1821 Digital Gallery

Γκάγκα: Όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδί να εμβολιαστούν

Εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη © Pixabay / Free-Photos
Τρεις εγκυμονούσες σε ΜΕΘ νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη
  • A-
  • A+
0
Μίνα Γκάγκα: Συνέστησε τον εμβολιασμό των εγκύων - Τι είπε για την ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού.

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, κάλεσε τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ 100,3, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι τρεις νέες γυναίκες που διανύουν κατάσταση εγκυμοσύνης βρίσκονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, έχοντας κορωνοϊό.

Ακόμη, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι το 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι, ενώ σημείωσε ότι πολλοί είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και κάποιοι άνω των 50 ετών. Πρόσθεσε δε, ότι άρχισε να φαίνεται εκ νέου ενδο-οικογενειακη μετάδοση.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στην εγκυμοσύνη

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 με την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας τονίζει ότι μια έγκυος γυναίκα καλύτερα να εμβολιαστεί με ένα από τα δύο εμβόλια αυτής της τεχνολογίας, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή το εμβόλιο της  Moderna.

Σχετικα
Εγκυμοσύνη και εμβόλια: Τι δείχνουν νέες έρευνες
Εγκυμοσύνη και εμβόλια: Τι δείχνουν νέες έρευνες

Οι έγκυες γυναίκες και όσες βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για να εμβολιαστούν καθώς αυτήν την περίοδο χορηγείται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και από τις 5 Μαίου το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τις ηλικίες 30 έως 45 ετών, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος (https://drvasilopoulos.com/), Μαιευτήρας -Χειρουργός -Γυναικολόγος, ειδικός στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Αρχικά υπήρξε απαγόρευση εμβολιασμού των εγκύων, επειδή στις κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό δεν είχαν λάβει μέρος γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια υπήρξε σύσταση στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν αν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV2 λόγω επαγγέλματος ή είχαν υποκείμενα νοσήματα, με δεδομένο ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο αλλά και στο έμβρυο.

Σχετικα
Τρίτη δόση εμβολίου - Ποιο θα κάνουν οι πολίτες (βίντεο)
Τρίτη δόση εμβολίου - Ποιο θα κάνουν οι πολίτες (βίντεο)

Σήμερα, υπάρχουν νέα καθησυχαστικά δεδομένα που απαντούν στο δίλημμα των γυναικολόγων και των εγκύων για το αν θα πρέπει μία έγκυος γυναίκα να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «NewEngland Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες.

Τα στοιχεία προέκυψαν από το μητρώο καταγραφής των κυήσεων στις ΗΠΑ και αναλύθηκαν δεδομένα από 35.691 γυναίκες που ήταν έγκυες προτού εμβολιασθούν ή έμειναν έγκυες λίγο μετά. Το 14% των εγκύων που έκαναν εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19, δηλαδή εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή εμβόλιο Moderna, είχαν απώλεια κύησης και σε ποσοστό κάτω του 10% γέννησαν πρόωρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους πριν την πανδημία, και συνεπώς τα εμβόλια COVID-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που αξιολογούνται για περισσότερο από ένα χρόνο, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ενέκρινε πρόσφατα τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για τα άλλα εμβόλια, όπως της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson γιατί τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν περιληφθεί προς το παρόν  στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5