- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εργάτες γης από την Αίγυπτο: Σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία - Έγιναν οι πρώτες συνεντεύξεις
Τα επόμενα βήματα
Πώς η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει τα κενά στην ύπαιθρο με εργάτες γης από την Αίγυπτο
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τη νόμιμη μετάκληση εποχικών εργατών γης περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη, σε μια περίοδο κατά την οποία η έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απασχόλησης έως και 5.000 Αιγύπτιων εργατών γης στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί τα πρώτα ονόματα υποψηφίων εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις έχουν διαβιβαστεί στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο για τον απαραίτητο έλεγχο και τη διαδικασία των συνεντεύξεων.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας έρχεται να καλύψει ένα διαρκώς διευρυνόμενο κενό στην ελληνική ύπαιθρο. Παραγωγοί και συνεταιρισμοί σε πολλές περιοχές της χώρας δυσκολεύονται τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίσουν επαρκές εργατικό δυναμικό για τις περιόδους συγκομιδής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση της παραγωγής.
Το ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά είναι ήδη έντονο, καθώς δεκάδες εργοδότες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για τους εργάτες γης. Παράλληλα, η αγορά εργασίας της αφρικανικής χώρας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού, με πολλούς εργαζόμενους να αναζητούν νόμιμες ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό.
Κομβικό στοιχείο του σχεδιασμού για τους εργάτες γης από την Αίγυπτο αποτελεί η δυνατότητα μετακίνησης των εργατών αυτών ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες της παραγωγής, επιτρέποντας έτσι την απασχόλησή τους σε διαφορετικές καλλιέργειες και περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια του έτους.
Παρά τα γραφειοκρατικά ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα εκτιμούν ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη της παραγωγής, αλλά και πρότυπο για αντίστοιχες συνεργασίες της Ελλάδας με άλλες τρίτες χώρες στο μέλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προτεραιότητα η πολιτική προετοιμασία και τα ψηφοδέλτια
Ο ΠτΔ επισκέφτηκε το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Ιωαννίνων
Tο συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε περίπου 36,5 εκατ. ευρώ
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
Οι μεγάλες πόλεις δεν προχωρούν επειδή οι διοικήσεις τους αναρωτιούνται διαρκώς «ποιος είναι αρμόδιος»
Στο επίκεντρο η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
«Αυτοψία» στις εργασίες αποκατάστασης
«Οι απειλές για αποχώρηση, αν μου γινόταν η τιμή να ηγηθώ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι έκφραση συντροφικότητας;»
Δωρεά €160 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες
«Δεν χωρούν στον δρόμο μου των αλλονών κουμάντα!»
61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας μέχρι σήμερα
«Επιθυμούμε να δικαστούμε άμεσα», σημείωσε o βουλευτής
Ακόμη μία αποχώρηση από την Κ.Ο. του κόμματος
«Ταξιδιάρα ψυχή και αιώνια έφηβη, άγγιξες με σεβασμό και τα εικαστικά, ζωγραφίζοντας με πάθος και ευαισθησία» είπε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Βουλής
Τι αναφέρει στην επιστολή του
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
«Ο στόχος και οι αρχές δεν εκφράζονται από το εναπομείναν σχήμα» σημειώνει
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις - παραιτήσεις από το κόμμα
Γιατί ζητά να ανακληθούν οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.