- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άλμα του τουρισμού στο πρώτο τρίμηνο, με εκτίναξη εσόδων παρά τη σύρραξη στον Κόλπο
Ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις με ώθηση από Ευρώπη και τουρισμό υψηλότερης δαπάνης
Ισχυρή αύξηση αφίξεων και εσόδων κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2026
Ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2026, παρά τις διεθνείς αναταράξεις που προκάλεσε η σύρραξη στον Κόλπο και η ενεργειακή κρίση μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν σημαντική αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη ισχυρή χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού.
Τουρισμός: Ισχυρή άνοδος σε αφίξεις και έσοδα
Η θετική επίδοση του Μαρτίου αποτυπώθηκε και στο συνολικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 38,3%, ξεπερνώντας τα 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ τα τουριστικά έσοδα εκτοξεύθηκαν κατά 64,3%, φτάνοντας τα 1,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε σχεδόν κατά 20%, στοιχείο που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αποτυπώνει τη στροφή της χώρας σε επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.
Η στρατηγική επιμήκυνσης της περιόδου και οι ξένες αγορές
Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αποτελούν θετικό προμήνυμα για τη συνέχεια της χρονιάς, μετά και το 2025 που αποτέλεσε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Τα δεδομένα της ΤτΕ αποδίδονται και στη στρατηγική μετασχηματισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια, με βασικούς άξονες την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη εναλλακτικών προορισμών πέρα από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και τη σταδιακή ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μετά την πανδημία.
Σημαντική ήταν η αύξηση των επισκεπτών από βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Οι αφίξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 21,6%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 49,3% και από τη Γαλλία κατά 27,6%, με τις συνολικές ροές από τις τρεις χώρες να ξεπερνούν τους 624.000 ταξιδιώτες.
Η μοναδική αρνητική εξαίρεση καταγράφηκε στην αμερικανική αγορά, όπου σημειώθηκε μικρή πτώση στις αφίξεις. Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την υποχώρηση στην εξασθένηση του δολαρίου, που αυξάνει το κόστος των ταξιδιών στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς, αλλά και στις διεθνείς οικονομικές πιέσεις και τον πληθωρισμό κατά το πρώτο έτος της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
«Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά έναν πραγματικό αγρότη, με πραγματική παραγωγή. Δεν αφορά ανύπαρκτη καλλιέργεια, εικονική δραστηριότητα ή παράνομη είσπραξη ενισχύσεων»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Στο αρχείο οι κατηγορίες για άλλους 7
Η φωτογραφία από βιβλιοπωλείο που ανήρτησε ο υπουργός Υγείας
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι
Με 16 βουλευτές το κόμμα
Τι ώρα εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ
Η ώρα που πληρώνονται οι δικαιούχοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Τσίπρα για προμελετημένο σχέδιο διάλυσης
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια
Ο γρίφος της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Τι είναι καλοκαίρι για τα παιδιά και λύση για τους γονείς;»
Παρέμβαση στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία
«Η ενίσχυση του Λ.Σ. και η ασφάλεια του πολίτη είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας»
Οι προθεσμίες εκπνέουν σύντομα και η διαδικασία επιλογής είναι αυστηρή
Επίθεση προς Φάμελλο τον οποίον κατηγόρησε για «μικρότητα και αναξιοπρέπεια»
Tι υποστήριξε γιατρός των ΤΕΠ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων στο Κίεβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.