- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αρνείται άσεμνη χειρονομία κατά της Γερμανίας ο Βαρουφάκης (video)
Ενώ η Bild επιμένει
«Μάχη» έχει ξεσπάσει για ένα βίντεο από ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που χρονολογείται από το 2013 και στην οποία ο νυν υπουργός Οικονομικών υποτίθεται ότι υψώνει το μεσαίο δάχτυλο όταν αναφέρεται στη Γερμανία.
Σε συνέντευξή του σε γερμανικό κανάλι, ο Γ.Βαρουφάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά πως αυτό συνέβη, λέγοντας πως το βίντεο είναι μονταρισμένο. Ωστόσο, η τάμπλοιντ εφήμεριδα Bild επανέρχεται και επικαλείται «εμπειρογνώμονες» που υποστηρίζουν ότι το βίντεο δεν έχει υποστεί επεξεργασία αλλά είναι αυθεντικό.
Ο Γ.Βαρουφάκης εμφανίστηκε στην υψηλότερης θεαματικότητας εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, με παρουσιαστή τον Γκούντερ Γιάουχ, στην οποία επανέλαβε εκτενώς τις θέσεις της Αθήνας.
Ένα σχετικά δευτερεύον σημείο της εκπομπής έχει ωστόσο προκαλέσει το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου διαδικτύου: Περίπου στη μέση, ο παρουσιαστής δείχνει πλάνα από παλιότερες συνεντεύξεις του νυν υπουργού, ως «περίληψη» της μέχρι τώρα πορείας του. Kαταλήγει σε απόσπασμα βίντεο από το 2013 στο οποίο ο Γ.Βαρουφάκης εμφανίζεται να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο όταν λέει «...και να σηκώσει το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία και να πει "λύστε το μόνοι σας το πρόβλημα"».
Το πρώτο πράγμα που λέει ο Γ.Βαρουφάκης μετά τα πλάνα είναι ότι θέλει να ξεκαθαρίσει πως αυτό «δεν συνέβη ποτέ».
«Το βίντεο είναι μονταρισμένο», λέει, αρνούμενος κατηγορηματικά πως έκανε τέτοια χειρονομία. «Είμαι σίγουρος πως δεν το γνωρίζατε», λέει απευθυνόμενος στον παρουσιαστή της εκπομπής, «αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ».
Ο παρουσιαστής αναφέρει ότι, κατά τις πληροφορίες γύρω από το βίντεο, πρόκειται για ομιλία που είχε δοθεί το 2013 στο Ζάγκρεμπ. Ο Γ.Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι όντως τα πλάνα προέρχονται από το Ζάγκρεμπ, επαναλαμβάνει πως δεν έκανε ποτέ τη χειρονομία που εμφανίζεται στο βίντεο.
«Είναι όπως άλλο ένα βίντεο που κυκλοφορεί και στο οποίο υποτίθεται ότι δίνω το χέρι μου για χειραψία σε πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή» λέει.
Το πρωί της Δευτέρας, η Bild έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, επικαλούμενη «εμπειρογνώμονες» που θεωρούν τα επίμαχα πλάνα αυθεντικά.
Σε κείμενό της με τίτλο την ερώτηση εάν «είπε ο Βαρουφάκης ψέματα στην εκπομπή του Γιάουχ;», η εφημερίδα επικαλείται κυρίως την ιστoσελίδα Conflict Reporter (που καταπιάνεται συνήθως με τη γνησιότητα βίντεο από συρράξεις) και συνεργάτης της οποίας υποστηρίζει πως «δεν διαπιστώνει τίποτε που να δείχνει παραάχαραξη». Η κίνηση του χεριού του Γ.Βαρουφάκη στο επίμαχο πλάνο, υποστηρίζει, συνάδει με την κίνηση του υπόλοιπου κορμού του.
Στο τέλος της εκπομπής της Κυριακής, ο Γιάουχ ανέφερε πως οι συνεργάτες του προσπαθούσαν μετά την διάψευση του Γ.Βαρουφάκη να διαπιστώσουν την γνησιότητα του βίντεο αλλά δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν.
Photo © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε η υπουργός Παιδείας για τις Πανελλήνιες και τους ψυχολόγους στα σχολεία
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες»
«Ξεφύλλιζε παρακολουθήσεις στο Μαξίμου», υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Βαρουφάκη
11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συζήτησαν για ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε άμυνα και τεχνολογία
Τα πέντε βήματα για την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Επτακομματική Βουλή βγάζει η μέτρηση - Εκτός μένουν Λατινοπούλου, Βαρουφάκης, Νίκη και ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά του Αντισημιτισμού»
Η απάντηση Τσιπολόνε στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου
Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού
Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην ATHENS VOICE
Κανένα θέμα προσχώρησης ή μετακίνησης προς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Με το νέο νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί και προστατεύονται οι θέσεις εργασίας
Η Ελλάδα τίθεται πλέον εκτός λίστας των κρατών με μακροοικονομικές ανισορροπίες
8 στις 10 οικογένειες θα λάβουν το έκτακτο επίδομα παιδιού
Η νέα λειτουργία θα ενταχθεί στο MyHealth App
Η σουρεάλ αριστερά, η δεξιά καθίζηση, η πολυτραυματίας κεντροαριστερά και το αγχώδες rebranding
Πώς η δημαρχία της Αθήνας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και η στρατηγική σύγκλισης με την αριστερά οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό αδιέξοδο
Η τραγωδία της έγινε το αποστωμωτικό επιχείρημα για κάθε αντιπολιτευόμενο λόγο και όχι μόνον κατά της κυβερνητικής ολιγωρίας αλλά και κατά των ψηφοφόρων της, κατά της ιστορίας! Και αυτή πρέπει να ξαναγραφτεί.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.