Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Φθινόπωρο με το Libby Sacer Foundation

78723-158836.gif

Η ομάδα Libby Sacer Foundation ως «Cheapart Resident ‘14», συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων στο χώρο της Cheapart (Αν. Μεταξά 25, Εξάρχεια), με τίτλο «Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please» διεξάγοντας έναν διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας. Το Σεπτέμβρη σας καλεί στις εξής δράσεις, πάντα με ελεύθερη είσοδο:

Σεπτέμβριος 

ΦαντΆσματα [Ghost Songs] | Έκθεση

9-19 Σεπτέμβρη, Τρίτη – Παρ, 7μμ-10μμ

[Η έκθεση άνοιξε στις 27/6, διακόπηκε προσωρινά τον Αύγουστο και έχει ανοίξει ξανά 9-19 Σεπτέμβρη για όσους δεν την πρόλαβαν.]

Είκοσι τρεις εικαστικοί, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, μουσικοί και χορογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκθέτουν εικαστικά και ηχητικά έργα, κείμενα και ζωντανές δράσεις για όσα μας στοιχειώνουν συλλογικά και προσωπικά.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αγγελάκης, Έλενα Ακύλα, Ανδρέας Βάης, Μαρία Γεωργούλα, Στέφανος Καμάρης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Άννα Λάσκαρη, Μικαέλα Λιακατά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαριέλα Νέστορα, Άρης Σιαφάς, Όλγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης, Ana Hopfer, Akiro Hellgardt, Victoria Skogsberg, Eugenia Fragos, Irine Vela, Mark vanYetter.

Ημερομηνίες των περφόρμανς:

9 & 18 /7, 8:30μμ. C7 της Μαριέλας Νέστορα: Εξελισσόμενη περφόρμανς με μάρτυρες φυτά ιδιαίτερης ευαισθησίας στα φαντάσματα.

12 & 19 /7, 9:30μμ. Ίχνη της Όλγας Σπυράκη: Καθ' όλη την διάρκεια της μέρας συλλέγονται από τους θεατές ίχνη, πάνω στα οποία συμβαίνει ο χορός.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Απ' τα φαντάσματα της Ιστορίας ως τα προσωπικά μας φαντάσματα, εκείνο που στοιχειώνει, που επιμένει να υπάρχει ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο, παραμένοντας αόρατο παρά τις εμφανίσεις του, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Τα φαντάσματα κρύβονται ή αποκαλύπτονται, διαπερνόντας τοίχους και αιώνες, παραβαίνουν όρια και περιορισμούς και περιφρονούν κάθε είδους Διαβατήριο. Όσα και αν τους ζητάμε, δεν ανταποκρίνονται· διατηρούν άκρα αυτοδιάθεση και το κυρίαρχο έμβλημα της εξουσίας: να μας βλέπουν ακόμα κι όταν δεν μπορούμε να τα δούμε.

Ποια φαντάσματα μας «στοιχειώνουν», μας συγκροτούν, μας εξουσι-άζουν, μας συντροφεύουν, μας παιδεύουν, μας απελευθερώνουν; Ποια είναι η φωνή τους, καλά κρυμμένη μέσα στη δική μας; Εμφανίζονται ερήμην μας, μάς τα αποθέσαν άλλοι ή τα εγκάλεσαν οι σκέψεις και οι επιλογές μας; Μας στοιχειώνουν ερωτήματα που παραμελήσαμε να θέσουμε ή ανεπίλυτα προβλήματα;

Παραδοσιακά, για να μπορέσει μια οντότητα να στοιχειώσει το παρόν πρέπει πρώτα να πεθάνει, να γίνει παρελθόν. Ο θάνατος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση των περιορισμών της ύλης. Και παρα-δόξως, είναι ακριβώς η επαναφορά των φαντασμάτων στη ζωή, η έκθεσή τους στο φως του τρέχοντος χρόνου, που τελικά δύναται να τα αποστομώσει και να τα καταστήσει οριστικά νεκρά. Όμως πώς θα βρίσκαμε το δρόμο μας και ποιοι θα ήμασταν χωρίς αυτά; Αν α-λήθεια είναι αυτό που αρνείται τη λήθη, τότε τι γίνονται οι αλήθειες που ξεχνιούνται; Υπάρχουν φαντάσματα που τρέφουμε ευχαρίστως; Ποια θα προτιμούσαμε να ξεφορτωθούμε και πώς; Και εν τέλει, για ποια φαντάσματα μιλάμε;

Ρομαντισμός & Τρόμος | Συζήτηση

25 Σεπτέμβρη, 7:30μμ

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης, μέλος της ομάδας Σαπρόφυτα, και ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος θα ανιχνεύσουν τη σχέση μεταξύ Ρομαντισμού και Τρόμου. Πώς αλλάζει το τι θεωρούμε τρομακτικό και ποιες οι πολιτικές προεκτάσεις αυτών των μετατοπίσεων; Πώς εκφράζονται οι φοβίες κάθε εποχής μέσα από την στην μυθολογία του τρομακτικού;

Οκτώβριος 

1 Οκτωβρίου: Book Reports: Διάλεξε φάντασμά, γίνε το διαβατήριό του.

Αθηναίοι διαλέγουν και παρουσιάζουν ένα βιβλίο που τους «έχει στοιχειώσει». Μία μέρα όπου οι ιδέες γίνονται ιοί και οι συγκινήσεις μεταδίδονται.

8 Οκτωβρίου: Πόλη και Φράγκα / Μηχανισμοί ελέγχου του χώρου.

Καλεσμένοι αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι και θεωρητικοί συζητούν τον μετασχηματισμό της σύγχρονης πόλης στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού.

22 Οκτωβρίου: Κατασκευή του υποκειμένου, οικογένεια & δυτικός ατομικισμός

Η έννοια του υποκειμένου, ο δυτικός ατομικισμός και η οικογένεια, ως ιδεολογικός μηχανισμός συγκρότησης, ελέγχου και αναπαραγωγής της ταυτότητας.

29 Οκτωβρίου: Μπιενάλε, μία συζήτηση

Ο θεσμός των Biennale και το ρόλος τους στη σύγχρονη τέχνη - μια κριτική προσέγγιση.

30 Οκτωβρίου: Διάλογος για την πολιτισμική παραγωγή: Τα κριτήρια

Μετά τα Artist Talks, όπου καλλιτέχνες από διάφορα πεδία μοιράστηκαν τον τρόπο σκέψης τους, τώρα το 2ο μέρος του διαλόγου: κριτικοί και επιμελητές μιλούν για τα κριτήρια τους κατά την πρόσληψη του καλλιτεχνικού έργου.

1 Νοέμβρη: Σώμα, ένα μικρό φεστιβάλ

Ένα ολοήμερο φεστιβάλ με εικαστικά, θεατρικά και χορευτικά περφόρμανς μικρής διάρκειας, με κέντρο το σώμα.