Life

Τι κάνει το TEDxAthens στο Παλάτι;

Μας παρασύρει σε μια μυστική περιπέτεια στα άδυτα των Βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114681-227313.jpg

«Αύριο φέρτε μαζί όλα όσα έχει το σακίδιο»

«Όλα;; Εγώ τα μπισκότα τα έφαγα»

Σάββατο βράδυ, γκρουπ συνομιλίας TEDxAthens Secret Adventures στο What's Up App. Αληθινός διάλογος.

Κυριακή πρωί, φτάνω 8μιση και κάτι ψιλά στην Εθνική Άμυνα κρατώντας το σακίδιο επιβίωσης που παρέλαβα 2 μέρες πριν και ομολογουμένως λίγο νυσταγμένη. Μου έχουν κάνει ατυχές spoiler και γνωρίζω ήδη το μυστικό προορισμό αλλά κάνω την πάπια κι ανακατεύομαι με το πλήθος. Άλλωστε, τα spoilers πολλοί αγάπησαν, τον σποϊλερά κανείς. «Εσείς παιδιά από που είστε; Πώς μάθατε για το TEDxAthens Secret Adventures;;» Οι περισσότεροι μένουν Αθήνα, είναι και κάποιος από Θεσσαλονίκη που θα μείνει στους φίλους του λίγες μέρες. Όλοι όμως είναι φανατικοί ακόλουθοι του TEDx και προμηθεύτηκαν νωρίς τα εισιτήριά τους για τη μυστική περιπέτεια.

Μια ώρα και μερικά φρέσκα μήλα αργότερα βρισκόμαστε στο πούλμαν με κατεύθυνση... τα Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου βεβαίως βεβαίως. Ο Δημήτρης Κόκκορης, μάχιμο μέλος του TEDxAthens μας μοιράζει την ΤΕΝΤΕΞ ΑΘΗΝΑΙ και μας δίνει μια μικρή γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η αγαπημένη μου στιγμή είναι λίγα λεπτά μετά όπου μας δείχνει με πόσους τρόπους μπορεί να φορεθεί ένα buff (η απάντηση είναι 10). Αν δεν γέλαγα τόσο, μπορεί και να είχα καταφέρει να τραβήξω μια φωτογραφία της προκοπής.

image

image

Φτάνοντας στα Βασιλικά Κτήματα μας περιμένει η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Η Μηχανή του Χρόνου» η οποία έχει αναλάβει την ξενάγηση. Χωριζόμαστε σε 4 ομάδες, ανάλογα με το χρώμα του buff μας (μπυράκια, στρουμφάκια, λαχανάκια, καναρινάκια), και λαμβάνουμε οδηγίες για την αποστολή μας. Κρατάω στα χέρια μου το έντυπο που περιέχει 14 γρίφους, οι λύσεις των οποίων αντιστοιχούν σε ιερογλυφικά και αυτά με τη σειρά τους σε γράμματα. Στο τέλος της ημέρας κάθε ομάδα έπρεπε να αποκρυπτογραφήσει ένα κείμενο κατασκευής μιας γέφυρας ΚΑΙ να την φτιάξει κιόλας. Α ρε ΝταΒίντσι μπελάδες που μας έβαλες.

image

image

Αφού γυρίσαμε (σχεδόν) όλο το πάρκο, θα ήθελα να σας πω τα εξής:

- Τα Βασιλικά Κτήματα είναι μια υπέροχη τοποθεσία με ιδιαίτερο ιστορικό και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον.

- Ο Χρίστος Βασιλόπουλος και ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι αναμφισβήτητα χαρισματικοί αφηγητές και έχουν τον τρόπο τους να σε ταξιδεύουν πράγματι στο χρόνο.

- Τα 45.000 στρέμματα των Βασιλικών Ανακτόρων ανήκουν πλέον στο Δημόσιο. Θα μπορούσαν να γίνουν μουσεία, βλ.Βερσαλλίες, για να μαθαίνουν ιστορία μικροί και μεγάλοι, αλλά μέχρι να αποφασιστεί και να περάσει από την ελληνική γραφειοκρατία ένα τέτοιο πρόγραμμα, έεεεεεχουμε χρόνο.

- Αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την τοποθεσία, σας προτείνω να το κάνετε οπωσδήποτε. Είναι ένα μαγευτικό μέρος ακόμα και χωρίς ιστορική ξενάγηση.

- Είναι ένα από τα λίγα σημεία της Αθήνας που μπορείς πραγματικά να αναπνεύσεις αγνό, καθαρό οξυγόνο.

- Η φανταστική ομάδα του TEDxAthens έκανε φοβερή δουλειά τόσο με την οργάνωση όσο και με το πικνικ που μας ξεκούρασε με πλούσιες γεύσεις και άφθονο νερό.

image

image

image

image

image

image

image

Η ομάδα του TEDxAthens Secret Adventures

Έχοντας λύσει τους γρίφους και αποκρυπτογραφήσει τις οδηγίες, η ομαδάρα μας(τα λαχανάκια φυσικά) έφτιαξε τη γέφυρα - την οποία στη συνέχεια διέσχισα με κίνδυνο της ζωής μου!!- σε χρόνο dt. Μπορεί να χάσαμε την πρωτιά για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου (Γωγώ εσύ με καταλαβαίνεις) αλλά είχε τέτοια θετική ενέργεια η ομάδα και διασκεδάσαμε τόσο πολύ που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος κέρδισε εν τέλει. Άσε που το να βλέπεις 10 μαντραχαλόπαιδα να φωνάζουν ταυτόχρονα με πάθος και δύναμη ΛΑ-ΧΑ-ΝΑ-ΚΙΑ, είναι από μόνο του ξεκαρδιστικό σαν εικόνα.

image

image

image

Η περιβόητη γέφυρα

Στα plus της εκδρομής ήταν ότι βρεθήκαμε εν μέσω γυρισμάτων μιας νέας ελληνικής ταινίας (Γεια σου μαμά!), πήραμε μενταγιόν με φύλλο καρδούλα από το δέντρο κουτσουπιά με το όνομά μας γραμμένο επάνω και φυσικά ότι κάναμε πολλούς καινούργιους φίλους, πράγμα που θεωρώ πιο σημαντικό απ' όλα σε μια εποχή που οι άνθρωποι κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και την ψηφιακή τους ζωή.

image

image

image

image

image

Τα Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου ήταν μόνο η πρώτη στάση του TEDxAthens Secret Adventures. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες δράσεις και ετοιμαστείτε για μεγάλες δόσεις γέλιου και θετικής ενέργειας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ