- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΑΣΟΚ: «Η αδράνεια είναι συνενοχή» - Παρέμβαση για τις γυναικοκτονίες
Ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας - Αιχμές προς την κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ για γυναικοκτονίες: Η αδράνεια σημαίνει συνενοχή – Σπάμε τον κύκλο της βίας - Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη θυμάτων και πρόληψη έμφυλης βίας.
Με φόντο τη διαρκή αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρεμβαίνει δημόσια, τονίζοντας πως «η αδράνεια είναι συνενοχή – σπάμε τον κύκλο της βίας».
Στην ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει τις γυναικοκτονίες ως «στυγερά εγκλήματα» και απορρίπτει τους όρους «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακές τραγωδίες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κατονομάζεται το φαινόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας όμως ότι οι δηλώσεις θλίψης δεν αρκούν. «Απαιτείται δικαίωση και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στρέφει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για αποσπασματικές και επικοινωνιακές παρεμβάσεις που δεν καλύπτουν τα κενά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, παρά τις συστάσεις της GREVIO και τις δεσμεύσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Oι γυναικοκτονίες και αυτό το καλοκαίρι μας συγκλονίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δεν έχουμε να κάνουμε με “εγκλήματα πάθους”, ούτε με “οικογενειακές τραγωδίες”. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, πρόκειται για γυναικοκτονίες.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για αυτά τα στυγερά εγκλήματα και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Όμως, δεν αρκούν οι δηλώσεις θλίψης και οι ευχές, οι γυναίκες-θύματα απαιτούν δικαίωση και αλλαγή πολιτικής ώστε να σπάσει ο κύκλος της βίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της καθώς έχασε ήδη δύο χρυσές ευκαιρίες να καλύψει τα κενά του συστήματος αντιμετώπισης της εμφυλης βίας, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων εφαρμογής του ν.3.500/2006, με τις τροποποιήσεις που έφερε το 2024 και του 2025. Κατά την προσφιλή της μέθοδο προχώρησε για μια ακόμα φορά σε αποσπασματικού και επικοινωνιακού τύπου ρυθμίσεις χωρίς ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης και αγνοώντας τις πρόσφατες Συστάσεις της grevio.
Γι’ αυτό, ανάμεσα σε άλλα, απαιτούμε άμεσα :
- Tην πλήρη εφαρμογή του συνόλου των δεσμεύσεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την πλήρη ενσωμάτωση των συστάσεων της grevio
- Ενίσχυση των δομών στήριξης των θυμάτων, με σταθερή χρηματοδότηση, περισσότερους ξενώνες, 24ωρες γραμμές βοήθειας, νομική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων
- Συνεχή εκπαίδευση αστυνομικών, δικαστικών και υγειονομικών ώστε να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα «σημάδια» και να προστατεύουν αποτελεσματικά τις γυναίκες που απειλούνται
- Εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και να αλλάξουν τα κοινωνικά στερεότυπα που τροφοδοτούν την έμφυλη βία
Κάθε καθυστέρηση στοιχίζει ζωές. Η κοινωνία απαιτεί δράση. Οι γυναίκες απαιτούν δικαίωση.
Η σιωπή δεν είναι επιλογή. Η αδράνεια είναι συνενοχή. Σπάμε τον κύκλο της βίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απίστευτοι ερασιτεχνισμοί από τον άνθρωπο που χειρίζεται διαβαθμισμένες απόρρητες πληροφορίες»
«Χρησιμοποιήσαμε μακιγιάζ και σίγουρα όχι τεχνητή νοημοσύνη»
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για το video clip του τραγουδιστή
«Εγώ τους έλεγα να κάνουν δέκα πράγματα και αυτοί έκαναν τα αντίθετα» λέει για τη ΝΔ
«Κανείς δεν ξεχνά όσους έπαιξαν με την τύχη των Ελλήνων και της πατρίδας» σημειώνει η Πειραιώς
Καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω καιρικών συνθηκών
Οι βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ούτε να επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα στα χρόνια του διχασμού»
«Συκοφαντικά όσα είπε ότι την εκβίασα για το ακίνητο» λέει ο κ. Φρονιμάκης
Βρίσκεται εκεί μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
«Οι νέες αποκαλύψεις υπενθυμίζουν ότι στην Ελλάδα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων παραμένει ανοιχτό»
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τονίζει ο ευρωβουλευτής
«Ο Τσίπρας και η ΕΛΑΣ δημιουργούν προοπτική για την Ελλάδα» σημειώνει
Από τον Έλτον Τζον και την Άνγκελα Μέρκελ στον Θάνο Ντόκο: Η ιστορία των Ρώσων φαρσέρ που τιμήθηκαν από το Κρεμλίνο
Αποκάλυψε ότι ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό για το περιστατικό
Γιατί δεν δημοσιοποιείται η πλήρης λίστα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.