Πολιτικη & Οικονομια

Καταγγελία κατά Κατρούγκαλου για προσλήψεις με προμήθεια

Τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91791-184916.jpg

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Το Βήμα» καταγγέλλει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.

Ο νόμος ορίζει ότι, αν ένας δημόσιος υπάλληλος απολυθεί και επαναπροσληφθεί, θα λάβει το 25% του μισθού του για τρία ολόκληρα χρόνια. Το «Βήμα» αναφέρει ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου, στα οποία δηλώνεται ότι σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιο, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων.

Από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπογράφονται τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μπαίνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή ως υπουργός που θα αναλάβει να χειριστεί τους απολυμένους και τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους του Δημοσίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 26 και στις 27 Ιανουαρίου 2015 ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών από υπαλλήλους που έχουν απολυθεί από το Δημόσιο ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα κατατίθενται σε ΔΟΥ και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Με βάση αυτά, αριθμός υπαλλήλων εμφανίζεται να υπογράφει μια σύμβαση με τον δικηγόρο Γιώργο Κατρούγκαλο και την εταιρεία δικηγόρων που εκπροσωπεί, για να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε υπουργός η δικηγορική του ιδιότητα ανεστάλη αυτομάτως, ενώ στις 27 Φεβρουαρίου, ο κ.Κατρούγκαλος προχώρησε σε διάλυση της δικηγορικής του εταιρείας. Ωστόσο, όπως φαίνεται από το έγγραφο που παρουσιάζει το Βήμα, είχε φροντίσει να μη χάσει τα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει, και να τα διεκδικήσει όταν επιστρέψει στη δικηγορία (αυτό θα γίνει αυτοδικαίως όταν και για οποιοδήποτε λόγο πάψει η υπουργική του ιδιότητα). Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο των ιδιωτικών συμφωνητικών «σε περίπτωση λύσης της δικηγορικής εταιρείας Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες στα δικαιώματά της ως προς οτιδήποτε αφορά την παρούσα υπεισέρχεται ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ώστε να απαντήσει στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής»:

«Το δημοσίευμα είναι υπόδειγμα κιτρινισμού και μαύρου ψέματος. Δεν πρόκειται απλά για συκοφαντία, αλλά για προβοκάτσια και πλαστογραφία», δήλωσε κατηγορηματικά ο κύριος Κατρούγκαλος που απαιτεί από την εφημερίδα να του ζητήσει συγγνώμη και να του καταβάλλει 10.000 ευρώ αποζημίωση, τα οποία θα διαθέσει στο ΚΕΘΕΑ. Ειδάλλως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος δήλωσε για το έγγραφο ότι «πρόκειται για υπόθεση μισθολογικής διαφοράς με το Δημόσιο και έχει υπογραφεί από συνεργάτη μου. Το επίμαχο συμφωνητικό είναι άσχετο με την επιστροφή διαθέσιμων και απολυμένων και έχει να κάνει με μισθολογική διαφορά» και τόνισε πως το έγγραφο όπως το παρουσίασε η εφημερίδα δεν είναι ολόκληρο, αλλά κομμένο.

«Εάν αποδειχθεί ότι έχω υπογράψει έστω και ένα τέτοιο χαρτί που ισχυρίζεται το δημοσίευμα, θα παραιτηθώ. Αν είχα κάνει το συμφωνητικό, θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ