TV & Media

Disney: Τι συμβαίνει στον μαγικό κόσμο του Μίκι Μάους; Η μάχη για το διοικητικό συμβούλιο

O ρόλος του πεθερού του Μπέκαμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πάρκο της Disney στη Σαγκάη
Το πάρκο της Disney στη Σαγκάη (Φωτογραφία αρχείου) © EPA

Disney: Τι συμβαίνει στον κολοσσό της ψυχαγωγίας; 

O δισεκατομμυριούχοw επιχειρηματίαw και ακτιβιστήw επενδυτήw Νέλσον Πελτζ  κάνει τα πάντα προκειμένου να εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Disney.  Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει την επιθυμία του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν από κοντά το θέμα, ο συμπέθερος των Μπέκαμ, από τον περασμένο Απρίλιο όταν η κόρη του Νίκολα Αν Πελτζ παντρεύτηκε τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας Μπρούκλιν Μπέκαμ, προτίθεται να μεταφέρει την προσπάθειά του για μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο στο πεδίο των επενδυτών, γεγονός που θα τον φέρει «απέναντι» στον Μπομπ Άιγκερ, τον άνθρωπο που οδήγησε στη γιγάντωση της εταιρείας με την απόκτηση των Marvel, Star Wars και Fox entertainment, λίγους μήνες αφότου επέστρεψε στο τιμόνι του ομίλου.

Η Disney ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρνησή της να δώσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο στον Πελτζ, το αφεντικό της Trian Partners που διαχειρίζεται εναλλακτικές επενδύσεις, η οποία κατέχει μερίδιο 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία.

Σε μια προφανή προσπάθεια να προλάβει τη διαφαινόμενη αντιπαράθεση, η Disney όρισε τον βετεράνο της Nike, Μαρκ Πάρκερ, ως επόμενό της πρόεδρο, ο οποίος θα διαδεχθεί τη Σούζαν Άρνολντ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της Disney αναφέρεται πως η ανώτερη ηγεσία και το διοικητικό συμβούλιο είχαν συνεργαστεί με τον Πελτζ «πολλές φορές». Είπε ότι παραμένει «ανοιχτή σε μια εποικοδομητική δέσμευση» μαζί του, αλλά δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητά του στο διοικητικό συμβούλιο.

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει διοικητική ρότα, οδηγώντας στην «έξοδο» τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μπομπ Τσάπεκ, και δίνοντας τα ηνία στον πρώην CEO Μπομπ Ίγκερ.  

Ο 71χρονος Ίγκερ, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της Disney για 15 συνεχόμενα χρόνια (2005-2020), συμφώνησε να επιστρέψει προσωρινά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου βρεθεί ο επόμενος μόνιμος CEO της πολυεθνικής.  

Ο Ίγκερ επιστρατεύθηκε άρον – άρον, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της εταιρείας. Κι αυτό, μπορεί να καταστεί πραγματικότητα μόνο μέσω της συγκράτησης των δαπανών και της τόνωσης των εσόδων της συνδρομητικής υπηρεσίες streaming Disney+. 

Η απάντηση Πελτζ

Ο ακτιβιστής επενδυτής έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στη διοίκηση της Walt Disney, αποδοκιμάζοντας την εξαγορά της 21st Century Fox, αλλά και χαρακτηρίζοντας ως «φτωχές» τις επιδόσεις της υπηρεσίας streaming, η οποία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει -όπως υποστηρίζει- ζημιές 11 δισ. δολαρίων.   

 Σε πρόσφατη έκθεση, με τον τίτλο «Αποκατάσταση της Μαγείας», ο Πελτζ ξεδίπλωσε το όραμά του για το μέλλον της Disney, ζητώντας μεταξύ άλλων διαβεβαιώσεις αφενός για την ομαλή διαδοχή του διευθύνοντος συμβούλου, Μπομπ Ίγκερ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αφετέρου για την επαναφορά των μερισμάτων από το 2025.  

Ωστόσο, το παραπάνω σχέδιο δέχθηκε πολλαπλές επικρίσεις από τη διοίκηση, η οποία έκανε λόγο για έλλειψη «ουσιαστικής στρατηγικής».  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ