Πολιτικη & Οικονομια

«The Lobster»

Η σημασία ενός βραβείου στις Κάννες

Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη πήρε απόψε ένα από τα μεγάλα βραβεία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ του κόσμου.

Η βράβευση του «The Lobster» σηματοδοτεί μία μεγάλη στιγμή για το ελληνικό σινεμά. Για μία γενιά που ωρίμασε δημιουργικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δούλεψε σε αντίξοες συνθήκες κι άλλαξε την γλώσσα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Και φυσικά πρωτίστως για τον ίδιο το σκηνοθέτη της. Ο οποίος άλλωστε έχει παρελθόν στις Κάννες. Είναι το δεύτερο βραβείο που κερδίζει ο Γιώργος Λάνθιμος από το φεστιβάλ μετά το βραβείο «Un Certain Regard» που είχε πάρει για τον «Κυνόδοντα».

Ναι, μπορεί να μην είναι ο Χρυσός Φοίνικας αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημασία αυτής της βράβευσης είναι πολυδιάστατη. Όχι μόνο γιατί το φιλμ του Λάνθιμου προβλήθηκε σε ένα διαγωνιστικό όπου συμμετείχαν μερικοί από τους σημαντικότερους δημιουργούς του πλανήτη αλλά και γιατί είναι ένα βραβείο που τιμά τη συνολική αξία μίας ταινίας κι αναγνωρίζει τη σημασία και το εκτόπισμά της.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και το φεστιβάλ φυσικά, αλλά και τους συνεργάτες του με πρώτο τον Ευθύμη Φιλίππου, το συν-σεναριογράφο του δίχως τον οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει την ταινία, όπως λέει, τους παραγωγούς του από όλη σχεδόν την Ευρώπη αλλά και τους ηθοποιούς και τους ανθρώπους που δούλεψαν στην ταινία και μοιράστηκαν το όραμά του.

image

Για όσους είδαμε την ταινία στις Κάννες την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το «Lobster» θα έπαιρνε κάποιο από τα βραβεία στην αποψινή βραδιά. Και δεν ήταν κάτι που θέλαμε να πιστεύουμε επειδή έφερε το όνομα του Λάνθιμου στη σκηνοθεσία.

Στην διάρκεια του φεστιβάλ το φιλμ έμεινε ανάμεσα στα αγαπημένα όχι μόνο των Ελλήνων στις Κάννες αλλά της πλειοψηφίας των κριτικών ασχέτως καταγωγής και ήταν από αυτά που κουβεντιάζονταν έντονα ως το τέλος ακόμη και για τον Χρυσό Φοίνικα.

Η βράβευσή του με το Prix du Joury είναι αναμφίβολα μία πολύ σημαντική διάκριση η οποία θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο το όνομά του στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά. Ετσι κι αλλιώς, μιλώντας με τον Λάνθιμο στις Κάννες πριν λίγες μέρες μετά την προβολή του «Lobster», ήταν σαφές πως η πορεία του προς το παρόν είναι εκτός της Ελλάδας.

Προς το παρόν δεν βλέπω το λόγο να κάνω μία ταινία στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος. Ήταν πιο εύκολο για μένα να κάνω αυτή την ταινία. Το γεγονός ότι ήταν στα αγγλικά κι ότι πρωταγωνιστούσαν αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί έκανε τους χρηματοδότες να νιώθουν ότι θα είναι πιο «εμπορική» κατά κάποιο τρόπο, ακόμη κι αν το «Lobster» είναι μία πολύ μικρή ταινία σε σχέση με τα δεδομένα της βιομηχανίας, αν και πολύ πιο ακριβή από τις ταινίες που γυρίζουμε στην Ελλάδα.

Όχι ότι έχει στ’ αλήθεια σημασία. Το ζητούμενο άλλωστε είναι ένα ανανεωτικό, ανατρεπτικό, ζωντανό σινεμά και, όπως απόδειξε με το «Lobster», ο Γιώργος Λάνθιμος ξέρει να το κάνει σε κάθε γλώσσα. Απλά στα αγγλικά είναι ίσως πιο εύκολο να το καταλάβουν ακόμη περισσότεροι.