Visual Browsing

Κορωνοϊός - Κρούσματα: 290 σε Αττική - Αύξηση 40% των μολύνσεων

Νίκος Χαρδαλιάς με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό
Νίκος Χαρδαλιάς με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας - Τα έγγραφα που επιτρέπουν την κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες
 • A-
 • A+
0
290 κρούσματα στην Αττική και 197 στη Θεσσαλονίκη - Το μήνυμα Μαγιορκίνη στους νέους - Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησαν Γκίκας Μαγιορκίνης, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης στη live ενημέρωση για την εξάπλωση της Covid-19 στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο και 10 θανάτους ασθενών με Covid-19. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 89.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 800 σε ένα 24ωρο. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), ενώ στο Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Τα Ιωάννινα παραμένουν προς το παρόν στο Επίπεδο 3, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, όπως είχε τονίσει ο Νίκος Χαρδαλιάς σε προηγούμενη τοποθέτησή του. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο Επίπεδο 4.

Σχετικα
Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στη χώρα
Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στη χώρα

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου στις 06.00 το πρωί ενεργοποιείται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Γκίκας Μαγιορκίνης για κορωνοϊό στην Αττική: 40% αύξηση στα νέα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε ότι στην Αττική επιβεβαιώθηκαν τα 290 κρούσματα κορωνοϊού, στη Θεσσαλονίκη τα 197 και στις Σέρρες τα 35.

Παράλληλα, εξήγησε ότι υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, με επιθετική αύξηση στη Θεσσαλονίκη και αυξητικές τάσεις σε Ιωάννινα, Γιάννενα και Σέρρες. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι τα κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 40%, κάνοντας λόγο για έξαρση, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά σε Καστοριά και Κοζάνη, τις δύο περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε επίπεδο 4.

Σχετικα
Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα
Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα

Για την Αττική προειδοποίησε ότι το γεγονός πως το ποσοστό που κατέχει η Αττική σε σύγκριση με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα υποχώρησε, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό εξηγείται από την πιο επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, τα άτομα μεταξύ 19 και 40 ετών παρουσιάζουν «αυξημένη δυναμική», με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να ξεκαθαρίζει ότι «οι νέοι μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτήν τη φάση». Προς αυτήν την κατεύθυνση απηύθυνε έκκληση να τηρήσουν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού και να φορούν μάσκα, την οποία και χαρακτήρισε «εμβόλιο» μέχρι να βγει το εμβόλιο για την Covid-19.

Όπως είπε, η ηλικιακή αυτή ομάδα θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό».

Νίκος Χαρδαλιάς για χρήση μάσκας - Ποιοι εξαιρούνται - Τι είπε για τα έγγραφα και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ζήτησε «πιστή εφαρμογή των μέτρων», επισημαίνοντας ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι «πολύ πιο επιθετικό».

Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, τα έγγραφα που πρέπει να έχουν στην κατοχή τους όσοι μετακινούνται από τις 00.30 έως τις 05.00 σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ενώ αναφέρθηκε και στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ενημερώνοντας για το ποιοι εξαιρούνται. Επιπλέον, γνωστοποίησε τις περιοχές της χώρας που αλλάζουν επίπεδο από 3 σε 2.

Αναλυτικά:

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Τα έγγραφα για τη μετακίνηση

 • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη
 • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
 • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας - Ποιοι εξαιρούνται

 • Εξαιρούνται όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο, οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.
 • Στη γυμναστική στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
 • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Ζωντανή μουσική - Καταστήματα - Τι ισχύει

 • Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική
 • Η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας
 • Στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο στον χάρτη επικινδυνότητας του κορωνοϊού

Περιοχές που αλλάζουν επίπεδο και πέφτουν στο «2» από «3»: Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Πέλλα και Σάμος.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 841 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

«Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

» 3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

» 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

» Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5