Ελλαδα

Κορωνοϊός: 54.000 ενεργά κρούσματα - Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Οι «κόκκινες» περιοχές με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλες με μάσκα για τον κορωνοϊό στο κέντρο της Αθήνας
Κοπέλες με μάσκα για τον κορωνοϊό στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI

Στη live ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα έγιναν οι ανακοινώσεις με όλα τα νεότερα για κρούσματα, διασπορά του ιού και κατάσταση στις ΜΕΘ.

Νέες ανακοινώσεις στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.565 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, δίνοντας στη δημοσιότητα και αναλυτικά στοιχεία για το πού εντοπίζονται.

Η πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται σε έξαρση, με την πίεση στις ΜΕΘ να συνεχίζεται. Οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600. Πριν από τρία 24ωρα είχαν καταγραφεί 105 θάνατοι σε μια ημέρα.

Τις νέες ανακοινώσεις έκαναν η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 (μάσκα, αποστάσεις). Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να μην περιμένουν να περάσουν αρκετές ημέρες για να πάνε στο νοσοκομείο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό πηγαίνουν αργά στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τους πολίτες που είναι διασωληνωμένοι:

  • 19% είναι εμβολιασμένοι και
  • 81% ανεμβολίαστοι.

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε 8 ημέρες με πυρετό και δύσπνοια» σημείωσε.

Μ. Γκάγκα: Έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα

Βάνα Παπαευαγγέλου για κορωνοϊό στην Ελλάδα: Στις 54.000 τα ενεργά κρούσματα

Από τη μεριά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος την τελευταία εβδομάδα είναι 6.700 κρούσματα ανά ημέρα. Εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα φθάνουν τις 54.000. Όπως είπε, θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες» ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ, η κα Παπαευαγγέλου γνωστοποίησε ότι «η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% μετά από αύξηση των κλινών».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται. Όπως είπε, τα 9 στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, γι' αυτό και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση εμβολίου που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

«Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και τηρούμε τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 για να μην κολλήσουμε τον ιό και τον μεταδώσουμε» είπε για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Β. Παπαευαγγέλου: Τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Οι περιοχές που προβληματίζουν

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε και για τις περιοχές όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στη διασπορά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, έκανε ειδική αναφορά σε:

  • Σάμος
  • Γρεβενά
  • Ευρυτανία
  • Ηράκλειο
  • Πρέβεζα
  • Άρτα και 
  • Έβρο.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμη πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ