- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δήμος Αθηναίων: Δημιουργούμε μικρές «οάσεις δροσιάς» - Κήπος βροχής στο Σεράφειο, ψυχρά υλικά σε πλατείες
Χ. Δούκας: «Με βιώσιμες παρεμβάσεις, βελτιώνουμε τις μικροκλιματικές συνθήκες στο κέντρο της πόλης»
Δήμος Αθηναίων: Αντίστοιχες παρεμβάσεις εφαρμόζονται και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η Πλατεία Καρύτση, με τη χρήση ψυχρών υλικών
Μία νέα όαση δροσιάς δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων στον χώρο του Σεραφείου, υλοποιώντας μια καινοτόμο πιλοτική παρέμβαση, που συνδυάζει πέργκολα με βλάστηση και «κήπο βροχής» (σύστημα υδρονέφωσης). Η δράση υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ARSINOE, με την υποστήριξη της Οργάνωσης Γη.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: « Η Αθήνα δίνει τη μάχη απέναντι στην κλιματική κρίση με πράξεις και καινοτόμες λύσεις. Ο “κήπος βροχής”, που δημιουργήσαμε στο Σεράφειο, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς ο δημόσιος χώρος μπορεί να μετατραπεί σε καταφύγιο δροσιάς και ανακούφισης για τους πολίτες, ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Με βιώσιμες παρεμβάσεις, βελτιώνουμε τις μικροκλιματικές συνθήκες στο κέντρο της πόλης».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, Ιωάννης Γεώργιζας, σημείωσε: «Ενισχύσαμε τον περιβάλλοντα χώρο του Σεραφείου με μία νέα καταπράσινη γωνιά, και δείξαμε στην πράξη ότι η τεχνογνωσία, η συνεργασία και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών».
Αντίστοιχες παρεμβάσεις εφαρμόζονται και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η Πλατεία Καρύτση, με τη χρήση ψυχρών υλικών.
Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, Ευάγγελος Μαρινάκης, τόνισε: «Μέσα από στοχευμένες μετρήσεις με θερμοκάμερες και κατάλληλους αισθητήρες, διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση της αισθητής θερμοκρασίας. Σε αρκετά σημεία, η επιφανειακή θερμοκρασία καταγράφεται χαμηλότερη κατά 10 έως 20°C σε σύγκριση με τα συμβατικά υλικά».
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες σε σημεία με σκίαση και φυσικά υλικά (όπως χώμα και γρασίδι) κυμαίνονται γύρω στους 30°C, ενώ σε περιοχές με συμβατικά δομικά υλικά (π.χ. πεζόδρομους, άσφαλτος), οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 50°C. Ο συνδυασμός «πράσινων» επιφανειών, σκίασης και υδρονέφωσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας, βελτιώνοντας τις μικροκλιματικές συνθήκες του χώρου.
Η συστηματική αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών των παρεμβάσεων, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, δημιουργεί τις βάσεις για την ευρύτερη εφαρμογή τέτοιων λύσεων σε περισσότερες γειτονιές της πόλης. Με τον τρόπο αυτό προωθείται ένα νέο πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπλασης, που ενσωματώνει περιβαλλοντική λειτουργικότητα, κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα απέναντι στις ολοένα και πιο συχνές υψηλές θερμοκρασίες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χώρο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία με τη σύγχρονη τεχνολογική μετάβαση
Μετά από σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Πρόκειται για αντιπολίτευση υποδίκων;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Παπαστεργίου: «Η ΤΝ χρειάζεται κανόνες που προστατεύουν τους πολίτες και απελευθερώνουν την καινοτομία»
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους
Τι πρέπει να προσέξει πριν αποδεχτείτε αλλαγή στους όρους της μίσθωσης
Η επιλογή των σχολικών μονάδων καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στο περιοδικό Fortune Greece
Oι υπαχθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση διαδοχής
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι καθοριστικές
«Έχουμε ολιγωρήσει να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ελληνικό Μετρό και κατοίκων της περιοχής
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στην αρχειοθέτηση των υποθέσεων των 7 βουλευτών της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.