Life

Κορίνες έτοιμες για στράικ

Από την κορυφή της Καστέλας μέχρι το Θριάσιο και από τη Γλυφάδα μέχρι τα Πατήσια 250.000 άνθρωποι την εβδομάδα επισκέπτονται τις αίθουσες του αθηναϊκού μπόουλινγκ.

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 353
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόνο το ποδόσφαιρο το ξεπερνά σε δημοτικότητα. Μόνο οι τενίστες ξεπερνούν τους παίκτες του σε ευφυΐα. Κι αν σε αυτά έρχεται μόλις δεύτερο, το μπόουλινγκ παίρνει την πρωτιά στα σημαντικά: «Είναι παντός καιρού. Τι κι αν έξω βρέχει, χιονίζει ή έχει καύσωνα. Εσύ είσαι πάντα μέσα στην αίθουσα με το κοντομάνικο. Έχει μεγάλο ηλικιακό εύρος. Παίζεται από παιδιά 7 έως 77 ετών. Είναι άθλημα για όλη την οικογένεια. Παίζει η μαμά ποδόσφαιρο;» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπόουλινγκ Βασίλης Κουλοχέρης. Από την κορυφή της Καστέλας μέχρι το Θριάσιο και από τη Γλυφάδα μέχρι τα Πατήσια 250.000 άνθρωποι την εβδομάδα επισκέπτονται τις αίθουσες μπόουλινγκ. Στην Αττική μετρήσαμε τουλάχιστον 21 συλλόγους. «Στην Ελλάδα υπάρχουν 61 σύλλογοι. Η κατανομή πανελλαδικά είναι καλή, αν και οι περισσότεροι σύλλογοι βρίσκονται στην Αττική» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΟΜ.

Όλα ξεκίνησαν το 1972 στο ξενοδοχείο Apollon Palace στο Καβούρι. «Γιατί εκεί;» ρωτώ. «Γιατί απλά όλο το ξενοδοχείο ήταν νοικιασμένο από την αμερικανική βάση και οι στρατιώτες ήθελαν να παίξουν μπόουλινγκ» απαντά ο Βασίλης Κουλοχέρης. Την ίδια χρονιά ανοίγει το Bowling Center στον προφήτη Ηλία. Εκεί που βρίσκεται το μπαλκόνι με την καλύτερη θέα. Πολλοί όμως επιλέγουν να περνούν τις ώρες τους στο υπόγειο. Ιδιοκτήτης ήταν και παραμένει ο Στυλιανός Παναγόπουλος. «Είμαστε οι πρωτοπόροι στο άθλημα, διότι συστήσαμε εκτός από την πρώτη αίθουσα και τον πρώτο σύλλογο του Πειραιά. Από εδώ ξεκίνησε η ομοσπονδία. Οι πρώτοι αθλητές σε ευρωπαϊκά ή σε πανελλήνια πρωταθλήματα ξεκίνησαν από εδώ» λέει ο Θόδωρος Σεκετζιάν, διευθυντής στο Bowling Center. Οι σκάλες που οδηγούν στην αίθουσα έχουν αντί για κάγκελα, κορίνες. Αλλά και τα τραπεζάκια και τα καθίσματα έχουν την αισθητική του ’70. Οι διάδρομοι είναι οκτώ. Στο βάθος είναι τα αποδυτήρια και το γραφείο του Θόδωρου. Ανοίξαμε όλα τα συρτάρια ψάχνοντας να βρούμε κομμάτια από την ιστορία του μέρους. Βρήκαμε αποκόμματα εφημερίδων που δεν κυκλοφορούν πια. Έγραφαν για τα εγκαίνια της αίθουσας και για τις αναμετρήσεις.  Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με μπόουλερ επώνυμους και μη. «Να, αυτός είναι ο επί χούντας δήμαρχος του Πειραιά. Ο Αριστείδης Σκυλίτσης» μου λέει ο Θόδωρος και προσθέτει: «Κάποιοι από αυτούς που βλέπεις στις φωτογραφίες έρχονται ακόμα εδώ. Συνήθως τις Τετάρτες. Μετά βλέπουμε τον Ολυμπιακό στην τηλεόραση. Το μπόουλινγκ το αγαπώ γιατί είναι ένα άθλημα καθαρό, χωρίς δόλο και σκοπιμότητες. Μπορεί εύκολα να αγωνιστεί ένας παίκτης προχωρημένος με έναν αρχάριο. Μπορεί να παίξει ο παππούς με τον εγγονό».

Και στη Γλυφάδα όμως είναι περήφανοι. Η δική τους αίθουσα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ο Σταύρος Παρασάκης από την ομάδα της Γλυφάδας βλέπει το μπόουλινγκ κάπως πιο ποιητικά. Στο μπλογκ του έχει αναρτήσει την «Ωδή στην 5η κορίνα».

Με την μπάλα σου οπλίζεσαι και μετριέσαι με αλφάδι

γυαλισμένο το πάτωμα και στο διάδρομο λάδι

Φοράς τα άσπρα παπούτσια σου, κείνα που δεν γλιστράνε

Φοράς τα άσπρα παπούτσια σου, που ξέρουνε πού πάνε

Είμαστε πια πρωταθλητές

Χαϊδάρι, Strike BC. Εδώ και οκτώ χρόνια βγάζουν πρωταθλητές Ελλάδος. Ο 25χρονος Γιάννης Σταθάτος, όμως, έκανε τη διαφορά. Πήρε την πρωτιά στο  ατομικό του πρώτου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Ελλάδα, στα Χανιά. Συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες  από 38 χώρες. «Εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έγινα πρωταθλητής Ευρώπης. Όταν στην αρχή μού έλεγαν “γεια σου, πρωταθλητή”, νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Σίγουρα όσο οι μέρες περνούσαν και συζητούσαν οι άλλοι για τη νίκη μου, αρχίσα να το καταλαβαίνω περισσότερο» λέει ο Γιάννης, ο οποίος τώρα κάνει καριέρα στην Κύπρο. Ξεκίνησε έπειτα από προτροπή του πατέρα του, που έπαιζε στον Σπόρτιγκ. «Στην αρχή, δεν μου άρεσε. Προτιμούσα το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Αλλά, παραδόξως, αφοσιώθηκα στο μπόουλινγκ, καθώς διαπίστωσα πως όσο περισσότερο έπαιζα τόσο πιο πολύ μου άρεσε». Ζητώ από τον Γιάννη να ρίξει μερικές μπαλιές για τη φωτογράφιση. Το ένα «στράικ» διαδέχεται το άλλο με μεγάλη ευκολία. «Στην αρχή φαίνεται εύκολο. Παίρνεις μια μπάλα, την πετάς και ρίχνεις δέκα μπουκάλια, όπως αποκαλούν οι περισσότεροι τις κορίνες. Όσο παίζεις, κι αν βρεθείς δίπλα σε έναν προπονητή που ενδιαφέρεται να σου μάθει τι είναι το μπόουλινγκ, αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι δεν είναι ούτε τόσο εύκολο ούτε θέμα τύχης. Υπάρχει στρατηγική πίσω από κάθε στράικ» διευκρινίζει ο Γιάννης. Εκτός από αθλητής είναι προπονητής και ντρίλερ. Αυτός δηλαδή που ανοίγει τις τρύπες στις ειδικές μπάλες από πολυεστέρα, καουτσούκ, πορσελάνη ή εβονίτη. Οι μπάλες έρχονται σφαίρες, τελείως στρογγυλές, χωρίς τρύπες. Στα ειδικά καταστήματα όποιος θέλει μπορεί να τρυπήσει την μπάλα στα μέτρα του. Υπολογίζουν μέγεθος χεριού, αποστάσεις, μέγεθος τρυπών. Να μη χρειάζεται να τη σφίγγεις όπως συμβαίνει συνήθως με τις μπάλες του κοινού. Να πιάνεται καλά στο χέρι για να μπορείς να την αφήσεις καλύτερα στο διάδρομο. Γυναίκες με ιδιαίτερα καλό μανικιούρ δεν είναι για μπόουλινγκ» εξηγεί ο «πρωταθλητής Ευρώπης» Γιάννης. Τι άλλο χρειάζεται για το παιχνίδι; Ένας αθλητής επιπέδου εθνικών ομάδων θέλει τουλάχιστον πέντε με έξι μπάλες το χρόνο. Η μπάλα κοστίζει περίπου 250 ευρώ. Άρα ένας αθλητής χρειάζεται περί τα 1.500 ευρώ μόνο για τις μπάλες. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο είναι αρκετές δύο μπάλες μέχρι 300 ευρώ το χρόνο. Το παιχνίδι κοστίζει από δύο έως τρία ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές παίζουν ανάλογα με την ώρα και την ημέρα.

Ντέρμπι με κορίνες

Οι αγώνες των πρώτων Πανελλήνιων πρωταθλημάτων μεταξύ των συλλόγων Holiday και Πειραιά ήταν οι πρώτοι με χαρακτήρα ντέρμπι. Οι παλιότεροι θυμούνται τον αγώνα του 1981, με το μπόουλινγκ του Προφήτη Ηλία ασφυκτικά γεμάτο και τους θεατές να είναι μέχρι την πόρτα. Εδώ και οχτώ χρόνια το Strike BC είναι ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος. «Σίγουρα οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα είναι η Γλυφάδα και η GBS (πρώην Stadium της Περαίας). Υπάρχουν δυο τρεις σύλλογοι που μας παίζουν στα ίσα» λέει ο Γ. Σταθάτος. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος διαφωνεί: «Δεν υπάρχουν ντέρμπι αιωνίων. Είμαστε μια αγαπημένη οικογένεια. Δεν υπάρχει Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο μπόουλινγκ».

Bowling trivial

● Φανατικοί παίχτες είναι οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θεόδωρος Κασσίμης, Λιάνα Κανέλλη στο σύλλογο της Κηφισιάς, Γιώργος Παπανδρέου σε ερασιτεχνικό επίπεδο, Αντώνης Ρέμος, Ανδρέας Μικρούτσικος.

● Πρώτη μπάλα από σκληρό πλαστικό εμφανίζεται το 1905.

● Το βάρος της μπάλας υπολογίζεται σε λίμπρες. Ζυγίζει από 6 μέχρι 16 λίμπρες, δηλαδή από 3 έως 8 περίπου κιλά.

● Το κόστος του κάθε διαδρόμου υπολογίζεται στα 30.000 ευρώ.

● Ο διάδρομος έχει μήκος περίπου 20 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο.

● Πρώτος πρόεδρος της ομοσπονδίας ήταν ο Γιώργος Μπαρδής. 

Εικονογράφηση: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, www.papadimos.com