TV & Media

ΕΣΗΕΑ εναντίον Πολάκη για τον προπηλακισμό δημοσιογράφου

Η επιστολή της Ελένης Στεργίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης © INTIMENEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το μεσημέρι της 13ης Ιανουαρίου, το μεσημέρι που ο Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγεία Παύλος Πολάκης, εισερχόμενος από τα πλαϊνά του Μαξίμου αντιλήφθηκε την παρουσία δημοσιογράφου και με το γνωστό του ύφος ζήτησε από τη συνάδελφο να δει το κινητό για τυχόν φωτογραφία που έβγαλε έξω από το κτίριο. Με επιτακτικό ύφος απαιτούσε να σβηστούν οι τυχόν φωτογραφίες αλλά και να ελέγξει το κινητό. 

Η δημοσιογράφος ο οποίος έδινε ανταπόκριση στο ραδιόφωνο προσπαθούσε να εξηγήσει στον υπουργό πως ο χώρος είναι δημόσιος και πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει έλεγχο στη συσκευή, αλλά ο κ. Πολάκης δεν άκουγε τίποτα και ζητούσε την παρέμβαση των αστυνομικών οι οποίοι ήρθαν σε αμηχανία.

Τελικά, αποχώρησε και μπήκε στο Μαξίμου.

Τη συμπεριφορά του στηλιτεύει η Ένωση Συντακτών Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) με ανακοίνωσή της στην οποία  υπενθυμίζει ότι πολιτικό πρόσωπο σημαίνει αναπόφευκτα έκθεση στην δημοσιότητα και σημειώνει: Ενέργειες αυτού του είδους, αν μη τι άλλο, φανερώνουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυταρχισμό, ανεπίτρεπτα και τα δυο προκειμένου περί πολιτικών προσώπων.

Είχε προηγηθεί επιστολή της δημοσιογράφου  Ελένη Στεργίου στην ΕΣΗΕΑ η οποία ανέφερε:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλω να σας ενημερώσω για ένα περιστατικό, με το οποίο συνεχίζεται ή κορυφώνεται η αντιθεσμική συμπεριφορά προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η απαξίωση προς τη δημοσιογραφία:
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου ( περίπου στις 13.00 το μεσημέρι), λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης.
Ήμουνα η μόνη δημοσιογράφος στα πλαϊνά του Μαξίμου, διότι όλοι ήταν στην κεντρική είσοδο επί της Ηρώδου Αττικού για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.
Τότε, κατέφθασε στην πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, με τη μηχανή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία δημοσιογράφου, ζήτησε με επιτακτικό ύφος, να δει το κινητό μου για τυχόν φωτογραφία που έβγαλα έξω από το κτίριο. Μάλιστα, με απειλητικό ύφος απαιτούσε να σβηστούν οι τυχόν ληφθείσες φωτογραφίες, αλλά να ελέγξει και το κινητό μου σε περίπτωση που έχω και άλλες φωτογραφίες. Μάλιστα, με ανάγκασε υπό τη λεκτική απειλή του, να σβήσω τη φωτογραφία, όπου ο κ. Πολάκης, υπουργός της κυβέρνησης, φαινόταν να εισέρχεται στην πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, που είναι σε δημόσιο χώρο.
Τη στιγμή εκείνη έδινα ανταπόκριση στο ραδιόφωνο, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθούσα να εξηγήσω στον υπουργό πως ο χώρος είναι δημόσιος και πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει έλεγχο στη συσκευή μου, στην οποία είχα και προσωπικές μου φωτογραφίες.
Μάλιστα, σημειώνω ότι κ. Πολάκης ζητούσε την παρέμβαση των παρόντων αστυνομικών, οι οποίοι παρακολουθούσαν αμήχανα το περιστατικό.
Τελικά, ο κ. Πολάκης αποχώρησε και μπήκε στο Μαξίμου όταν αντιλήφθηκε πως συνδέθηκα στον “αέρα” του ραδιοφώνου για να μεταφέρω το ρεπορτάζ από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Δεν σας κρύβω ότι υπέστην σοκ – αισθανόμενη εκτεθειμένη από την πρωτοφανή επίθεση την οποία δέχθηκα, παρά το γεγονός πως ασκώ το επάγγελμα από το 2006. Ωστόσο, έκρινα σκόπιμο να μην αντιδράσω εν θερμώ και για αυτό το περιστατικό κοινοποιείται σήμερα, με καθυστέρηση τριών ημερών, από σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ήταν σε εξέλιξη, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για να μη συνδεθεί η καταγγελία με τις πολιτικές εξελίξεις. Η συμπεριφορά αυτή του κ. Πολάκη προς δημοσιογράφους δεν είναι πρωτοφανής. Είχε προβεί στην ίδια κίνηση προς φωτορεπόρτερ, τον οποίο ανάγκασε να σβήσει τις φωτογραφίες όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018. Το περιστατικό δεν καταγράφηκε στην αρμόδια ένωση λόγω φόβου του ρεπόρτερ, ο οποίος ήθελε να μην κοινοποιηθεί το όνομά του.
Σας ενημερώνω πως εξετάζω το ενδεχόμενο να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσω την ασφάλεια τη δική μου και των συναδέλφων μου που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, καλύπτοντας γεγονότα σε δημόσιο χώρο.
Περιμένω τις δικές σας ενέργειες και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ελένη Στεργίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ