Ελλαδα

Η Ζάκυνθος μετρά τις πληγές της - Κατολισθήσεις από τον σεισμό (εικόνες)

Εκκενώθηκαν τρεις κατοικίες, ενώ ελέγχεται και το λιμάνι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20236020.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Διονύσης Παπαντώνης

Έντονη παραμένει η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί της Ζακύνθου μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Σε αρκετές περιοχές προκλήθηκαν κατολισθήσεις από τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μία από αυτές δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα «Ermisnews». Η φωτογραφία δείχνει την πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων που έχει υποστεί η παραλία Μυζήθρες που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού.

katolisthish-myzhtres-keri.jpg

Εκκενώθηκαν ακατάλληλες κατοικίες

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

20236013.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Διονύσης Παπαντώνης


Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Πολυτεχνείο και ΥΕΝ ελέγχουν το λιμάνι

Με τη συνδρομή δυτών μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός.

20235973.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Διονύσης Παπαντώνης

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχιόνα του μώλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες: οι τσιμεντένιες διακοσμητικές κολόνες που δημιουργούν τις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και αυτό που αναμένεται είναι μέτρα αποκατάστασης που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στην απομάκρυνση τους.

Λέκκας: Σε μία εβδομάδα ο μεγάλος μετασεισμός

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ενας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», σημείωσε.

Διευκρίνισε, πάντως, πως το νησί αρχίζει να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του.

«Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα. Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Κάνοντας μια εκτίμηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό είπε πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια, ωστόσο, όπως είπε, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Ο αντισεισμικός σχεδιασμός έσωσε τη Ζάκυνθο

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό οφείλεται το γεγονός ότι οι ζημιές στη Ζάκυνθο ήταν τόσο μικρές για ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Ταφύλλης, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα, στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετέβη σήμερα στη Ζάκυνθο, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί».

20241807.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης

Επίσης, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε «με τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρου Κοντονή, του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά και υπηρεσιών του Δήμου, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των υπηρεσιών υγείας, καθώς και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών του νησιού».

Επίσης αναφέρεται ότι «σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού και η ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθ' όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού. Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως επισημαίνεται ο ρόλος του νοσοκομείου το οποίο παρείχε «τις υπηρεσίες πρώτης φροντίδας σε τέσσερα άτομα, χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νοσηλείας τους».

Τέλος, επισημάνθηκαν οι δράσεις που προβλέπονται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση καθ' όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ