TV & Media

Όχι, ΔΕΝ μας εξαπάτησε για την πανδημία η δημοσιογράφος με τη στολή προστασίας

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αναρτήσεις υποδηλώνουν ότι η δημοσιογραφία εξαπατά την κοινή γνώμη

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όχι, ΔΕΝ μας εξαπάτησε για την πανδημία η δημοσιογράφος με τη στολή προστασίας

Δεν πρόκειται για ντοκουμέντο εξαπάτησης και εκφοβισμού της κοινής γνώμης, όπως σημειώθηκε επί των αναρτήσεων, αλλά για εξειδικευμένο ρεπορτάζ.

Ισχυρισμός: Φωτογραφία που δείχνει δημοσιογράφο να φορά ειδική προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό, ενώ τον εικονολήπτη να μην φοράει κάποιο μέσο προστασίας, αποδεικνύει την εκστρατεία εξαπάτησης και εκφοβιασμού της κοινής γνώμης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα: Το στιγμιότυπο αφορά ρεπορτάζ από τη Βηρυττό του Λιβάνου σχετικά με βιοτεχνία παραγωγής ενδυμάτων που αποφάσισε να παραγάγει στολές προστασίας, ενόψει της πανδημίας κορωνοϊού. Η δημοσιογράφος είναι σε ζωντανή μετάδοση ενώ δοκιμάζει την στολή προστασίας, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη ακόμη.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διακινήθηκε και στο ελληνικό διαδίκτυο μια φωτογραφία δημοσιογράφου που φορά ειδική προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό, ενώ ο εικονολήπτης της δεν φοράει άλλο μέσο προστασίας. Εδώ δεν πρόκειται για ντοκουμέντο εξαπάτησης και εκφοβισμού της κοινής γνώμης, όπως σημειώθηκε επί των αναρτήσεων, αλλά για εξειδικευμένο ρεπορτάζ.


Κυκλοφόρησε κατά κύριο λόγο σε προσωπικά προφίλ στο Facebook (παράδειγμα 123), σε αναρτήσεις σε δημόσιες ομάδες του Facebook (παράδειγμα εδώ κι εδώ), καθώς και σε ιστολόγια όπως skeftomasteellhnika.blogspot.com. Σε όλες τις αναρτήσεις η φωτογραφία έχει επισημάνσεις που αναφέρονται στον εικονολήπτη («ντυμένος κανονικά») και στον/στην δημοσιογράφο («απατεώνας δημοσιογράφος που τρομοκρατεί τις μάζες»), ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οι αναρτήσεις υποδηλώνουν ότι η δημοσιογραφία εξαπατά την κοινή γνώμη σχετικά με την επικινδυνότητα της τρέχουσας πανδημίας.

outofcontext.webp

menoumespiti.webp

Τι ισχύει;

Η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Πρόκειται για στιγμιότυπο σύντομου βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter στις 18 Μαρτίου και έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές. Συνοδευόταν από παραπλήσιο κριτικό σχόλιο κατά γυναίκας δημοσιογράφου στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

 

 

Την προστατευτική στολή φορούσε η Λιβανέζα δημοσιογράφος της αραβικής τηλεόρασης Al Arabiya και του σταθμού Al Hadath Ghinwa Yatim.

Όπως η ίδια δήλωσε και επεξήγησε, βρισκόταν για ρεπορτάζ σε βιοτεχνία ραπτικής και κατασκευής ενδυμάτων, η οποία, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε, σε συνεργασία και επίβλεψη τοπικού νοσοκομείου, να συνδράμει στην προετοιμασία της πόλης κατασκευάζοντας μέσα προστασίας, όπως και την ειδική στολή προστασίας που φέρει η δημοσιογράφος.

Η συγκεκριμένη στολή κατασκευάστηκε για χάρη της δημοσιογράφου προκειμένου να τη δοκιμάσει, στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ. Κατά τη ζωντανή σύνδεση (μέρος της οποίας αποτελεί το σύντομο βίντεο που έγινε viral) που προηγήθηκε (18/03) του ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος, δοκιμάζει μόνον την τοπικά παραγόμενη στολή προστασίας – καθώς δεν είναι απαραίτητη επί του παρόντος. Συνεπώς, δεν ήταν σκόπιμο να φέρει και ο εικονολήπτης στολή.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ