Ελλαδα

Έρευνα aboutpeople: Η ψυχική επιβάρυνση από τα 2 χρόνια πανδημίας

Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τις σχέσεις των ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και ψυχική υγεία
Κορωνοϊός και ψυχική υγεία © EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7: Δυσβάσταχτη η ψυχική επιβάρυνση από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 καταγράφει τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία και τα lockdowns. Ειδικότερα, περισσότερο από όλα η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη φυσική και ψυχική κατάσταση των ερωτώμενων (71,4%)  και τα σχέδια τους για το μέλλον (67,1%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 59,5% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις του, ενώ το 58,2% τον ελεύθερο χρόνο και την οικονομική του κατάσταση (58,2%).

koronoios1.jpg

Το 61,7% απάντησε ότι οι οικογενειακές του σχέσεις δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία.

koronoios2.jpg

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το ότι από όσους δηλώνουν ότι η πανδημία επηρέασε τις σχέσεις τους με τα μέλη της οικογένειάς τους (36,9%), δήλωσε πως αυτό ήταν προς το χειρότερο (77%).

koronoios3.jpg

Το 69,6% δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε λίγο ή καθόλου τις σχέσεις τους με τον/την σύντροφο/σύζυγό τους.

koronoios4.jpg

Οι περισσότεροι όσων οι σχέσεις με σύζυγο/σύντροφο επηρεάστηκαν πολύ και αρκετά από την πανδημία (29%) δηλώνουν πως αυτό ήταν προς το χειρότερο (78,2%).

koronoios5.jpg

Οι σχέσεις με τα παιδιά δεν επηρεάστηκαν για το 68,2% των ερωτώμενων, ενώ το 66,4% όσων δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν πολύ/αρκετά, θεωρεί πως αυτό ήταν προς το χειρότερο.

koronoios6.jpg

Το 59,1% δηλώνει ότι οι σχέσεις με τους γονείς του επηρεάστηκαν καθόλου ή λίγο, ενώ το 39,2% θεωρεί ότι επηρεάστηκαν αρκετά/πολύ, με το 69,8% εξ αυτών να θεωρεί πως επηρεάστηκαν προς το χειρότερο (69,8%).

koronoios7.jpg

Οι σχέσεις με τους γείτονες δεν επηρεάστηκαν καθόλου ή επηρεάστηκαν λίγο για το 68,3% των ερωτώμενων.

geitones.jpg

Το 63,4% δηλώνει ότι η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου ή επηρέασε λίγο τις σχέσεις με τους συναδέλφους του.

sinadelfoi.jpg

Όσον αφορά στις σχέσεις με τους φίλους, το 49,1% των ερωτώμενων θεωρεί ότι επηρεάστηκαν πολύ ή αρκετά, έναντι του 49% που επηρεάστηκε καθόλου ή λίγο.

filoi.jpg

Ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Το 79,5% αύξησε το χρόνο που περνάει στα κοινωνικά μέσα. Οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι η πανδημία αύξησε σημαντικά τα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας (81,2%), το άγχος (73,7%), τη νευρικότητα και τον εκνευρισμό τους (73,6%) και τη θλίψη τους (63,8%).

eik1.jpg

eik2.jpg

Το 72,2% των ερωτώμενων συμφωνεί/ μάλλον συμφωνεί ότι «ποτέ δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την ξέραμε» και το 71,3% θεωρεί ότι από την ανακοίνωση της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος 2020) έχει χάσει 2 χρόνια από τη ζωή του.

a1.jpg

Το 45,9% των πολιτών θεωρεί πως «πέρασε ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια των lockdowns», ενώ το 51,4% διαφωνεί με αυτή τη φράση.

a2.jpg

Τέλος, το 47,7% δηλώνει ότι η πανδημία τους έκανε να θέλουν να αλλάξουν αρκετά στοιχεία της καθημερινότητας τους, ενώ το 37,5% δηλώνει ότι δεν επηρέασε το πώς βλέπουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Το 11% των ερωτηθέντων θέλουν, μετά την πανδημία, να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους.

a3.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ