TV & Media

Αφιέρωμα: Eco Voice #2

Οι οικολόγοι celebrities

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 260
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11704-26703.jpg

Μπραντ Πιτ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζούλια Ρόμπερτς, Νάταλι Πόρτμαν, Κάμερον Ντίαζ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι μερικοί από τους οικολόγους celebrities

Leonardo DiCaprio
Νούμερο 1 οικολόγος σελέμπριτι.
Την άκουσε μετά την «Παραλία», μια ταινία που οι παραγωγοί της άλλαξαν δραματικά το γαλαζοπράσινο παράδεισο των νησιών Pi Pi, προκαλώντας τη μήνιν των πράσινων ακτιβιστών. Φύτεψαν δέντρα, μετέφεραν αμμόλοφους και μετά εγκατέλειψαν το νησί στην τύχη του. Αυτό στάθηκε αρκετό για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον του σε θέματα πλανητικής ευαισθησίας. Ως αναγεννημένος χριστιανός, ο ΝτιΚάπριο ασπάστηκε το πράσινο ευαγγέλιο κι από τότε μάχεται και δρα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Συμμετείχε στο αφυπνιστικό ντοκιμαντέρ «11η Ώρα» του Αλ Γκορ, δανείζει το πρόσωπό του σε καμπάνιες προώθησης του οικολογικού κινήματος, δίνοντας το σωστό παράδειγμα στους συναδέλφους του, ενώ αντί για βιλάρα στο Μπέβερλι Χιλς, έφτιαξε σπιτάκι πράσινο φωτοβολταϊκό απέναντι από τον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη, και κυκλοφορεί στην πόλη με ποδήλατο.

Cameron Diaz
Δρα οικολογικά, δείχνει οικολογικά! Στη σειρά του MTV “Trippin’”, μαζί με την παρέα της, ταξίδευσε από τη Χιλή έως το πάρκο Γέλοουστον και από το Μπουτάν έως την Παταγονία, εν είδει άγρυπνου φύλακα που παρατηρεί και καταγράφει αλλαγές κι επιπτώσεις. Οδηγεί υβριδικό αμάξι αντί για SUV και συμμετέχει στο eco celebrity think tank του Αλ Γκορ.

Natalie Portman
The petite activist! Οι γορίλες της Ρουάντα βρήκαν στο πρόσωπό της μια φανατική υποστηρίκτρια ενάντια στους κινδύνους που τους απειλούν. Εκτός από ντοκιμαντέρ, λάνσαρε και μια σειρά οικολογικών παπουτσιών, που αντί για επεξεργασμένο δέρμα αντιλόπης, φτιάχτηκαν από επεξεργασμένα ζαρζαβατικά. Είναι μέλος της Global Green USA, μιας εθνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που μάχεται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της πρόσβασης σε καθαρό νερό 2,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Στην οργάνωση ανήκουν επίσης οι: Μόργκαν Φρίμαν, Τζέικ Γκίλενχαλ, Τομ Χανκς, Σάλμα Χάγιεκ, Σούζαν Σάραντον, Ορλάντο Μπλουμ και Σαρλίζ Θερόν.

Η Cate, η Penelope, η Cindy και τα άλλα κορίτσια
Ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Sydney Theatre Company, η Κέιτ Μπλάνσετ το μετέτρεψε στο πιο πρότυπο eco-friendly θέατρο του κόσμου, εξοπλίζοντάς το με συστήματα εκμετάλλευσης των νερών της βροχής και της ηλιακής ενέργειας. Ως υποψήφια για Όσκαρ το 2007 με το “Volver”, η Πενέλοπε Κρουζ πρότεινε αντί για ενεργοβόρες λιμουζίνες, όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν με υβριδικά αυτοκίνητα. Όσο για την ωραία Σίντι Κρόφορντ, με σύνθημα “Thirsty For Change” λάνσαρε εμφιαλωμένο νερό με την υπογραφή της, μποτιλιαρισμένο σε ανακυκλώσιμες φιάλες, με στόχο τη μείωση της χρήσης του πλαστικού.

Björk
“Nattura-Summer 2008”, ένα ντοκιμαντέρ για την ενέργεια και το περιβάλλον της πατρίδας της Ισλανδίας. Συνεντεύξεις που πήρε η ίδια από περσόνες του ακτιβισμού, ιδέες περί eco living με βάση την επιτυχημένη συνταγή της πράσινης αστικής διαβίωσης στο Ρέικιαβικ, που τον τελευταίο καιρό όμως κινδυνεύει πιο πολύ από την οικονομική κρίση παρά από το λιώσιμο των γροιλανδικών παγόβουνων.

Julia Roberts
Η «Έριν Μπρόκοβιτς» δεν ήταν άλλος ένας ρόλος και καθαρίσαμε με την οικολογία. Μαχητική και αδιαπραγμάτευτη ως προς την αλλαγή της πολιτικής σε θέματα ενέργειας, η Ρόμπερτς προωθεί τα βιοκαύσιμα, ενώ το σπίτι της στο Μαλιμπού είναι ο παράδεισος των κομποστοποιημένων σκουπιδιών. Μεγάλωσε τα παιδιά της με επαναχρησιμοποιούμενες πάνες, που τις έπλενε στο χέρι, κερδίζοντας έτσι το τίτλο τής «Οικολογική Μάνα Είναι Μόνο Μία».

Brad Pitt
Μετά τον τυφώνα Κατρίνα και την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης, έβγαλε από την τσέπη του πολλές χιλιάδες δολάρια για να χτιστούν 150 σπίτια οικολογικών προδιαγραφών, συμμετέχοντας έτσι στη νέα και «υγιή» αναστήλωση της πόλης. Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά ένα οικολογικό πρόγραμμα που προωθεί την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην Καλιφόρνια, παρέα με τον εξίσου ευαισθητοποιημένο φίλο του ηθοποιό Έντουαρτ Νόρτον.

Gwyneth Paltrow
Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Στην περίπτωσή της, μέντορας στάθηκε η μητέρα της, Μπλάιθ Ντάνερ, που από πιτσιρίκα τη μύησε στην ανακύκλωση και στα chlorine free προϊόντα. Το ίδιο διδάσκει η ίδια στα παιδιά της, κάνοντας κομποστοποίηση, συμμετέχοντας στις δράσεις του Αλ Γκορ και τις συναυλίες για το περιβάλλον, καθότι τυγχάνει κυρία Chris Coldplay Martin. Οι δυο τους είναι για τους eco liberators ό,τι το δίδυμο Τζολί και Μπραντ Πιτ για τα παιδιά του τρίτου κόσμου.

Jake Gyllenhaal
Ταξίδεψε με τη Σάλμα Χάγιεκ στον Βόρειο Πόλο για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ “Rendition”, ενώ πλήρωσε και 10.000 δολάρια προκειμένου να φυτευτούν δέντρα στη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο της δράσης ClimateCare, για οικιακή χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Pamela Anderson
Χορτοφάγος από τα μικράτα της και υπερδραστήριο πλέον μέλος της PETA, στηλιτεύει όσους φορούν γούνες κι επιχαίρει όσους τις απεκδύονται. Είναι κατά των προϊόντων που δοκιμάζονται σε ζώα, κυνήγησε αλυσίδες γρήγορου φαγητού, ενώ το περσινό καλοκαίρι μπήκε στα χωράφια της Παρίς Χίλτον, κτίζοντας στο Αμπού Ντάμπι ένα οικολογικών προδιαγραφών ξενοδοχείο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ