- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής»
Πέθανε ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής».
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο ιστορικός, πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1938 σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Παρισιού. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989).
Διετέλεσε επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. Το 1989 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε, επίσης, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Nτε Γκωλ και επίτιμος εταίρος της Εταιρείας NA Ευρώπης του Μονάχου.
Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τον K. Tσάτσο και τον K. Tρυπάνη. Την υπογραφή του φέρει η «Πολιτική βιογραφία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ικαρος, 2012) Ο Κ. Σβολόπουλος επιμελήθηκε ακόμα - μαζί με την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου - τον συλλογικό τόμο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα».
Στο επιστημονικό του έργο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ελληνική εξωτερική πολιτική την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου και μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Στην διάρκεια 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου του Μουσείου Μπενάκη ενώ μελέτησε επί δεκαετίες τον βίο και το έργο του έχοντας γράψει πέντε αυτοτελή βιβλία, πολλά άρθρα και επιμέρους συμβολές.
Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη. Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 14:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.
Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής
Τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού, πανεπιστημιακού και πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, πληροφορούμενος την απώλεια, δήλωσε:
«Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που συνεισέφερε με τη βαθιά επιστημονική κατάρτισή του και το πλούσιο έργο του στην κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της δυναμικής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.
Διακρίθηκε σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, για το ήθος και την επιστημοσύνη του, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, της οποίας υπήρξε εξαίρετο μέλος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.