TV & Media

Aνασκόπηση 2020: Τα 20 καλύτερα εξώφυλλα της χρονιάς

Η χρονιά της πανδημίας, της παύσης και των μεγάλων γεγονότων, μέσα από τα καλύτερα εξώφυλλα περιοδικών και εφημερίδων

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2020 εξώφυλλα περιοδικών

Τα 20 εξώφυλλα περιοδικών και εφημερίδων που έκαναν αίσθηση το 2020, σε μία χρονιά με μεγάλα γεγονότα και απώλειες.

To 2020 θα χαραχθεί στη μνήμη όλων μας σαν η χρονιά της παύσης, των μεγάλων γεγονότων και απωλειών. Η έλευση της πανδημίας και ότι ακολούθησε μετά από αυτήν, με τους χιλιάδες θανάτους, το social distancing, το σκληρό ή «μαλακό» lockdown, οδήγησε μεγάλα περιοδικά να αναθεωρήσουν την εικόνα και το περιεχόμενό τους και να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη.

Ακόμα και τα μεγάλα fashion περιοδικά άλλαξαν την εικόνα τους, με εξώφυλλα και content για την πανδημία, το κίνημα Black Lives Matter, την πολυπολιτισμικότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Σε κάποιες περιπτώσεις, νοσηλεύτριες και γιατροί πήραν τη θέση μοντέλων και ηθοποιών σε εξώφυλλα μεγάλων διεθνών περιοδικών.

Σε μία χρονιά με μεγάλα γεγονότα και απώλειες, ο διεθνής τύπος «έλαμψε», με εξώφυλλα που θα μείνουν στην ιστορία και θα μας υπενθυμίζουν τι βιώσαμε το 2020.

2020 εξώφυλλα περιοδικών


Η χρονιά της πανδημίας
Στις 24 Μαΐου οι The New York Times κυκλοφόρησαν με ένα από τα πιο συνταρακτικά εξώφυλλα των τελευταίων χρόνων. Ήταν οι μέρες που οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν τους 100 χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό, με τον «μαύρο» αριθμό να αγγίζει πλέον τις 335 χιλιάδες. Αντί για φωτογραφίες, άρθρα και γραφήματα που συνήθως υπάρχουν σε ένα κυριακάτικο εξώφυλλο των The New York Times, στην πρώτη σελίδα εμφανίστηκε μία μεγάλη λίστα με ονόματα ανθρώπων που «έφυγαν» από τον κορωνοϊό. Ένα σκληρό και ψυχρό εξώφυλλο που όμως κατέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Λίγες βδομάδες αργότερα, στα μέσα Ιουνίου, το περιοδικό των The New York Times, με ένα εξώφυλλο με εικονογράφηση από τον Mike McQuade, δίνει ελπίδα για την άφιξη των εμβολίων. Μόνο που η χρονιά σχεδόν πέρασε και οι εμβολιασμοί μόλις ξεκίνησαν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Γνωστό για τα υπέροχα εξώφυλλα, πέραν του περιεχομένου, το εβδομαδιαίο περιοδικό New Yorker κυκλοφόρησε πριν λίγες βδομάδες, στις αρχές Δεκεμβρίου, με μία αριστουργηματική εικονογράφηση από τον αγαπημένο σχεδιαστή κόμικς Adrian Tomine. Στην ψηφιακή αναζήτηση του έρωτα και της αγάπης στα χρόνια της καραντίνας και του social distancing.

2020 εξώφυλλα περιοδικών

X στη χειρότερη χρονιά
Το εξώφυλλο της 14ης Δεκεμβρίου του περιοδικού TIME τα λέει όλα. «Η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών», διαγράφοντάς το 2020 με ένα μεγάλο κόκκινο Χ. Λίγους μήνες νωρίτερα, στην αρχή της πανδημίας, το περιοδικό New York μας καλούσε να μην πανικοβαλλόμαστε, μέσα από ένα εξώφυλλο-σχέδιο του Thomas Alberty. Δεν ξέρω αν τα κατάφερε, η πανδημία καλά κρατεί. Πού να γνώριζε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό;  Στο ίδιο μήκος κύματος και πνεύματος, με το σύμβολο της θετικότητας και το κίτρινο πρόσωπο που χαμογελάει, κυκλοφόρησε το περιοδικό GQ τον Μάρτιο.

2020 εξώφυλλα περιοδικών


Οι μεγάλες απώλειες στον αθλητισμό
Τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου ξυπνήσαμε με την είδηση του θανάτου του μπασκετμπολίστα Κόμπι Μπράιαντ μετά από την πτώση του ελικοπτέρου όπου επέβαινε με την κόρη του και άλλους έξι συνεπιβάτες και τον πιλότο, με τραγικό αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι τη να χάσουν τη ζωή τους. Ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που πάτησαν το παρκέ του NBA, πρωταθλητής πέντε φορές με τους Los Angeles Lakers και σίγουρα μέσα στην πεντάδα των καλύτερων παικτών μπάσκετ όλων των εποχών, ο Κόμπι Μπράιαντ κυριάρχησε στα media για τις επόμενες βδομάδες, λίγο πριν έρθει η λαίλαπα που λέγεται «κορωνοϊός». Το ιστορικό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated, «βαμμένο» στα χρώματα των Lakers, αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος προς τιμήν του μεγάλου Kobe. Ήταν μόλις 41 ετών.

Δέκα μήνες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, μάθαμε για τον αιφνίδιο θάνατο του σπουδαίου ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα  στα 60 του χρόνια μετά από χρόνια προβλήματα που είχε με την καρδιά του, ίσως και σαν επακόλουθο από τις καταχρήσεις και τον τρόπο ζωής του. Δύο βδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Ντίεγκο Μαραντόνα είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Η Αργεντινή και όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου ακόμα θρηνούν τον Ντιέγκο, με το εξώφυλλο της γαλλικής Libération να είναι πραγματικά συγκινητικό.

2020 εξώφυλλα περιοδικών

Οι νοσηλευτές και γιατροί οι νέοι πρωταγωνιστές
Πολλά διεθνή περιοδικά αφιέρωσαν τα εξώφυλλα στους ανώνυμους ήρωες που μάχονται καθημερινά κατά του κορωνοϊού, στους νοσηλευτές, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων. To ιταλικό Vanity Fair, τον Απρίλιο, τον μήνα που η χώρα βίωνε χιλιάδες απώλειες ανθρώπων από την πανδημία, αφιέρωσε το εξώφυλλο σε αυτούς. Δίπλα στην Lana Del Rey στο Interview και την Billie Eilish –με τρία διαφορετικά εξώφυλλα από τρεις διαφορετικούς φωτογράφους για την Vogue- οι νέοι πρωταγωνιστές ίσως δεν προέρχονται από το χώρο του entertainment.

2020 εξώφυλλα περιοδικών


Οι αμερικανικές εκλογές
Ένα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς ήταν οι κρίσιμες αμερικανικές εκλογές που συνεχίζουν να μας απασχολούν μέχρι σήμερα. Να δούμε πότε και πώς θα φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ από την «γλυκιά» καρέκλα του Λευκού Οίκου. Το περιοδικό TIME, για πρώτη φορά στην ιστορία του, άλλαξε για ένα τεύχος το όνομά του σε VOTE, προτρέποντας –μέσα από μία φοβερή εικονογράφηση του Shepard Fairey (OBEY)- τους αμερικανούς να ψηφίσουν. Πιο πριν, ο Ντόναλτ Τραμπ κολυμπούσε σε αχαρτογράφητα νερά, παρέα με τον κορωνοϊό, ενώ η εκλογή του Τζο Μπάιντεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του New York.

2020 εξώφυλλα περιοδικών

VOGUE
Τρία εξώφυλλα της VOGUE, από τρεις διαφορετικές χώρες, εικονογραφούν περίτεχνα την εποχή μας. Η VOGUE Πολωνίας κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο υπέρ της έκτρωσης και της επιλογής-δικαιώματος των γυναικών, με πρωταγωνίστρια την ακτιβίστρια / μοντέλο Άνια Ρούμπικ. Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω του COVID-19, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Βαρσοβία και άλλες πόλεις της Πολωνίας κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Η VOGUE Πορτογαλίας κυκλοφόρησε τον Απρίλιο με τον τίτλο «Freedom On Hold» («Η ελευθερία στην αναμονή») και υπότιτλο «COVID-19 Fear Will Not Stop Us» («COVID-10. Ο φόβος δεν θα μας σταματήσει»). Στο εξώφυλλο, παρά τις αντιξοότητες, ένα ζευγάρι από τη Σλοβενία, τα μοντέλα Adam Bardy και Bibi Baltovic, φιλιούνται φορώντας μάσκες.

Τον Αύγουστο, η βρετανική VOGUE έκανε το δικό της reset και επανεκκίνηση, με 14 διαφορετικά εξώφυλλα που δεν ποζάρει κάποιο μοντέλο ή σελέμπριτι αλλά φιλοτεχνούνται από εικαστικούς και φωτογράφους και θέμα τοπία από τη Βρετανία. Μία χρονιά που πολλά πράγματα έχουν αναθεωρηθεί, όπως η σχέση μας με τη φύση και τους συνανθρώπους. Ένα από αυτά τα 14 εξώφυλλα κοσμεί ένας πίνακας του σπουδαίου David Hockney από έναν αγρό στο East Yorkshire.

2020 εξώφυλλα περιοδικών

I Can’t Breathe
Στις 25 Μαρτίου, τις ημέρες που όλοι βιώνουμε την πανδημία και το πρώτο lockdown, ένα άλλο γεγονός συντάραξε τον πλανήτη. 0 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ χάνει τη ζωή του στην Μινεάπολη όταν ένας λευκός αστυνομικός διατήρησε και πίεζε το γόνατό του τη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ για περισσότερα από 8 λεπτά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. O Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μετά από ασφυξία από παρατεταμένη πίεση, σύμφωνα με μία ανεξάρτητη αυτοψία. Το γεγονός ξεσήκωσε πλήθος διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ -για άλλη μία φορά- μπροστάρηδες ήταν οι άνθρωποι του κινήματος «Black Lives Matter». Λίγο πριν ξεψυχήσει, τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ ήταν «I Can’t Breathe» («Δεν Μπορώ να Ανασάνω»). Τα επανέλαβε 16 φορές.

Ο Τζορτζ Φλόιντ έγινε άλλο ένα σύμβολο-μάρτυρας των φυλετικών διακρίσεων και αστυνομίας βίας στις ΗΠΑ, με μεγάλα περιοδικά όπως το Rolling Stone, New Yorker και New York, ανάμεσα σε άλλα, να αφιερώνουν τα εξώφυλλά τους στο τραγικό γεγονός.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ