- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σχεδόν το 40% των θανάτων από τροχαία είναι σε αστικές περιοχές
Το 70% των συνολικών θανάτων σε αστικές περιοχές είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου
Τα θανατηφόρα δυστυχήματα σχεδόν κατά 40% γίνονται στις πόλεις - Σε όλη την ΕΕ οι άνδρες ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους.
Σχεδόν το 40% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα είναι σε αστικές περιοχές. Από το σύνολο των θανάτων οι επιβάτες των αυτοκινήτων (οδηγοί και επιβάτες) αντιπροσωπεύουν το 45%, ενώ οι χρήστες δικύκλων αντιπροσωπεύουν το 26% και οι πεζοί το 21%.
Τα δυστυχήματα στις αστικές περιοχές διαφέρουν ως προς τον χαρακτήρα από τα δυστυχήματα στις αγροτικές οδούς και τους αυτοκινητόδρομους. Εντός των αστικών περιοχών, οι πεζοί (και όχι οι επιβάτες οχημάτων) αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων. Έτσι σχεδόν το 40% των νεκρών είναι πεζοί, το 12% είναι ποδηλάτες και το 18% είναι χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των συνολικών θανάτων σε αστικές περιοχές είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Εκτός αστικών περιοχών, το ποσοστό αυτό είναι 32%.
Σε όλη την ΕΕ οι άνδρες ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) στους δρόμους. Το μοτίβο είναι ομοιογενές μεταξύ των κρατών-μελών και δεν έχει μεταβληθεί πολύ από το 2010. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 20 άτομα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων έχασαν τη ζωή τους σε αστικές οδούς το 2018 στη Γηραιά Ήπειρο.
Το ποσοστό διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, με τις βόρειες και δυτικές χώρες να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς τους θανάτους σε αστικά κέντρα, ενώ στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία τα περισσότερα άτομα σκοτώθηκαν σε αστικές περιοχές από ό,τι στις αγροτικές οδούς.
Υπενθυμίζεται, ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιανουάριο- τα περισσότερα οδηγικά τροχαία σημειώθηκαν στην Αττική σε ποσοστό 55,5 και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία με 21,7%, η Δυτική Ελλάδα με 4,7%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 4,1% και η Πελοπόννησος με 3%. Ωστόσο, περισσότερους νεκρούς είχαμε στην Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό 22,4% και ακολούθησαν η Αττική με 18,4%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Στερεά Ελλάδα με 10,2%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Το σημερινό του σκίτσο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 137
«Με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε» αναφέρει ο Χάρης Δούκας
Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
Προηγμένοι πύραυλοι και αναβαθμίσεις για τα F-16
Δωρεάν προσχολική αγωγή και φροντίδα για 1.361 οικογένειες
Είχαν «πέσει» λόγω εργασιών στο δίκτυο
Η επένδυση περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές φόρτισης και την αναβάθμιση των στάσεων
Αύριο η συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας
Στο 112 θα καλούν οι πολίτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.