Visual Browsing

Τσακρής: Κρας τεστ για τη Νότια Ελλάδα η πτώση θερμοκρασίας

Πολίτες με μάσκα στην Θεσσαλονίκη
Πολίτες με μάσκα στην Θεσσαλονίκη © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία», σημείωσε ο καθηγητής
  • A-
  • A+
0
Αθανάσιος Τσακρής: Πώς η πτώση της θερμοκρασίας επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού- Η εκτίμησή του για την άρση του lockdown.

Κρας τεστ της επόμενης εβδομάδας στη Νότια Ελλάδα θα είναι η πτώση θερμοκρασίας, καθώς, όπως εκτιμά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της πανδημίας του κορωνοϊού

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών... Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά». 

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση. Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται... Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας», σημείωσε ο καθηγητής. 

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Τσακρής η επιτυχία του πρώτου lockdown στην Ελλάδα ήταν ότι επιβλήθηκε νωρίτερα, αλλά όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες», σημείωσε και προσέθεσε ότι «Όλη η Ευρώπη νομίζω υποεκτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο - Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις». 

Σχετικα
Μακρόν για κορωνοϊό: Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown
Μακρόν για κορωνοϊό: Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown

Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Ο καθηγητής Α. Τσάκρης στον ΣΚΑΪ | 20/11/2020

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5