TV & Media

Η Asia Argento και η ανατομία μιας άγριας καρδιάς

Παραδέχεται ότι ξεπουλήθηκε στον Weinstein επειδή ήθελε να παίξει σε χολιγουντιανές ταινίες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Asia Argento και η ανατομία μιας άγριας καρδιάς
© EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Η Asia Argento εξέδωσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ανατομία μιας άγριας καρδιάς» μετά τις καταγγελίες της εναντίον του Harvey Weinstein

Στην Ιταλία την αποκαλούν Dark Lady. Είναι η κόρη του Dario Argento, του σκηνοθέτη ταινιών τρόμου που προβάλλονταν κάποτε μετά τα μεσάνυχτα. Στο βιβλίο της με τίτλο «Ανατομία μιας άγριας καρδιάς» η Asia Argento αφηγείται την ιστορία της δυσλειτουργικής οικογένειάς της, τα γεγονότα της καριέρας της η οποία ξεκίνησε στις φτηνές ταινίες giallo του πατέρα της και έφτασε σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές, καθώς και τις τελευταίες της περιπέτειες στο #MeToo και στο πλάι του γνωστού σεφ Anthony Bourdain.

Ο Harvey Weinstein, τον οποίον η Asia κατηγόρησε για βιασμό, διατρέχει όλο το βιβλίο: ενσαρκώνει, κατά κάποιον τρόπο, το πιο ευτελές και εγκληματικό πρόσωπο του Χόλιγουντ. «Εκτός από βιαστής» λέει η Asia Argento σε συνέντευξή της στο περιοδικό "Paris Match", «τυραννούσε τους σκηνοθέτες, έφτιαχνε μόνος του το μοντάζ των ταινιών, έκλεβε τις ιδέες των άλλων και τις παρουσίαζε σαν δικές του. Τον φοβούνταν όλοι». 

H Asia Argento μίλησε εναντίον του Weinstein στο φεστιβάλ των Καννών το 2018, όταν ο Αμερικανός παραγωγός ήταν ακόμα ελεύθερος. Όπως γράφει στην «Ανατομία μιας άγριας καρδιάς», πολλές γυναίκες τής γύρισαν την πλάτη: αντί να τη στηρίξουν, βρήκαν το λογύδριό της περιττό· στο μεταξύ, πολλοί αναρωτιούνταν γιατί δεν είχε μιλήσει νωρίτερα. Ύστερα το κίνημα #MeToo πήρε τον δρόμο του και τώρα η Asia Argento το βρίσκει «πουριτανικό». «Το γεγονός ότι οι ερωτικές σκηνές γυρίζονται πλέον παρουσία "ειδικού" που επιτηρεί και καθοδηγεί τους ηθοποιούς είναι εντελώς σουρεάλ», λέει. «Tο #MeToo αμερικανοποιήθηκε υπερβολικά· κάθε μορφή ερωτροπίας φαίνεται τώρα απρεπής. Χάθηκε η τέχνη του φλερτ.»

Η Asia Argento παραδέχεται ότι ξεπουλήθηκε στον Weinstein επειδή ήθελε να παίξει σε χολιγουντιανές ταινίες. Αλλά, υπήρχαν και πιο δυσάρεστες εμπειρίες: η συνεργασία με τον Nanni Moretti στο "Palombella rossa" (1989) ήταν «μια κόλαση» -τότε η Asia ήταν μόλις 14 ετών- και οι ρόλοι που ακολούθησαν ήταν συνήθως νεαρές στα πρόθυρα της τρέλας ή πόρνες. Ανάμεσα στις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες, εκτός από εκείνες του πατέρα της που έχουν γίνει καλτ, ήταν «Οι καρδιακές φίλες» του Michele Placido, η «Βασίλισσα Μαργκό» του Patrice Chéreau, το "New Rose Hotel" του Abel Ferrara, το "Last Days" του Gus van Sant, το "Boarding Gate" του Olivier Assayas. Το 2022 επιστρέφει στον Dario Argento με την ταινία «Μαύρα μάτια».

Στην αυτοβιογραφία της περιγράφει με μελανά χρώματα τη μητέρα της, την Ιταλίδα ηθοποιό Daria Nicolodi, που έφυγε από τη ζωή προτού η Asia τελειώσει το βιβλίο, ενώ δεν κρύβει τις εμπειρίες της με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς και με μια σειρά από τοξικούς άνδρες. «Ο πατέρας μου», λέει, «αντί μου διαβάζει παραμύθια όταν ήμουν μικρή, μου διάβαζε σενάρια ταινιών τρόμου. Στα 14 το έσκασα από το σπίτι…»

Η Asia Argento άρχισε να παίζει στον κινηματογράφο σε ηλικία 9 ετών, ενώ επτά χρόνια αργότερα έπαιζε στην πρώτη ταινία του πατέρα της με τον τίτλο "Trauma" (1993). Βραβεύτηκε δύο φορές με το ιταλικό βραβείο David di Donatello και στη δεκαετία του 2000 πέρασε πίσω από την κάμερα. Παρά τις ευνοϊκές κριτικές, στην Ιταλία, η "Dark Lady" έχει διχάσει τις γνώμες με ποικίλες ευκαιρίες: στήριξε τον Roman Polanski στην υπόθεση του βιασμού της 13χρονης πριν από 40 χρόνια και κατηγόρησε τον σκηνοθέτη Rob Cohen ότι τη νάρκωσε και τη βίασε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "ΧxΧ" το 2002 ― αυτή η καταγγελία δεν έγινε πιστευτή και έβλαψε την αξιοπιστία της Asia. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times" η Argento φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά στον 17χρονο ηθοποιό Jimmy Bennett ο οποίος το 2004 όταν ήταν επτά ετών υποδυόταν τον γιο της στην ταινία της "The Heart Is Deceitful Above All Things". Η υποτιθέμενη επίθεση έγινε σε καλιφορνέζικο ξενοδοχείο το 2013 όταν ο Bennett είχε μόλις κλείσει τα 17. Η Argento πλήρωσε τον νεαρό 380.000 δολάρια ως αποζημίωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ