Μητσοτάκης – Σάντσεθ από Μαδρίτη: Ελλάδα και Ισπανία ενισχύουν τον ευρωπαϊκό Νότο
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Μητσοτάκης και Σάντσεθ τονίζουν σύγκλιση Ελλάδας–Ισπανίας σε ευρωπαϊκές προκλήσεις και ανάπτυξη
Στη Μαδρίτη βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο επίσημης διμερούς επίσκεψης, 13 χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία. Οι κοινές δηλώσεις ανέδειξαν τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας–Ισπανίας σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.
Μητσοτάκης- Σάντσεθ: Ευρωπαϊκός και μεσογειακός άξονας συνεργασίας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν «ευρωπαϊκό και μεσογειακό αποτύπωμα», βασισμένο σε κοινές εμπειρίες και αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας και γεωπολιτικών ανατροπών, με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιδιώκουν σταθερότητα και συντονισμό στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικονομική συνεργασία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι και οι δύο χώρες αναπτύσσονται δυναμικά μετά από μια μακρά περίοδο κρίσεων, επιδιώκοντας ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη και δημοσιονομικά υπεύθυνη. Συζητήθηκαν ακόμη το μεταναστευτικό, η ενεργειακή ασφάλεια –με αναφορά στους κάθετους διαδρόμους και τη στήριξη της Ουκρανίας– καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τον αφοπλισμό της Χαμάς ως προϋπόθεση μακροπρόθεσμης ασφάλειας. Ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για τη Βενεζουέλα, με κοινό ζητούμενο την αποκλιμάκωση και τη δημοκρατική ομαλότητα.
«Η Ελλάδα από την κρίση του ευρώ, στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία»
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πέρασε από το να υποφέρει την κρίση του ευρώ, στο να προεδρεύει σήμερα», κάνοντας λόγο για θετικά οικονομικά δεδομένα και για τις δύο χώρες. Αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, τονίζοντας τη σημασία της ανοιχτής οικονομίας και της διαπεριφερειακής συνεργασίας, αλλά και στον ρόλο Ελλάδας και Ισπανίας ως νότια σύνορα της ΕΕ με ευθύνη στην άμυνα και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Ειδική μνεία έκανε στην κλιματική κρίση και στη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν αποτελεί πλέον «αδύναμο κρίκο», αλλά πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση του χρέους και στη διαμόρφωση μιας πιο ισχυρής και συνεκτικής Ευρώπης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύζυγος του πρωθυπουργού χειρουργήθηκε και στα δυο χέρια από τον Εμμανουήλ Φανδρίδη, διευθυντή του ΕΣΥ
Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας
«Μεγάλη μου τιμή μια τρίτη θητεία», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Η νέα viral δήλωση του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη
Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Τέλος η λάσπη» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Τι ανέφερε η δημοσιογράφος και στέλεχος του κόμματος Κασσελάκη από το βήμα του συνεδρίου
Mε αφορμή το σύνθημα «Το Αύριο Τώρα»
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Τι πρέπει να προσέξετε για μην πέσετε σε παγίδα κατά τις αγορές της
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες ανά Ταμείο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την παρέμβαση της Πυροσβεστικής
«Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε και το τελευταίο Τμήμα της Αττικής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει «την σκόπιμη αλλοίωση των λεγομένων της»
Στο πρώτο «The India - EUForum» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Περιοδεία στην Πελοπόννησο πραγματοποιεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Συζήτηση του υπουργού Οικονομίας με τον διάσημο πολιτικό φιλόσοφο του Χάρβαρντ Μάικλ Σαντέλ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τα επίσημα στοιχεία της Eurostat
«Λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες υπάρχουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.