Visual Browsing

Κορωνοϊός: Βελτιώνεται η κατάσταση στον Εχίνο Ξάνθης (εικόνες)

Εικόνα από τον Εχίνο της Ξάνθης, που είχε τεθεί σε καραντίνα από τις 25 Μαρτίου
Εικόνα από τον Εχίνο της Ξάνθης, που είχε τεθεί σε καραντίνα στις 25 Μαρτίου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI
«Μηδενική» η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα
  • A-
  • A+
0
Βελτιώνεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε Ξάνθη και Ροδόπη. Σχεδόν μηδενική η δράση του ιού στην υπόλοιπη χώρα. Σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενα τα κρούσματα.

Μειώνεται αργά αλλά σταθερά το επιδημιολογικό φορτίο, λόγω του κορωνοϊού, στην Ξάνθη, που έχει ως επίκεντρο τον Εχίνο του δήμου Μύκης.

Έπειτα από τις δεκάδες καταγραφές κρουσμάτων ημερησίως το περασμένο δεκαήμερο, που εκτίναξαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, χθες για πρώτη ημέρα καταγράφηκε μόλις ένα θετικό κρούσμα στο μεγάλο Πομακοχώρι. Στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν αναφερθεί περισσότερα από 120 κρούσματα τον Ιούνιο, κι ενώ όλο τον Μάιο τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 299.

Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ
Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ

Οι ειδικοί, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι υγειονομικές αρχές, εκτιμούν, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ως θετικό το γεγονός, και αισιοδοξούν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ελεγχθεί η επιδημική έξαρση στην περιοχή, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην όμορη Ροδόπη – εκεί το επίκεντρο της τοπικής επιδημίας είναι ο δήμος Ιάσμου και το χωριό Αγίασμα.

Σχετικα
13.243 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία το τελεύταιο 24ωρο
13.243 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία το τελεύταιο 24ωρο

Προς την κατεύθυνση αυτή δραστικό ρόλο έχουν βεβαίως τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν από την Πολιτική Προστασία. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχαν εφαρμοστεί περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη χρήση μάσκας και στις δύο Περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης. Στους επίμαχους δήμους Μύκης και Ιάσμου επίσης είχαν τεθεί ακόμη περισσότερα περιοριστικά μέτρα, με δυνατότητα επανεκτίμησης μετά την πρώτη εβδομάδα.

Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ
Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ

Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τέθηκε άμεσα σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό επιχειρούν καθημερινά με εντατικούς ελέγχους, ήδη έχουν ξεπεράσει τα χίλια (1.000) τεστ στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.  

Σχετικα
Στις ΗΠΑ οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 200.000
Στις ΗΠΑ οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 200.000

Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, ώστε σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί η συρροή κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή θα είναι συνεχής και οι έλεγχοι θα παραταθούν για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ
Σε τεστ υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ξάνθης © ΕΟΔΥ

Ωστόσο, τα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας διαμόρφωσαν ακόμη πιο αυστηρές συνθήκες στην περιοχή της Ξάνθης. Σημειώνεται πως και οι επτά άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αυτήν την εβδομάδα λόγω του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 ήταν όλοι κάτοικοι του Εχίνου που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο Εχίνος τέθηκε σε καραντίνα μέσα στην τοπική καραντίνα της περιφερειακής ενότητας. Δηλαδή εκτός όλων των άλλων μέτρων, τέθηκε και η απαγόρευση εισόδου εξόδου για όλους στον Εχίνο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν «ακινητοποιημένος» όμως είναι ο κορωνοϊός στην υπόλοιπη χώρα, πλην της Θράκης και των δύο προαναφερθέντων περιοχών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αναφέρθηκαν κρούσματα σε άλλες περιοχές, εάν εξαιρεθούν βεβαίως και τα εισαγόμενα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Ξάνθη δεν επηρεάζουν τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που εξακολουθεί να είναι καλή. Ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» παραμένει πολύ χαμηλός, καθώς κυμαίνεται οριακά κάτω από το 0,20. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού χθες ανήλθε σε 3.237.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5