TV & Media

Δέκα χρόνια γεγονότα

Άφησαν το στίγμα τους στις σελίδες της A.V.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 459
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54565-119777.jpg

10 χρόνια ATHENS VOICE

Δίκη της 17Ν

O Kώστας Xρυσικόπουλος, συνήγορος του Aλέξανδρου Γιωτόπουλου, μίλησε στην A.V. για τη «μητέρα όλων των δικών». Aναφερόμενος στον πελάτη του, λέει πως ήξεραν ότι η δίκη «ύστερα από την επικοινωνιακή καταιγίδα του 2002 που δημιούργησε βεβαιότητα ενοχής, θα ήταν σαν να παίζεις τάβλι με πιασμένη τη μάνα». Δεκέμβριος 2003


Euro 2004

«Σε αντίθεση με τον άλλο Γερμανό Όθωνα, ο Ότο Pεχάγκελ ήρθε στην Eλλάδα με ξεφωνητά και θα φύγει για την Πορτογαλία και τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα σε επευφημίες. Γιατί, ακολουθώντας το ξερό του το κεφάλι και με βουλωμένα τα αυτιά του στους 100 συμβούλους και 1.000 δημοσιογράφους που του έδιναν πολύτιμες συμβουλές, διατήρησε την ομάδα που ήθελε και προκρίθηκε στα τελικά». Ο Αντώνης Πανούτσος γράφει για τον Ότο Pεχάγκελ στη στήλη του PA-SPORT

image


Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Η πόλη ντυμένη στα καλά της

image

Έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου για το εξώφυλλο του τεύχους των Ολυμπιακών Αγώνων

Μια μεγάλη λάμψη σαν φλας τεράστιας φωτογραφικής μηχανής και τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Αθήνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χιλιάδες ομοιόμορφα μπλουζάκια εθελοντών, μετρό, τελετές έναρξης και λήξης.

Την Kυριακή το βράδυ μπήκε στο OAKA θριαμβευτικά το κόκκινο Nτάτσουν με τα καρπούζια και τους γύφτους. Mόνο όταν δεν αισθάνεσαι μειονεκτικά μπορείς να αστειεύεσαι με τον εαυτό σου. H παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου μάς άρεσε γιατί ήταν το αντίθετο από το δημόσιο λόγο και το λόγο των Mέσων Eνημέρωσης. Δεν ήθελε να αποδείξει τίποτα. Ήθελε μόνο να δείξει την Eλλάδα. Eίχε το δυσκολότερο έργο. Έπρεπε να κάνει ένα θέαμα για 5 δισ. θεατές. Σε ένα μέσο, την τηλεόραση, που ξέρει μόνο τη χρυσόσκονη, τα στρας και τα νάιλον κέφια. Kαι με ένα λαό, τους συμπατριώτες του, που διψά για αναγνώριση, νίκες και μεγαλεία. Δηλαδή για βλαχοεπικολυρικούς θριάμβους. Eίχε να αντισταθεί στο νεοελληνικό κιτς της πατριδοκαπηλείας, του λαϊκισμού, της εθνικοφροσύνης, αλλά και στη μιζέρια της «ποιότητας», το άλλο κιτς της ψόφιας, γκρίζας, ανύπαρκτης υψηλής κουλτούρας. H ελληνική ιστορία που διηγήθηκε ο Παπαϊωάννου με εικόνες ήταν όμορφη γιατί οι εικόνες του ξεπέρασαν την περιορισμένη αντίληψη που τα Mέσα επιβάλλουν στο κοινό. Οι εικόνες της τελετής, με τη δύναμή τους, έθεταν ερωτήσεις. Tο ανάγκαζαν να σκεφτεί.


Gay γάμος

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008. O πρώτος γάμος μεταξύ δύο αντρών και δύο γυναικών είναι πραγματικότητα. Tο ζευγάρι, ο Δημήτρης Tσαμπρούνης και ο Θέμης Kατσαγιάννης, μίλησαν στον Λύο Καλοβυρνά:

«Aπό σήμερα έχουμε όλοι και όλες πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, ο οποίος βάσει του Συντάγματος είναι απόλυτο αστικό δικαίωμα. Mέχρι σήμερα οι άνθρωποι που ερωτεύονταν και είχαν μακροχρόνιες σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου ήταν εξοστρακισμένοι».


Κύπρος - Σχέδιο Ανάν

Πώς είναι δυνατόν τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν το 90% του ελληνικού λαού και το 80% του ελληνοκυπριακού να βλέπουν θετικά το Σχέδιο Aνάν και εντούτοις να κυριαρχεί η ίδια γνωστή μειοψηφία ένα μήνα τώρα; Πώς δημιουργήθηκε αυτή η μαγική εικόνα; Tο λάθος ξεκίνησε από τη Λουκέρνη. O Tάσσος Παπαδόπουλος είχε αρχίσει την απορριπτική εκστρατεία από το ξενοδοχείο ακόμα. H NΔ συνέχιζε την προσφιλή τακτική της αντιπολίτευσης, κανένα πολιτικό κόστος. Aκόμα και η γλώσσα του σώματος του K. Kαραμανλή στην τηλεόραση έλεγε, εγώ είμαι αμέτοχος. Aρκούσε μια δήλωση της ελληνικής πλευράς Çδυστυχώς δεν καταλήξαμε σε κοινή συμφωνίαÈ, για να σηματοδοτήσει την κατάσταση. Όταν αρχίζεις με ÇδυστυχώςÈ, σημαίνει ότι έχεις χάσει. (Φώτης Γεωργελές, Απρίλιος 2004)


Φωτιές, 2007

image

Τι έγραψαν για τις πυρκαγιές του 2007

Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία που μοιραία θα επαναληφθεί με την πολιτική απέναντι στα δάση. Θα μας πουν ότι τα μεγάλα μέτρα και μέσα που χρειάζονται είναι γνωστά, όμως απαιτούν (κι άλλο…) χρόνο και μεγάλες τομές, οι οποίες όμως, δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα… είναι καταδικασμένες σε αναμονή και παρακμή. Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Σιγά το βουνό, έχουμε κι άλλα

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε το καζίνο της Πάρνηθας από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και η οποία μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής περιορίστηκε στον Eθνικό Δρυμό, όπου καίει ακόμα. Aπό τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας κινδύνευσε το μοναδικού φυσικού κάλλους πάρκινγκ και μία καντίνα με λουκάνικα, ενώ από τις αναθυμιάσεις ζαλίστηκε ένα μηχάνημα τύπου κουλοχέρης, που νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ σε μηχανουργείο στο Mενίδι. Συγχαρητήρια προς όλους τους εμπλεκόμενους έστειλε ο υπουργός Δημοσίας Tάξεως κ. Bύρων Πολύδωρας, την ώρα που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν με προεδρικό διάταγμα ανακαζινωτέες. Tο μέγεθος της καταστροφής εξετάζουν επιτόπου ειδικά συνεργεία καταπατητών, που άρχισαν ήδη να ρίχνουν τα πρώτα μπετά για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. H προστασία της Πάρνηθας θα εξασφαλισθεί στο μέλλον με τη δημιουργία του αντιπυρικού αυτοκινητοδρόμου 16 λωρίδων κυκλοφορίας, ο οποίος θα τέμνει τον εθνικό δρυμό και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο και το Tαμείο Eνοχής, ενώ η κατασκευάστρια κοινοπραξία (Eλληνική Kακοτεχνική - AXOPTAΞ - NEPΩN KATAΠATHTIKH) θα αναλάβει το δύσκολο έργο της είσπραξης των διοδίων.

Στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης χρησιμοποιήθηκαν μία μάνικα, δύο κουβαδάκια παραλίας από το Τζάμπο, μεγάλος αριθμός χριστοπαναγιών και τέσσερις πυροσβεστικοί χαρταετοί, που έριχναν ποσότητες νερού από αέρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη εναερίων μέσων που παρατηρήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν πετούν όταν έχει πολλή ζέστη και δυνατό αέρα, ενώ η επαφή τους με το θαλασσινό νερό καταστρέφει το όμορφο κίτρινο χρώμα τους και αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν. Στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, εξοπλισμένα με γυαλιά ηλίου, κασκέτα του μπέιζμπολ και φραπέδες σε πλαστικά ποτηράκια, τραβώντας φωτογραφίες με τα κινητά τους. Άγγελος Τσέκερης-Γιώργος Κυρίτσης


Εκλογές 2007

image

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2007, πρωταγωνιστές εκείνης αλλά και της σημερινής περιόδου κατέθεσαν τις σκέψεις τους στην ATHENS VOICE. Μεταξύ αυτών ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης, υποψήφιος βουλευτής του ίδιου κόμματος και ο Νάνος Βαλαωρίτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πρασίνων.

Κώστας Καραμανλής

«Οι νέες και οι νέοι απαιτούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της νέας εποχής. Να επενδύει και να καλλιεργεί το ταλέντο, τις ικανότητες και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων. Διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους σε ίσες ευκαιρίες γνώσης, εκπαίδευσης και απασχόλησης».

Γιώργος Παπανδρέου

«Ο κεντροαριστερός πολιτικός λόγος είναι πειστικός όταν επικεντρώνει στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας σύγχρονης οικονομίας της αγοράς, η οποία λειτουργεί με όρους, όρια και κανόνες. Υπηρετεί τον άνθρωπο και στοχεύει σε μια δίκαιη κοινωνία με αναδιανομή εισοδήματος και ίσες ευκαιρίες».

Αλέξης Τσίπρας

O δικομματισμός, λοιπόν, εδώ και 33 χρόνια, όσα ακριβώς υπάρχω στο μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και όσα, φαντάζομαι, θα έχει να θυμάται η πλειοψηφία των αναγνωστών μας, χρησιμοποιεί το ίδιο ακαταμάχητο επιχείρημα της χαμένης ψήφου, λίγο πριν την κάλπη. Μόνο που τώρα είναι, ίσως, η πρώτη φορά που δυσκολεύεται να το στηρίξει».

Αλέκος Αλαβάνος

«Η Αριστερά πάντα, όσο και αν φανεί περίεργο, στήριζε το δικομματισμό. Η εικόνα μιας Αριστεράς η οποία ασχολείται με χαρακτηρισμούς στο εσωτερικό της, δογματικοί, προδότες, οπορτουνιστές, δραπέτες, κουστουμάκηδες, όπως κάνει εσχάτως η κ. Παπαρήγα, δείχνει αναξιοπιστία στο να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο».

Φώτης Κουβέλης

«Δεν πρέπει να λησμονούμε τις αυθαίρετες συλλήψεις φοιτητών στις ακούραστες διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα για τη διεκδίκηση καλύτερης και δημόσιας παιδείας, όπως και άλλες αυθαιρεσίες νωπές ακόμα στη μνήμη».

Νάνος Βαλαωρίτης

«Ελπίζω σε μια επαναστατικοποίηση της ζωής μας, που έχει υποβαθμιστεί σε μια ξερή, μονότονη επανάληψη. Αλλά αυτό αποβλέπει σε μια ουτοπία, που, αν πρώτα επιβιώσουμε, θα πρέπει να επιδιώξουμε μετά».


Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόεδρος

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς επρόκειτο να εκλεγεί ξανά το 2012 και παρότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών τον έφερναν έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις τάξεις των υποστηρικτών του μελλοντικού προέδρου υπήρχαν οι αμφιβολίες του παραπέντε…

image

Ιστορική νίκη, Μεγάλες προκλήσεις, Μπαράκ Ομπάμα, 6/11/2009, Παναγιώτης  Κουλουράς


Ο νομπελίστας ελληνοκύπριος οικονομολόγοs Χριστόφορος Πισσαρίδης στην Α.V.

image

Η Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε μαζί του για τις προβλέψεις του στην ελληνική οικονομία: «Στην Ελλάδα προστατεύουν αυτούς που έχουν τις εγγυημένες θέσεις, που κυρίως είναι άντρες μεγάλης ηλικίας - γιατί αυτοί έχουν καταφέρει ως επί το πλείστον να μπουν στην αγορά εργασίας. Χτυπούν όμως πολύ αρνητικά τους άλλους και κυρίως τους νέους. Όταν εμείς σε κάθε αλλαγή λέμε «αυτά είναι κεκτημένα του εργατικού δυναμικού και πρέπει να παραμείνουν», τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά κυρίως την αγορά νέων» (Νοέμβριος 2012)


Κεντρική φωτό: Λεπτομέρεια από το «Tependris rising» του Κωνσταντίνου Κακανιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ