1821 Digital Gallery

To εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορωνοϊού

Εμβολιασμός
Εμβολιασμός © EPA
Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμαμτος κατά της Covid-19
  • A-
  • A+
0
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη - Δεν έχουν καμία χρονική συσχέτιση με τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως είπε, «ο εμβολιασμός για την γρίπη δεν έχει καμία χρονική συσχέτιση με τα εμβόλια της Covid».

Τον λόγο αρχικά πήρε η κα Θεοδωρίδου, η οποία σημείωσε: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιαστικής περιόδου κατά της γρίπης. Από 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο γρίπης συνταγογραφείται. Τους χειμερινούς μήνες έχουμε κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών. Από την αρχή είχαμε μεγάλη ανησυχία για την αλληλεπίδρασή τους. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μια την άλλη. Γνωρίζουμε ότι την περσιμή χρονιά, είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα της γρίπης να είναι αξαιρετικά χαμηλή, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού.

»Η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από Νοέμβριο. Κάθε χρόνο το εμβόλιο γρίπης αλλάζει, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται.

»Φέτος κυκλοφορούν τετραδύναμα εμβόλια. Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων. Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται. Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια. Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, οι άνω των 60, παιδιά άνω των 6 μηνών κι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, η ομάδα των εγκύων γυναικών, άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ. Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Ζήτησα να ανοίξει η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες
Μητσοτάκης: Ζήτησα να ανοίξει η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες

»Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμύς Covid και γρίπης. Ασυμπτωματικοί με θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται όταν τελειώσουν την περίοδο απομόνωσής τους. Συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία  για τους δυο ιούς, είναι ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση.

»Πανευρωπαϊκά, πέρσι ο ΠΟΥ βρήκε 33 δείγματα γρίπης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε μειωμένη ανοσία στην κοινότητα. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη γρίπη, κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα».

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια 235 χιλιάδες εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού. Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί.

Σχετικα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού

»Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο. Όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer. Όσοι έκαναν μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου και δεν έκαναν τη δεύτερη, συστήνεται να την κάνουν, άσχετα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5