Ελλαδα

«Κλειδώνει» στο τετράμηνο η τρίτη δόση - Τι θα ανακοινωθεί

Έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας
Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι © EUROKINNISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ακόμη και σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, η επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται να εγκρίνει η τρίτη δόση να γίνεται μετά από 4 μήνες.

Με ορίζοντα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κεντρικό άξονα ότι η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν ανοιχτές, κυβέρνηση και επιστήμονες προχωρούν σε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας: μεταξύ των οποίων είναι και η επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Αναμένεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση των self test.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα έτσι ώστε οι πολίτες να είναι περισσότερο θωρακισμένοι απέναντι στον κορωνοϊό. «Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης "Ελευθερία", μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση ως πρόσθετη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό και στις πιθανές μεταλλάξεις του».

«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση... Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» σχολίασε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Άλκης Βατόπουλος για την επιτροπή των ειδικών.
 
Ερωτηθείς εξάλλου για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά τις ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των άνω των 60, πλέον είναι πολλαπλάσια τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες.

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου» επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μέχρι στιγμής  οι πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχονται στις 493.930.

Παράλληλα όμως, φαίνεται να συζητείται το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτικότητα και για την ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλά και δεν ξεπερνούν το 56%. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ