημερομηνίες...

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 402
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24624-54605.jpg

Για το ότι αναμένεται θρίαμβος δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός πως προστέθηκαν τρεις επιπλέον ημερομηνίες σ’ αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί για το «Alegrίa» του Cirque du Soleil. 

Μα πώς; Δεν ζούμε σε εποχή κρίσης; Μάλλον θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ακριβώς επειδή ζούμε μια τέτοια εποχή, θεάματα που προσφέρουν ψυχική ευφορία, έρχονται συνοδευόμενα από διθυραμβικές κριτικές και όπου ανέβηκαν έχουν αφήσει θεατές να παραμιλούν, αμέσως μας βάζουν στη λογική «πρέπει να το δούμε οπωσδήποτε!».

Ίσως για να μπορέσει κανείς να εξηγήσει τι είναι το «Alegrίa», η λέξη-υπερθέαμα φαντάζει φτωχή και μια νέα λέξη πρέπει να εφευρεθεί. Η μαγεία του τσίρκου συναντάει τη θεατρική ποίηση, την παντομίμα, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά, την τέχνη των κλόουν, των ακροβατικών, της γυμναστικής… και το θεατή. Γέλιο (κλόουν), ομορφιά (κοστούμια και σκηνικά), δεξιοτεχνία (οι ακροβάτες αψηφούν το νόμο της βαρύτητας), έκπληξη και σαγήνη μπροστά στην κατάργηση των ορίων εναλλάσσονται κάτω από την μπαγκέτα μιας σκηνοθετικής ευφυΐας.

Αλλά δεν είναι μόνο το θέαμα, είναι και το χαρούμενο μήνυμα που φέρνει: στη μάχη μεταξύ του ανανεωτικού, του επαναστατικού, του φρέσκου, με το κατεστημένο και το παλιό, νικούν τα πρώτα. Εξάλλου οι Ισπανοί χρησιμοποιούν τη λέξη «alegrίa» για να ξορκίσουν το κακό, κι αυτό τα λέει όλα.

Η «Alegrίa» είναι ίσως ο μοναδικός λόγος που θέλουμε να έρθει ο Σεπτέμβριος.

INFO Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Ο.Α.Κ.Α., 3-13/9. € 35, 45, 55, 65, 75 (VIP ζώνη), φοιτ. & παιδ. έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Μεγάλοι χορηγοί: ΟΤΕ & Coca Cola. H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας. Προπώληση στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, οnline αγορές στην ιστοσελίδα www.lavris.gr και στο 210 9888.888

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ