- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρχεται μεγάλη αμυντική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας
Οποιαδήποτε συμφωνία θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ στη συνέχεια
Έρχεται μεγάλη αμυντική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας
Αμυντική συμφωνία ευρείας κλίμακας αναμένεται να υπογράψουν στις 17 Ιουλίου η Γερμανία και η Βρετανία, στη βάση της περσινής κοινής δήλωσης του τότε καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Politico, η συμφωνία θα αναφέρεται σε στενότερη συνεργασία Γερμανίας και Βρετανίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση απειλής.
Ένα από τα βασικά κεφάλαια της συμφωνίας θα αφορά την άμυνα και θα βασίζεται στην συμφωνία του Trinity House η οποία υπογράφηκε πέρυσι και ορίζει ότι οποιαδήποτε στρατηγική απειλή για τη μία χώρα θα ισοδυναμούσε με απειλή και εναντίον της άλλης. Αυτό, μετά και τα αντίστοιχα σχέδια με την Γαλλία, θα έδινε στην Γερμανία μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, καθώς επιθυμία του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της ηπείρου ανεξαρτήτως των ΗΠΑ.
Στην συμφωνία ωστόσο, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, θα επιβεβαιώνεται η δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής τους άμυνας, με την αναφορά στην ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας να υπογραμμίζει την ώθηση προς τους ευρωπαίους συμμάχους για στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την διατλαντική αμυντική συμμαχία. Στο κείμενο θα περιλαμβάνονται ακόμη αναφορές στα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για τις μεταφορές και την έρευνα, αλλά και δέσμευση για την προώθηση διασυνοριακών ανταλλαγών - ένα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση Στάρμερ, ο οποίος αντιμετωπίζει πιέσεις για τη μείωση τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης.
Όπως τονίζει το Politico, οποιαδήποτε συμφωνία αναφέρεται στην κινητικότητα των νέων των δύο χωρών θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Βρετανία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία σε αυτόν τον τομέα. Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που πιέζουν περισσότερο για την απελευθέρωση των κανονισμών σχετικά με τους νέους που φθάνουν στην Βρετανία.
Η γερμανοβρετανική συμφωνία είναι αποτέλεσμα 18 γύρων διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «θα ασχολείται με όλο το φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κεφαλονιά για τις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου του νησιού
Μέσω ειδικής πλατφόρμας, τα σχολεία θα μπορούν να συμμετέχουν και να καταθέτουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν
Σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού
Νέο εθνικό πρότυπο κέντρο για την άνοια στο Περιστέρι
Παρέμβαση της υπουργού στο Συμβούλιο EPSCO που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο
Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη διαφθορά
Συνέντευξη του εκτελεστικού προέδρου της METLEN στο CNBC
Οι περιφέρειες που καλύπτονται είναι η Αν. Αττική, Έβρος, Β΄ Πειραιώς, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερία και Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών
Το ελληνικό γιαούρτι, τα τυριά και τα φρούτα οδηγούν την εξαγωγική ανάπτυξη
Αναλυτικοί πίνακες με τις καταβολές που έγιναν
«Αποτελεί υποχρέωση της αναδόχου κοινοπραξίας η αποκατάσταση των ζημιών» ανέφερε ο υφυπουργός
Η χώρας μας δεν σταματά να αλλάζει πίστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Τι ζητά από τον πρόεδρο της εταιρείας
Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, λεηλασίες σε καταστήματα
Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου
Η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και η εργαλειοποίηση της κοινωνικής οργής
Πόσα δίνουμε τον χρόνο για την καθημερινή μας συνήθεια
«Για να θησαυρίσουν δεν διστάζουν να οδηγούν στον θάνατο απελπισμένους ανθρώπους»
Το κρίσιμο Eurogroup και τα δεδομένα στο τραπέζι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.