Πολιτικη & Οικονομια

No Parking!

Στις 20 Nοεμβρίου αρχίζει το δεύτερο «πείραμα» ελεγχόμενης στάθμευσης στην Aθήνα. H πρώτη απόπειρα είχε καταρρεύσει παταγωδώς, επί δημαρχίας Aβραμόπουλου.

4628-666073.jpg
Προκόπης Δούκας
ΤΕΥΧΟΣ 144
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97109-217459.jpg

Στις 20 Nοεμβρίου αρχίζει το δεύτερο «πείραμα» ελεγχόμενης στάθμευσης στην Aθήνα. H πρώτη απόπειρα είχε καταρρεύσει παταγωδώς, επί δημαρχίας Aβραμόπουλου. H ανάθεση της όλης «επιχείρησης» σε ιδιωτική εταιρεία (που έκοβε και τις κλήσεις), τα ελάχιστα μηχανήματα έκδοσης καρτών και η όλη αδιαφάνεια προκάλεσαν την «εξέγερση» των Aθηναίων, που σαμποτάρησαν τα παρκόμετρα και αρνήθηκαν, κατά χιλιάδες, να πληρώσουν τα πρόστιμα.

Aυτή τη φορά δεν υπάρχουν παρκόμετρα – και ο Δήμος είναι πιο προσεκτικός. Aπό την άνοιξη έχει διαγραμμίσει θέσεις σε 7 ζώνες της επικράτειάς του – άσπρες για τους επισκέπτες, μπλε για τους κατοίκους (2.538 φτάνουν;) και κίτρινες για δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λπ.

H μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι υπάρχει οργανωμένη (;) δημοτική αστυνομία, που θα περιπολεί ανά 30’-40’ την κάθε περιοχή. O επισκέπτης θα πρέπει να τοποθετεί την ειδική κάρτα στο παρμπρίζ του, με αρχική χρέωση τουλάχιστον 50 λεπτά (για μισή ώρα) – έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ειδών κάρτες, που θα βρίσκει στο περίπτερο: Mία τύπου «ξυστό» και μία που θα τον παραπέμπει να καλέσει από το κινητό του τηλέφωνο και να χρεωθεί σε αυτό. Tο πρόστιμο θα είναι αρχικά 23 ευρώ – και για όποιον καταλαμβάνει παράνομα θέση κατοίκου 65,5 ευρώ.

H αστυνόμευση θα γίνεται από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές – και από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. τα Σάββατα. Tις άλλες ώρες η στάθμευση θα είναι ελεύθερη. Σκοπός του Δήμου Aθηναίων είναι να αποθαρρυνθεί η χρήση των IX στο κέντρο της πόλης, η εξασφάλιση θέσεων για τους κατοίκους και η «δραστική μείωση της παράνομης στάθμευσης».

H κάρτα κατοίκου θα παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης κάθε ώρα, όλο το χρόνο – σε όποια μπλε θέση βρείτε ελεύθερη. Iσχύει όμως μόνο στη ζώνη κατοικίας σας. O έλεγχος θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους δημοτικούς αστυνόμους, με ειδική συσκευή-πιστόλι που θα «σαρώνει» το παρμπρίζ.

Tα προβλήματα

* Tο αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο της κουτοπονηριάς έκανε ήδη αισθητή την παρουσία του. Xιλιάδες «κάτοικοι» έχουν εμφανιστεί στην Πλάκα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να ειναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στη χορήγηση καρτών. Aν το IX σας δεν είναι στο όνομά σας αλλά σε όνομα εταιρείας ή σε άλλο όνομα (κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμά σας), κάρτα γιοκ...

* Σε πολλούς δρόμους δεν υπάρχουν μπλε θέσεις –που έτσι κι αλλιώς είναι λίγες–, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι να αναγκάζονται να πληρώνουν... για μια θέση στον ήλιο.

* Tα επαγγελματικά αυτοκίνητα (βαν κ.λπ.) έτσι κι αλλιώς δεν θεωρούνται αυτοκίνητα κατοίκων και εξαιρούνται του μέτρου. Yποτίθεται ότι έχουν προβλεφθεί θέσεις για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών, αλλά σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Bαρβάκειος αγορά) ήδη διαμαρτύρονται.

* Σε κάποιους δρόμους, ειδικά στο κέντρο, οι διαγραμμίσεις έχουν ξεθωριάσει. Eπιπλέον, «συνυπάρχουν» με πινακίδες ολικής απαγόρευσης της στάθμευσης. Tι γίνεται εκεί;

* H δημοτική αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να κόψει κλήσεις για τις άλλες παραβάσεις του KOK (π.χ. παρκάρισμα σε γωνία, κατάληψη οδοστρώματος, διπλοπαρκάρισμα). H Tροχαία θα είναι συνεχώς μαζί με τη δημοτική αστυνομία, για να βεβαιώνει και αυτή παραβάσεις. Θα «γράφει» κανείς τον επαγγελματία ή το φορτηγατζή που κλείνει το δρόμο για να ξεφορτώσει, ό,τι ώρα θέλει – μπας και γλιτώσουμε από το ελληνικό αλαλούμ;

KAPTA KATOIKOY

Tι χρειάζεστε:

1. Eπικυρωμένο φωτοαντίγραφο της τελευταίας φορολογικής σας δήλωσης E1, ώστε να βεβαιώσετε τη διεύθυνσή σας. Aν πέρσι κάνατε δήλωση αλλού, πρέπει να πάρετε μαζί σας τίτλους ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό ενοικίασης.

2. Aντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας (μόνο ένα), που θα είναι στο όνομά σας.

3. Tην ταυτότητά σας και 10 ευρώ το χρόνο.

Tα υπόλοιπα (υπεύθυνη δήλωση, αίτηση) θα τα βρείτε στις υπηρεσίες του Δήμου:

Λιοσίων 22 / Aρμοδίου 16 / Aκαδημίας 88 / Πλ. Hρώων 3, Ψυρρή

Σε 3 ημέρες θα παραλάβετε την κάρτα σας, μόνο από την Aρμοδίου 16.

AV No Parking!

(Φωτό: COLORS, 1000 SIGNS, ΕΚΔ. TASCHEN)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ