- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης – Σάντσεθ από Μαδρίτη: Ελλάδα και Ισπανία ενισχύουν τον ευρωπαϊκό Νότο
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Μητσοτάκης και Σάντσεθ τονίζουν σύγκλιση Ελλάδας–Ισπανίας σε ευρωπαϊκές προκλήσεις και ανάπτυξη
Στη Μαδρίτη βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο επίσημης διμερούς επίσκεψης, 13 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία. Οι κοινές δηλώσεις ανέδειξαν τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας–Ισπανίας σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.
Μητσοτάκης- Σάντσεθ: Ευρωπαϊκός και μεσογειακός άξονας συνεργασίας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν «ευρωπαϊκό και μεσογειακό αποτύπωμα», βασισμένο σε κοινές εμπειρίες και αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας και γεωπολιτικών ανατροπών, με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιδιώκουν σταθερότητα και συντονισμό στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικονομική συνεργασία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι και οι δύο χώρες αναπτύσσονται δυναμικά μετά από μια μακρά περίοδο κρίσεων, επιδιώκοντας ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη και δημοσιονομικά υπεύθυνη. Συζητήθηκαν ακόμη το μεταναστευτικό, η ενεργειακή ασφάλεια –με αναφορά στους κάθετους διαδρόμους και τη στήριξη της Ουκρανίας– καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τον αφοπλισμό της Χαμάς ως προϋπόθεση μακροπρόθεσμης ασφάλειας. Ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για τη Βενεζουέλα, με κοινό ζητούμενο την αποκλιμάκωση και τη δημοκρατική ομαλότητα.
«Η Ελλάδα από την κρίση του ευρώ, στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία»
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πέρασε από το να υποφέρει την κρίση του ευρώ, στο να προεδρεύει σήμερα», κάνοντας λόγο για θετικά οικονομικά δεδομένα και για τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, τονίζοντας τη σημασία της ανοιχτής οικονομίας και της διαπεριφερειακής συνεργασίας, αλλά και στον ρόλο Ελλάδας και Ισπανίας ως νότια σύνορα της ΕΕ με ευθύνη στην άμυνα και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Ειδική μνεία έκανε στην κλιματική κρίση και στη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν αποτελεί πλέον «αδύναμο κρίκο», αλλά πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση του χρέους και στη διαμόρφωση μιας πιο ισχυρής και συνεκτικής Ευρώπης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Πραγματικά γελάω, γελάω μαζί σας με την απόλυτη ειρωνεία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέδεσε την κριτική της με το ζήτημα του κράτους δικαίου
Συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί
Τι ανέφερε το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Απέρριψε σενάρια για αποχώρηση από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και ανέβασε τους τόνους για τις εκλογές
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για υποκλοπές, Δικαιοσύνη και πολιτικές ευθύνες
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με αναφορές σε ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη και πολιτική πόλωση
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών
«Να παραιτηθεί ο αδύναμος, διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της KFOR
«Κλείδωσε» το άνοιγμα της πλατφόρμας
Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.