Ελλαδα

H ιστορία cyberbullying του 23χρονου Βασίλη Τσαρακτσίδη

«Όλοι σε θέλουν νεκρό» έγραψαν έξω από τον τοίχο του σπιτιού του

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα αγόρι κάθεται μόνο του κρύβοντας το πρόσωπό του
© Pixabay

Ο 23χρονος Βασίλης Τσαρακτσίδης μίλησε και κατήγγειλε τον εκφοβισμό που δέχεται από ομάδα συμφοιτητών του - Τι λέει ο δικηγόρος του στην ATHENS VOICE.

«Όλοι σε θέλουν νεκρό». Ένα μήνυμα γεμάτο μίσος, απειλητικό για τη ζωή του 23χρονου Βασίλη Τσαρακτσίδη είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα και κόκκινη μπογιά, δίπλα από το παράθυρο του σπιτιού του. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί και αναπαράγεται στα social media η εικόνα που ανέβασε ο Βασίλης με το εκφοβιστικό και εξοργιστικό μήνυμα να απευθύνεται στον ίδιο.

«Πριν μια ώρα ξύπνησα και σε εξωτερικό τοίχο του σπιτιού μου αντίκρισα αυτό. Δεν ξέρω τι να πω πραγματικά, όταν αποφάσισα να μιλήσω δημόσια για όλα όσα μου έχουν συμβεί δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μετανιώνω για τίποτα απ όλα όσα είπα και έκανα. Εμένα δεν με σέβονται, ας σεβαστούν τουλάχιστον την οικογένειά μου. Μετά απ αυτό το να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού είναι αναπόφευκτο» γράφει χαρακτηριστικά ο Βασίλης στην ανάρτηση του στα social media. Μετά από τη δημοσίευση, κύμα συμπαράστασης από χρήστες του διαδικτύου, ανάμεσα τους και δημόσια πρόσωπα, έχει εκδηλωθεί προς το πρόσωπο του Βασίλη για τον διαδικτυακό εκφοβισμό που έχει δεχθεί.

 

 

Cyberbullying στον Βασίλη Τσαρακτσίδη - Το χρονικό

Ο Βασίλης Τσαρακτσίδης ήταν πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας. Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν σε μια ομαδική συνομιλία κάποιοι συμφοιτητές του στράφηκαν με ύβρεις, απειλές και κοροϊδίες απέναντι στο πρόσωπο του Βασίλη και της οικογένειάς του. Και οι απειλές δεν περιορίστηκαν εκεί καθώς οι θύτες δημιούργησαν ένα βίντεο-τραγούδι, το οποίο ανέβασαν στο διαδίκτυο. Όλα αυτά επηρέσαν σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση του 23χρονου. Ωστόσο, ο Βασίλης αντέδρασε, μίλησε και κατήγγειλε την κατάσταση, ακολουθώντας τη νομική οδό. 

Ο Ουίλιαμ Χαμπίμπ, δικηγόρος του Βασίλη, εξηγεί πως το βίντεο έχει αναπαραχθεί στο YouTube εδώ και ένα χρόνο: «Στην αρχή το βίντεο ήταν περιορισμένης προβολής, υπήρχε πρόσβαση κατόπιν πρόσκλησης μέσω link. Για ένα διάστημα μετατράπηκε σε δημόσιο προς όλους τους χρήστες. Μετά τη δημοσιοποίηση και τον σάλο που προκλήθηκε, έγινε ιδιωτικό αλλά υπάρχει ακόμα. Πρόκειται για ένα βίντεο που υπάρχουν αναφορές στον εντολέα μου, με πάρα πολύ πρόστυχο υβρεολόγιο. Μάλιστα στην περιγραφή είχαν αναφέρει ποιοι δημιούργησαν το βίντεο, οι οποιοί ήταν συμφοιτητές του. Οι περισσότερες θεάσεις ήταν από τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας. Τα αδικήματα είναι για εξυβριστικούς, δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς και παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Ο Βασίλης μετά από τον εκφοβισμό που δέχτηκε από τους συμφοιτητές του, δεν ήταν σε ψυχολογική θέση να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, να επιστρέψει στη σχολή, να δει ξανά τα πρόσωπά τους κι έτσι αποφάσισε να αλλάξει πόλη και σχολή. 

Τον Φεβρουάριο του 2021 κατατέθηκε μια πολυσέλιδη μήνυση με το ιστορικό της υπόθεσης, για την οποία έχει επιληφθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Υπήρξαν κάποια ευρήματα τα οποία τέθηκαν υπόψη της κ. Εισαγγελέως. Στη συνέχεια διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ευελπιστούμε ότι η άσκηση της ποινικής δίωξης κατά των δραστών είναι ζήτημα χρόνου» αναφέρει ο συνήγορος του 23χρονου Βασίλη. 

Μετά την τραγική κατάληξη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη υπήρξε μια νομοθέτηση που στοιχειοθετούσε το αδίκημα του εκφοβισμού. «Μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η νομοθέτηση αυτή εγκαταλείφθηκε. Δεν υπάρχει αυτοτελώς το αδίκημα του εκφοβισμού. Με τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος, τις κλασσικές διατάξεις, προσπαθούμε για το καλύτερο» αναφέρει ο κ. Χαμπίμπ, που συμπληρώνει πως σχετικά με το εκφοβιστικό μήνυμα που έγραψαν έξω από το σπίτι του Βασίλη θα καταθέσουν έγκληση κατά αγνώστων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ