Ελλαδα

Εμβολιασμός παιδιών 5-11: Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Ο ρόλος του παιδίατρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός παιδιών κατά του κορωνοϊού
Εμβολιασμός παιδιών κατά του κορωνοϊού © EPA / MACIEJ KULCZYNSKI

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε την διαδικασία με την οποία θα κλείνονται τα ραντεβού των παιδιών 5 - 11 ετών ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο των παιδιάτρων.

Για τη διαδικασία με την οποία θα κλείνονται τα ραντεβού των παιδιών 5-11 ετών για τον εμβολιασμό τους και το ρόλο των παιδιάτρων μίλησε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα γίνονται από παιδίατρους» και πρόσθεσε:

«Αν θέλει, μπορεί να το κάνει και ο παιδίατρος κάθε οικογένειας αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Αν πάρει ο παιδίατρος εμβόλιο, θα μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να "γκρουπάρει" τα ραντεβού, γιατί είναι 10 δόσεις από κάθε φιαλίδιο. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το 1/3 της δόσης για τα παιδιά (διαφορετικό φιαλίδιο από αυτό των ενηλίκων)».

Ακόμα, όπως επεσήμανε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία ψυγείου 2-8 βαθμούς για ένα μήνα, άρα μπορούν να διατηρηθούν στα ψυγεία που έχουν όλοι οι παιδίατροι στα ιατρεία τους» και σημείωσε πως «ήδη συμμετέχουν 60 παιδίατροι στον εμβολιασμό ανηλίκων (12-18 ετών) και έχουν γίνει περίπου 500 εμβολιασμοί».

Ποια είναι η διαδικασία

Αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθείται για το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

«Θα μπαίνουν με τα στοιχεία του γονιού για το κλείσιμο των ραντεβού. Θα βλέπετε τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα, θα υπάρχει ένας χαρακτηρισμός των ραντεβού. Θα επιλέγετε με βάση το ΑΜΚΑ του παιδιού. Αν ο παιδίατρος έχει το εμβόλιο στο ιατρείο, θα εμβολιάσει τα παιδιά και θα τα περάσει αυτός στο σύστημα» ενώ συμπλήρωσε πως ραντεβού για τα παιδιά υπάρχουν και «θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα».

Ως προς το πιστοποιητικό νόσησης, υπογράμμισε ότι «στο εξής θα χρειάζεται θετικό μοριακό τεστ για να το βγάλει κάποιος και πως σύντομα θα δοθούν σχετικές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις».

Επιπρόσθετα, σχετικά με τα ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «έχουμε εικόνα και βλέπουμε πού υπάρχουν καθυστερήσεις για την τρίτη δόση, επειδή δίνουμε προτεραιότητα για την πρώτη δόση. Κάποιος που θα πάει να κλείσει πρώτη δόση σήμερα, θα βρει, είτε αύριο είτε μεθαύριο. Από την στιγμή που βλέπουμε ότι τα ραντεβού δεν καλύπτονται, θα απελευθερώνονται. Σταδιακά θα απελευθερώσουμε μέχρι την Κυριακή περίπου 75.000 ραντεβού και αν κάποιος μπει στην πλατφόρμα, πχ. αύριο, μπορεί να βρει ραντεβού και για την επόμενη ημέρα».

Διευκρίνισε, δε, πως δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των αλλαγών για το ραντεβού εμβολιασμού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ