- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεραπετρίτης: Η ΕΕ οργάνωσε το ταξίδι στη Λιβύη, υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία
«Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για το διπλωματικό επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε σήμερα (9.7) στον ΣΚΑΪ για το χθεσινό περιστατικό στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δυο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη με τον πρωθυπουργό Μπεϊμπά, στη συνέχεια υπήρξε η μετάβαση στην ανατολική Λιβύη. Υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ερωτήθηκε για το αν ενόχλησε τον Χαφτάρ που η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρώτα την Τρίπολη, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά είναι μια απόπειρα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην κριτική από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. «Μου δημιουργεί και εμένα πολύ μεγάλη ένταση όταν υπάρχει μια επίσκεψη που διοργανώνεται από την ΕΕ που κατέληξε όπως κατέληξε, και αυτό να χρεώνεται στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια των φαινομένων, είτε υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός οίστρος ο οποίος ωφέλιμος για τη χώρα δεν είναι. Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στη Λιβύη επικρατεί σήμερα μια κατάσταση, η οποία δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνη. Τούτο διότι έχουμε στην πραγματικότητα δυο εξουσίες που ασκούνται. Έχουμε τη χώρα να περιβάλλεται από πολέμους, αρκεί κάποιος να δει τι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι μια χώρα η Λιβύη με τεράστια χερσαία και θαλάσσια σύνορα - περίπου 5.000 χιλιόμετρα τα χερσαία, που σημαίνει σε ευθεία γραμμή από εδώ μέχρι το Νέο Δελχί. Η θαλάσσια ακτογραμμή της είναι περίπου 1.800 χιλιόμετρα, δηλαδή σαν να λέμε από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια δυσκολία φύλαξης».
Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει καμία αργοπορία αντίδρασης για όσα συμβαίνουν στη Λιβύ με το μεναστευτικό
Μιλώντας για το αν υπήρξε καθυστέρηση αντίδρασης τόσο ως Ευρώπη όσο και ως Ελλάδα απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη με το μεταναστευτικό, ο υπουργός δήλωσε ρητά ότι καμία αργοπορία δεν υπήρξε, καθώς η Λιβύη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. «Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια ισόρροπη στάση απέναντι στη Λιβύη σε ένα κράτος που αυτήν τη στιγμή δεν έχει ενιαία εξουσία. Εγώ όπως γνωρίζετε πριν από λίγες μέρες ταξίδεψα και είχα μια παραγωγική συζήτηση με τον Χαφτάρ και τους γιους του. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη και θα το θέσω το ζήτημα αυτό στη συνέχεια», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε χώρα μαζικής υποδοχής παράτυπων μεταναστών. «Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές».
«Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το 2019 υφίσταται αλλά είναι άκυρο και ανυπόστατο, ανεξαρτήτως του ποιος κυρώνει. Το πρόβλημα του τουρκολιβυκού δεν είναι μόνο αν προέρχεται από μια νομιμοποιημένη αρχή, αλλά ότι κατά το Διεθνές Δίκαιο Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μια τέτοια οριοθέτηση, διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές. Απλά και καθαρά πράγματα», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Με τη Λιβύη οι συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Υπήρξαν συνεννοήσεις, προχώρησε σχετικώς αλλά δεν ολοκληρώθηκε η συνεννόηση αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι είχαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι μόνο εμείς. Το λέει και η ΕΕ ρητά: τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νομίζω ήταν εξαιρετικά σαφή».
Πηγή: ΣΚΑΪ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.