Ελλαδα

Θεοδωρίδου: Άμεση προστασία κατά της Όμικρον με 3 δόσεις εμβολίου

«Κοντά στο 70% ο μέσος όρος κρουσμάτων από τη νέα μετάλλαξη στην Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεοδωρίδου - Τρίτη δόση - Μετάλλαξη Όμικρον
Αθήνα © EUROKINNISSI

Κορωνοϊός - Μαρία Θεοδωρίδου: Άμεση η προστασία κατά της μετάλλαξης Όμικρον με τρεις δόσεις του εμβολίου.

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Στην αρχή της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα εμβόλια, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής κατά της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού ενώ με τρεις δόσεις η προστασία είναι άμεση αν και δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική», είπε η κα Θεοδωρίδου. 

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση. 

Θεμιστοκλέους: Υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των παιδιών στον εμβολιασμό

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας πως το 67,3% είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των παιδιών στην εμβολιαστική διαδικασία.

Θ.Ζαούτης: Αξιόπιστα σε σχέση με την «Όμικρον» τα rapid test

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μεσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη Όμικρον. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλείες στην Αττική, όπου περίπου το 70% είναι Όμικρον, ανάφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος συμμετείχε στην την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. 

Πρόσθεσε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη - και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα. Σχετικά με τα test, είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test, σημειώνοντας ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την Όμικρον.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ