Ελλαδα

Πέραμα: Βαλλιστική εξέταση στα όπλα των αστυνομικών

Ποιό στοιχείο αναμένεται να «ρίξει φως»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταδίωξη στο Πέραμα με έναν νεκρό - Έρευνα
Πέραμα © EUROKINNISSI/ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ

Πέραμα: Βαλλιστική εξέταση στα όπλα των αστυνομικών - Έρευνα της ΕΛΑΣ για την αιματηρή καταδίωξη.

Έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου, διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Πέραμα: Το στοιχείο που αναμένεται να «ρίξει φως» στην υπόθεση

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Το δεύτερο κομμάτι που ερευνάται, είναι αν και γιατί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής συνέχισε την καταδίωξη, ενώ ο επικεφαλής από το κέντρο της Άμεσης Δράσης είχε διατάξει να την σταματήσουν. Αυτό που φέρεται να υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, είναι ότι δεν το άκουσαν και για αυτό συνέχισαν την καταδίωξη. Άλλωστε όλα αυτά έγιναν μέσα σε λιγότερο από 25 λεπτά, την ώρα που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα σε κεντρικούς δρόμους.

Σύμφωνα με το Mega, «η εικόνα που υπάρχει είναι ότι είχε δοθεί εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ να σταματήσει η καταδίωξη, γιατί είχε κριθεί ότι ήταν επικίνδυνη για τραυματισμούς αστυνομικών και πολιτών. Κατά πληροφορίες, παραβίαζαν ερυθρούς σηματοδότες στη διάρκεια της καταδίωξης, και το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί. Ορισμένοι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι δεν το άκουσαν αυτό. Θα γίνει μεγάλη έρευνα για να δουν ποιοι και αν παράκουσαν τις σχετικές εντολές».

Καταδίωξη στο Πέραμα: Video από το μέρος της συμπλοκής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέραμα: Οι διάλογοι ανάμεσα στους αστυνομικούς και το κέντρο επιχειρήσεων

Λίγο μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά.

  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.
  • Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;
  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων. 

Ένας νεκρός και 8 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 αστυνομικοί, έπειτα από καταδίωξη στο Πέραμα

Διέφυγε ο τρίτος επιβαίνων

Υπενθυμίζεται ότι πέραν από τον 20χρονο νεκρό και τον δεύτερο τραυματία επιβάτη, υπάρχει και ένα τρίτο άτομο που βρισκόταν στο όχημα και το οποίο κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό (υπαστυνόμος), που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά για να δώσουν τις εξηγήσεις τους για το συμβάν. Ο εισαγγελέας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ