- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα έκθεση αμφισβητεί βασικά σημεία της δικογραφίας για τους 13 βουλευτές
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και για την υπόθεση των 37 παραγωγών βιολογικής κτηνοτροφίας
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επανεξετάζει τα δεδομένα
Νέα δεδομένα φαίνεται να διαμορφώνονται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εμπλοκής βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την έκθεση της ειδικής επιστήμονα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Παρασκευής Τυχεροπούλου, η οποία επανεξέτασε τα στοιχεία της δικογραφίας που είχε οδηγήσει στην άρση ασυλίας 13 βουλευτών.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις βουλευτών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προκάλεσαν οικονομική ζημιά στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ δεν προκύπτει ούτε «κίνδυνος για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία», διατύπωση με ιδιαίτερη νομική σημασία στο πλαίσιο των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η κ. Τυχεροπούλου εξετάζει συνολικά έντεκα υποθέσεις. Για έξι εξ αυτών αναφέρεται ρητά ότι δεν διαπιστώνεται ζημία εις βάρος των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ για τις υπόλοιπες πέντε σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν οικονομική βλάβη.
Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι εκείνη της πρώην υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, σχετικά με υπόθεση παραγωγών στην Άγγιστα Σερρών. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ΑΦΜ των εμπλεκομένων παραγωγών, γεγονός που -κατά την αξιολόγηση- δεν επιτρέπει να τεκμηριωθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και για την υπόθεση των 37 παραγωγών βιολογικής κτηνοτροφίας από τις Σέρρες, στην οποία είχαν εμπλακεί τα ονόματα των Σπήλιου Λιβανού και Κώστα Καραμανλή. Η έκθεση αναφέρει ότι οι σχετικές προσφυγές «ορθώς έγιναν δεκτές», καθώς οι κτηνοτρόφοι διέθεταν ενεργές συμβάσεις με γεωπόνους συμβούλους και το ζήτημα αφορούσε καθυστέρηση στην ηλεκτρονική καταχώριση νέας σύμβασης.
Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, για τον οποίο σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί οικονομική ζημιά σε βάρος των ευρωπαϊκών ταμείων σε σχέση με το επίμαχο email προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν εντολής της εντεταλμένης Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου και παραδόθηκε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία της Αθήνας στις 18 Μαΐου 2026.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίχως τέλος οι αποχωρήσεις - παραιτήσεις από το κόμμα
Γιατί ζητά να ανακληθούν οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ
Οι τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της ΕΛΑΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι καθοριστικές
«Έχουμε ολιγωρήσει να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ελληνικό Μετρό και κατοίκων της περιοχής
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στην αρχειοθέτηση των υποθέσεων των 7 βουλευτών της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.