TV & Media

«Πόλεμος» ΕΣΗΕΑ - ΑΠΕ για τους απολυμένους δημοσιογράφους

Γιατί εγκαλεί η Ένωση Δημοσιογράφων τον Πρόεδρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και τι απαντά αυτός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ © INTIMENEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων των ανταποκριτών του ΑΠΕ ΜΠΕ στο εξωτερικό, ζητεί με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ . Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλου, ο οποίος απέστειλε σήμερα επιστολή στους ανταποκριτές του ΑΠΕ ΜΠΕ στο εξωτερικό, με την οποία τους γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχε θέσει για να τους στείλουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

Επισημαίνουμε ότι η συνεργασία των συναδέλφων με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία, προσπαθεί με ασφυκτικές, παράνομες, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και την δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή, που πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι έως και δέκα χρόνια, να πρέπει να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε καλέσει τον κύριο Ψύλο σε συνάντηση στις 18/2/2019, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε απουσία του στο εξωτερικό και ανέβαλε τη συνάντηση για την 4η Μαρτίου 2019. Ενώ δε είχε διαβεβαιώσει την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σε βάρος των ξένων ανταποκριτών μέχρι την 4η Μαρτίου, που είχε ήδη συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους ανταποκριτές, απαιτώντας να υπογράψουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τις συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, οι οποίες μάλιστα θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, διαφορετικά τους απείλησε ότι θα λυθεί η συνεργασία τους με το Πρακτορείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες του Προέδρου και Γενικού Διευθυντού του ΑΠΕ ΜΠΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους του ΑΠΕ ΜΠΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, 4 Μαρτίου στις 12.00 πμ, θα ενημερωθούν για την πραγματοποίηση συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάκληση των απολύσεων.

Η τρομοκρατία του κου Ψύλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ δεν θα περάσει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Το  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απάντησε ότι εφαρμόζει πλήρως την αρχή της νομιμότητας και πως οι ανταποκριτές εξωτερικού συνεργάζονται διαχρονικά και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια με το ΑΠΕ - ΜΠΕ με άτυπες - προφορικές συμβάσεις παροχής δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση του Μιχάλη Ψύλου:

Το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού έχει επαναπασχολήσει το πρακτορείο και φυσικά ο τρόπος που το αντιμετωπίζει δεν είναι αυθαίρετος, αλλά στηρίζεται στο ποια είναι η πραγματική μας συνεργασία με τους συναδέλφους αυτούς, ποια ήταν η αντιμετώπισή του παλαιότερα από το ΔΣ της εταιρείας μας και ποιες ήταν οι πάγιες αποφάσεις του κατά το Σύνταγμα αρμόδιου οργάνου, ήτοι του ΑΣΕΠ, καθώς και οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το πρακτορείο, ως ΑΠΕ ΑΕ παλαιότερα, αντιμετώπιζε εξ’ αρχής τους ανταποκριτές εξωτερικού ως εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν ανεξάρτητη δημοσιογραφική υπηρεσία ή εν πάσει περιπτώσει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό οι παλαιότερες συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ανταποκριτές εξωτερικού ήταν καθαρά συμβάσεις έργου. Το καθεστώς αυτό της σχέσης του Πρακτορείου επανεπιβεβαίωσε το ΔΣ της ΑΠΕ ΑΕ, όταν με το Π.Δ. Παυλόπουλου επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 2004 λοιπόν υπήρξε γνωμοδότηση του τότε νομικού μας συμβούλου κου Μεταξά, ο οποίος επικαλούμενος και παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις εξήγησε στο ΔΣ για ποιο λόγο οι ανταποκριτές ΔΕΝ έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με το πρακτορείο. Το ΔΣ του ΑΠΕ αποδεχόμενο πλήρως τότε τη γνωμοδότηση αυτή- δίχως ουδεμία αντίδραση της ΕΣΗΕΑ την εποχή εκείνη-απέστειλε τον κατάλογο με τους συμβασιούχους (μεταξύ των οποίων και των ανταποκριτών εξωτερικού) στο ΑΣΕΠ, η απόφαση του οποίου επικύρωσε τη θέση του ΔΣ με αποτέλεσμα να μην μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Έκτοτε ουδέν έχει αλλάξει σε σχέση με τους ανταποκριτές εξωτερικού.

Κατόπιν τούτου το Πρακτορείο, απλώς και μόνο, ως οφείλει ως δημόσια υπηρεσία εφαρμόζει στο ακέραιο την αρχή της νομιμότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ καθώς και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Μάλιστα τη νομιμότητα της θέσης αυτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους ανταποκριτές εξωτερικού επιβεβαίωσαν, σε συνέχεια παλαιότερων, δύο δικαστικές αποφάσεις του 2017 και του 2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Και όλη αυτή την περίοδο ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ.

Η αποδοχή των θέσεων της ΕΣΗΕΑ θα σήμαινε παραβίαση και της αρχής της νομιμότητας, των αποφάσεων του ΑΣΕΠ και των δικαστηρίων με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για τη διοίκηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ιδίως δε με τη βεβαιότητα της ακυρότητας σύναψης άλλων συμβάσεων από εκείνες που οι αποφάσεις αυτές προβλέπουν. Επειδή σήμερα εκδηλώθηκε αυτή η αντίδραση, ελπίζουμε ότι η στάση αυτή της ΕΣΗΕΑ οφείλεται σε αβλεψία και όχι σε πρόσκληση προς την Διοίκηση του ΑΠΕ ΜΠΕ να παραβεί την αρχή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Μιχάλης Ψύλος

Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ