1821 Digital Gallery

Λέρος: Θρίλερ με την απώλεια στρατιωτικού υλικού -Τα σενάρια

polemiko-naftiko3
Πολεμικό ναυτικό © INTIME NEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • A-
  • A+
0
Σε εξέλιξη οι έρευνες για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο. Τα δύο κύρια σενάρια που εξετάζονται. Τι λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο μετά την ανακάλυψη ότι λείπει στρατιωτικό υλικό από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων.

Η  απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε προχθές το απόγευμα σε καταμέτρηση κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όπως πληροφορήθηκε η ΕΛΑΣ από το ΓΕΝ, έχουν χαθεί χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες και άλλος οπλισμός από αποθήκη στρατιωτικού υλικού η οποία όμως ήταν σφραγισμένη και δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Όπως τονίζει ο ΣΚΑΪ πάντως, δύο είναι τα κύρια σενάρια που εξετάζουν οι αρχές. Σύμφωνα με το πρώτο, έγινε λάθος στη νεότερη καταμέτρηση ή υπήρξε σφάλμα στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε νέα καταμέτρηση του υλικού και θα γίνει σύγκριση των δύο αποτελεσμάτων.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 4.626 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 4.626 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ωστόσο, οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Το δεύτερο σενάριο αποδίδει την εξαφάνιση σε εγκληματική ενέργεια με τις αρχές να εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω καθότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι αυστηρά.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 4.626 κρούσματα σήμερα, 19 θάνατοι και 161 διασωληνωμένοι
Κορωνοϊός: 4.626 κρούσματα σήμερα, 19 θάνατοι και 161 διασωληνωμένοι

Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.

Όπως τονίζει πάντως το ρεπορτάζ, τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα θα καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την κλοπή καθώς η αποθήκη φέρει τρεις κλειδαριές που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου και η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Αποστολάκης: H καταγραφή των οπλικών συστημάτων γίνεται κάθε μέρα

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις 14 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2019, μιλώντας στο News24/7 ξεκαθάρισε ότι η «καταγραφή των αποθηκών και των υλικών τους γίνεται καθημερινά». «Οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι», συνέχισε ο κ. Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τελευταία απογραφή στην συγκεκριμένη αποθήκη της Λέρου, σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ, έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε: «Ναι, έγινε γιατί  τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην... επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό.  Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και κατέληξε λέγοντας πως «καταμέτρηση και καταγραφή γίνεται κάθε μέρα. Δεν νοείται διαφορετικά όταν μιλάμε για στρατιωτικό υλικό».

Παναγιωτόπουλος: Προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5